Verse augurken
Voor de inmaak!
Niet voor de ratatouille!
Ratatouille eerst
Olijfolie, schijven aubergine bakken, uit de pan
Ui, knof...
Stukken rijpe tomaat...
P/z, kruiden, peterselie...
Paprika en de aubergine...
Courget...
Kan met wijn erin, bouillon, water...
Je eet er stokbrood bij
(Alle groenten eerst apart van elkaar garen: flauwekul)
Tomaat met zwarte olijven uit de oven
Een Engels-Frans gerecht
Ratatouille óp stokbrood
Stokbrood in de lengte halveren
Snijvlak roosteren op de bakplaat
Ratatouille uitlekken
Vocht op het brood, op het snijvlak dan dus
Half uurtje koel zetten, net als de ratatouille
Ratatouille erop
Dat was Frankrijk
Nu Spanje
Pisto
Gewoon hetzelfde
Courget óf aubergine
Eventueel pikant
Op brood (zonder uitlekken; het is trouwens dikker)
Gebakken ei erop en/of idem rauwe ham
Fritanga
Zuid-Oost
Aubergine, geen courget
Niet als (voor)gerecht gegeten, maar bij vlees, vis...
Aspergefond koken
Met ei
We zagen die pisto al
Huevos rancheros, Huevos a la flamenca
Chorizo...
Tomaat, paprika iig, eventueel courget of aubergine (en ui en knof natuurlijk, maar dat geldt voor alle gerechten hier)
Tuinbonen (soms gedroogde geweekte voorgekookte, habas)
Eieren erin pocheren
(Mexicaanse Huevos rancheros is wat anders)
Shakshouka
Tomaat, paprika
Eventueel courget
Iig Spaanse pepers
Komijn iig, evt. nootmuskaat
Boere tenen zeiden we vroeger
Tian
Dat is eigenlijk een overgang naar wat ik in de volgende aflevering behandel:
* Ratatouille-achtig spul + aardappel
* Ratatouille-achtig spul met vanalles
* Simpele enkel-groenten variaties
In Ratatouille zit extra vloeistof meestal, in tian nooit
Tomaat en courget
Met eieren erin
Met lamsvlees
Met vis
Met geitenkaas
Of zonder toevoeging, gemaakt in een speciale pan, en ziet er dan zo uit
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Zie de volgende aflevering hier