dinsdag 9 maart 2010

Goh,


zat al, comp uit, onderuitgezakt naar Die Ehe der Maria Braun te kijken, blog volledig vergeten.
Mooie film trouwens. Fassbinder.



Recept
Zeevis in grof zeezout
Kan ook met kip of een driedubbel stuk kotelet-vlees.
Gebruik zout zonder anti-klonter middel.
Gebruik voor twee vissen van ongeveer een halve kilo samen ongeveer drie kilo zout (maar het kost dan ook "niks").
Gebruik zeevis van het type zeewolf of snapper.
Haal de vis uit en maak hem schoon, maar laat kop en schubben eraan.
Kruid met wat peper en stop er eventueel wat groene kruiden in en/of knoflook.
Er bestaan nu twee scholen; de eerste roert iets meer dan een eiwit per kilo zout door dat zout, met wat water; de tweede school doet dat niet (ik hoor bij die tweede school).
Beleg de boden van een ovenschaal, waar de vis net niet krap inpast, juist ruim genoeg dus, met een laag zout van ongeveer 3 cm dikte.
Leg er de vis op en die de rest van het zout erbij, zodat de vis uiteindelijk ook bedekt is met een ongeveer 3 cm dikke laag.
Tweede school: klop wat met de bodem van de schaal op het werkblad, voordat de vis op het zout wordt gelegd, om dat wat te doen inklinken; doe hetzelfde als al het zout in de schaal gedaan is.)
Zet een minuut of 20 in een oven op 200 graden.
(Tweede school: hetere oven.)
De vis smaakt niet zout, maar náár zout. Naar zee.

Erg leuke zetfout in Brieven aan Josine M. Over Tolstoj. Ipv. dubbelhartige dubbelharige. Nou dat klopt!



Bericht van D. Wat ouder al maar was het vergeten. Plus comp defect-tijd.
Ha Maarten,
Mais en maïs: ik kan me mijn Vlaamse professor linguïstiek nog goed voor de geest halen. Het had iets te maken met de 2 mogelijke uitspraken van mais. Je kunt of zeggen. Daar zouden de beide schrijfwijzen vandaan komen. Ik meen me te herinneren dat gedurende geruime tijd 'maïs' de verplichte spelling was. Maïs wordt bij afbreking aan het eind van een regel in 2 lettergrepen gesplitst: ma - is.
Ik ben net het boek van Michael Pollan 'the omnivore's dilemma' aan het lezen, dat gaat over de ellende die mais (ik zal je een lol doen) over ons uitgestort heeft. In alles zit mais, tenminste dat wil De Industrie. Ik ben het niet overal mee eens maar het is een interessant boek over de herkomst van ons voedsel waar gedegen onderzoek aan vooraf is gegaan.
Groeten,
D.

Ik ga achter dat boek aan, en bedankt!



Gisteren
Rauwe aardappelschijven bakken in flink boter, uit de pan, boter afgieten en bewaren.
Ui, knof.
Wat rozematijn en flink grove zwarte peper.



Iets groentebouillon, iets inkoken.
Schijven gestoomde biet erin opwarmen.
Aardappelen idem.
Serveren met gebakken ei en goeie mayo.



Moest denken aan dit hier (alle links hier in een nieuw venster).