donderdag 29 augustus 2019

Clafoutis





Ik maak het altijd met pruimen

(Als de pruimen uitstekend zijn dan dus...)


Ik maak de clafoutis heel dun

Bijna vloeibaar

En dan is een ferme hap pruim niet weg


Ik vond in Venlo gisteren kwetsen

Dat was ook mooi geweest!

Heel stevig!

Had de clafoutis steviger gekund
(Simpel: één ei méér)




Je ziet enorme variatie in de recepten


Melk: 400 cc, 500 cc

Bloem: 65, 100, 150 gram

Eieren 3, 4, 6

Fruit 500, 700 gram


Suiker staat vrij constant op 150 gram


Vanillesuiker (echte, ja!), bakpoeder

Boter om in te vetten

Wat zout zie ik nergens
Best wat zout, bij al die eieren...

Poedersuiker voor erover




Recept zoals ik het onlangs maakte

En wat perfect was


100 gram boter zachtjes smelten

Van het vuur af 65 gram Zeeuws bloem erdoor werken

200 cc volle melk met 100 gram rietsuiker en wat zout zachtjes verwarmen, roerend, zodat de suiker snel oplost

5 eieren goed kloppen met 200 cc volle melk en 3 gram bakpoeder

Kloppend in een dun straaltje door die suikermelk

Grote ovenschaal (want het rijst)(ik ben handelaar in zelfrijzend bakmeel; kan ik in me nest blijven liggen) invetten met boter

Erin, kwart pruimen erin

45 minuten op 175°

Wat koelen

Inprikken en besprenkelen met slivovitsj

Serveren met poedersuiker erover, en Crème fraîche ernaast



Klootjespruimen!



Ik viel helemaal per ongeluk in ene in een uitzending van de Keuringsdienst van Paarde!

Zie het puberaal gehijg hier!

(Volgens mij hebben die een lijstje hangen, wie in de kont van wie mag)