donderdag 19 juni 2008

Het lekkerste met nieuwe aardappelen


Aardappeltjes op grofzout
Borstel kleine nieuwe aardappelen goed schoon.
Werk eiwitten door zeezout (een op 125 gram), geperste knoflook en eventueel groene kruiden.
Vet een bakplaat in, leg er een laag zeezoutmengsel op ter grootte van het oppervlak wat de aardappelen innemen, tegen elkaar aan gelegd.
Leg de aardappelen erop en bedek met de rest van het zoutmengsel.
Bak op 230 graden een klein half uur tot de korst goudbruin is, haal uit de oven, sla de korst kapot, breek de aardappelen eruit, borstel ze schoon en serveer met mayonaise waardoorheen tabasco.



Zo kan je ook vis en vlees klaarmaken. "Au gros sel". Denk niet dat het zout smaakt. Helemaal niet. Maar het heeft wel de smaak van het zout.
Vis: beetje compacte langwerpige. Zeewolf bv. Vlees: idem; varkenshaas bv.



Uhh, experimenteren zonder eiwit, alleen grof zeezout, lukt ook prima. Maar dan zout in de schotel, spul erop, wat met de schotel op het aanrecht kloppen zodat het inklinkt, rest zout er op, kloppen...

PS. Julle kennen dat vreselijke steengrillen. Maar er bestaat een Spaanse variant die de moeite waard is. Zout-grillen.
Ovenschotel, laag grof zeezout (kloppen / inklinken), zeer hete oven > heel hete zoutkorst, en daarop "steengrillen". Erg, erg lekker.