Ik maak het altijd met pruimen
(Als de pruimen uitstekend zijn dan dus...)
Ik maak de clafoutis heel dun
Bijna vloeibaar
En dan is een ferme hap pruim niet weg
Ik vond in Venlo gisteren kwetsen
Dat was ook mooi geweest!
Heel stevig!
Had de clafoutis steviger gekund
(Simpel: één ei méér)
Je ziet enorme variatie in de recepten
Melk: 400 cc, 500 cc
Bloem: 65, 100, 150 gram
Eieren 3, 4, 6
Fruit 500, 700 gram
Suiker staat vrij constant op 150 gram
Vanillesuiker (echte, ja!), bakpoeder
Boter om in te vetten
Wat zout zie ik nergens
Best wat zout, bij al die eieren...
Poedersuiker voor erover
Recept zoals ik het onlangs maakte
En wat perfect was
100 gram boter zachtjes smelten
Van het vuur af 65 gram Zeeuws bloem erdoor werken
200 cc volle melk met 100 gram rietsuiker en wat zout zachtjes verwarmen, roerend, zodat de suiker snel oplost
5 eieren goed kloppen met 200 cc volle melk en 3 gram bakpoeder
Kloppend in een dun straaltje door die suikermelk
Grote ovenschaal (want het rijst)(ik ben handelaar in zelfrijzend bakmeel; kan ik in me nest blijven liggen) invetten met boter
Erin, kwart pruimen erin
45 minuten op 175°
Wat koelen
Inprikken en besprenkelen met slivovitsj
Serveren met poedersuiker erover, en Crème fraîche ernaast
Klootjespruimen!
Ik viel helemaal per ongeluk in ene in een uitzending van de Keuringsdienst van Paarde!
Zie het puberaal gehijg hier!
(Volgens mij hebben die een lijstje hangen, wie in de kont van wie mag)