woensdag 12 juni 2019

Koken met ansjovis!



Vandaag weer eens inkopen
Turrón


Je hebt ansjovis op olie, en ansjovis op zout


De tweede moet je ontzouten in melk

Zie Bergen op Zoomse ansjovis hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)



Klopfenbosch

Duitsland


Duitse bief met ansjovis


Kook eieren hard.

Bak geraspte ui bruin met knof

Meng grof gemalen rundvlees met de ui en knof, redelijk wat grofgehakte ansjovisfilets (1 op 60 gram vlees), wat pils, peterselie, rauw ei, z/p
Redelijk wat peper

Vorm hamburgers, haal door bloem en bak in boter

Roer room door het bakvet, peper nog eens en roer er augurkjes uit het zuur door (in niet al te fijne stukjes)

Serveer met gehakt ei erover en nog een ansjovis-filet



Uiterst krachtige smaak


Tagliatelle met ansjovis

Tallarines con anchoas


Dit is geen Italiaans gerecht, maar een klassiek Oost-Spaans gerecht
Net als lasaña en cannelones
(Deze twee met tomatensaus met stukjes kip erin, en gedikt met leverpastei)


Prak geperste knof en fijngeknipte peterselie door elkaar

Prak er rauw eigeel door en ansjovis

Maak de saus smeuïg met zoveel van de olie uit het blikje, of als je gepekelde ansjovis gebruikt EV olijfolie, als nodig

Kook tagliatelle, giet af

Doe de tagliatelle op een warm bord, giet er wat gesmolten boter over en schep de saus in het midden



Gekarameliseerde walnoten


Ansjovisboter

Beurre d'anchois


Frankrijk


Snijd ansjovisfilets (hier beter uit blik) fijn, maar niet heel fijn zoals je wel leest; je moet in de boter nog kleine stukjes zien zitten.

Prak door ongezouten zacht-geroerde roomboter
Gebruik één filet op 25 gram boter

Breng op smaak met citroensap en versgemalen witte peper

Koel


Wijnsteenzuur
Hetzelfde als wat je soms onderin een wijnfles ziet
Voor in geklopt eiwit


Kaas met ansjovis


Laat ansjovis uit blik, liefst ansjovis uit de Atlantische Oceaan en liefst op pekel ipv op olie, uitlekken

Snij Mozzarella of vergelijkbare kaas, of bv. Wensleydale of zo, in blokjes en leg op elk blokje een stukje ansjovis

Met Queso de Burgos of Queso de Callosa smaakt het nòg beter, maar ja, dat kan je hier niet kopen
(Callosa is Zuid-West Spaans en de beste van de twee; de ansjovis uit de Atlantische Oceaan is veel beter dan die uit de Middellandse Zee)

Ik zou zeggen koop die verse schapenkaas van Montsma, Kollum, bij de kaasboer op de markt
Duur maar perfect
Geen website



Zoete hardbroodjes
Sommige Jumbo's verkopen ze
Van dezelfde fabrikant als Hollandia matze, Wieringa's knappertjes en Achterhoekse theebeschuit



O ja!

In Proef! (Gall en Gall) een artikel van Otto Kleyn over Jannie moetje Vermijden
De nationale culinaire pooier over de nationale culinaire hoeremadam



O ja!

Ik sprak iemand en die had een telekomkommer bedrijf



O ja!

De lekkerste dadels in Nederland?
Deglet nour, Aldi



O ja!

Ik keek eens op Catawiki
Bij het Chinees porselein en aardewerk
Totale oplichterij en nep