woensdag 7 augustus 2019

Ratatouille en zo



Verse augurken
Voor de inmaak!
Niet voor de ratatouille!


Ratatouille eerst


Olijfolie, schijven aubergine bakken, uit de pan

Ui, knof...

Stukken rijpe tomaat...

P/z, kruiden, peterselie...

Paprika en de aubergine...

Courget...

Kan met wijn erin, bouillon, water...

Je eet er stokbrood bij

(Alle groenten eerst apart van elkaar garen: flauwekul)



Tomaat met zwarte olijven uit de oven


Een Engels-Frans gerecht

Ratatouille óp stokbrood


Stokbrood in de lengte halveren

Snijvlak roosteren op de bakplaat

Ratatouille uitlekken

Vocht op het brood, op het snijvlak dan dus
Half uurtje koel zetten, net als de ratatouille

Ratatouille erop




Dat was Frankrijk

Nu Spanje

Pisto


Gewoon hetzelfde

Courget óf aubergine

Eventueel pikant

Op brood (zonder uitlekken; het is trouwens dikker)

Gebakken ei erop en/of idem rauwe ham



Fritanga

Zuid-Oost


Aubergine, geen courget

Niet als (voor)gerecht gegeten, maar bij vlees, vis...



Aspergefond koken


Met ei


We zagen die pisto al


Huevos rancheros, Huevos a la flamenca

Chorizo...

Tomaat, paprika iig, eventueel courget of aubergine (en ui en knof natuurlijk, maar dat geldt voor alle gerechten hier)

Tuinbonen (soms gedroogde geweekte voorgekookte, habas)

Eieren erin pocheren

(Mexicaanse Huevos rancheros is wat anders)


Shakshouka

Tomaat, paprika

Eventueel courget

Iig Spaanse pepers

Komijn iig, evt. nootmuskaat



Boere tenen zeiden we vroeger


Tian


Dat is eigenlijk een overgang naar wat ik in de volgende aflevering behandel:
* Ratatouille-achtig spul + aardappel
* Ratatouille-achtig spul met vanalles
* Simpele enkel-groenten variaties

In Ratatouille zit extra vloeistof meestal, in tian nooit

Tomaat en courget

Met eieren erin
Met lamsvlees
Met vis
Met geitenkaas

Of zonder toevoeging, gemaakt in een speciale pan, en ziet er dan zo uit
(Alle links hier openen in een nieuw venster)





Zie de volgende aflevering hier