zondag 1 juni 2008
Mengelwerk
Hier (links in nieuw venster hier) staat een nieuw verhaal. Spanje. Kerkhof.
Tempeh (bericht van L., wat ik vergeten was).
Zie net je link over tempeh. Als je deze tempeh zelf hebt gemaakt, dan wil je echt niet meer anders! Als je het nog niet hebt geprobeerd, moet je het zeker proberen, je kunt gratis wat proefstarter bestellen op deze site. Bestel ook eens type B, waarmee je kikkererwten, maïs, pinda's etc. kunt inoculeren. Je kunt het overigens als je voorzichtig bent, ook zelf vermeerderen. Er gaat niets boven verse tempeh...
Heel lekker: enigszins uit laten drogen in weinig olie en toevoegen aan mengsel van uien, trassi, knoflook, paar tomaten, laos, palmsuiker, tamarinde en hete peper. Het allerlekkerst: huisgerookte en gebakken tempeh met flink zout, met VERSE borlotti-bonen (niet die gedroogde) die net gaar gekookt zijn. Lauwwarm in een dressing van olijfolie, citroen, peterselie en rauwe knoflook.
Er zijn veel dingen die ik misschien niet meer allemaal zelf zou doen als ik in Nederland zou wonen (tofu maken, makrelen roken, kaas maken), maar tempeh hoort daar niet bij omdat het zelfgemaakt een andere structuur en smaak heeft en je zelf de fermentatie kunt beïnvloeden. Bij de tempeh die je in Nederland koopt, is de fermentatie volgens mij gestopt of geremd door pasteurisatie of andere behandeling. Anders zou je het niet zo lang kunnen bewaren. Zelfgemaakte kort in koelkast, langer in diepvries. Na ontdooien is de tempeh niet 'dood', maar is het mycelium nog gewoon actief.
Diepvries OK. Zwarte randjes eraan: geen probleem.
Ik vind tempeh een "moeilijk" product. Moeilijk te verwerken. Ik vind het eigenlijk alleen maar lekker in tempeh kering (drooggebakken) met idem aardappelstukjes, Kentang kering).
Indonesië
Zo kom je van het een op het ander.
Ayam paniki, Sumatra
Bak stukjes kip rondom aan in arachideolie of grill ze.
Haal ze uit de pan.
Maak in de pan, op laag vuur, een kerriemengsel zonder koenjit, met flink cayennepeper, laos, goela djawa, ui en knoflook.
Gebruik ook gepofte kemiri-noten (in stukjes), komijn, sereh en gebakken trassi.
Voeg assemwater toe en ketjap, roer even door en stoof de kip (weer in de pan) gaar in de saus met wat gemalen cocos.
Assemwater is zuur, goela zoet. Zoetzuur dus. Officieel moet het zuur komen van stukken ananas-bloem of -stengel.
Je kan het dus ook maken met ananas uit blik (= in dit geval zoet) en limoensap voor het zuur of dus assem / tamaride.
Publié par Maarten à 19:39:00