zaterdag 8 juni 2019

Alwéér patatten...



Groene asperges, Filet mignon, bloedworstsaus
Lardo heel langzaam uitbakken
Heb voor dit gerecht enkel het vet gebruikt



Ovenschotel van aardappelen, bloedworst en appel

Oók met bloedworst!


Bak in zonnebloemolie flink ui aan, later met wat knof erbij

Doe er blokjes aadappelen bij, bio want met schil, en pijnboompitten

Roer op hoog vuur even om en kruid dan op laag vuur met kaneel, wat korianderzaad, wat komijnzaad, wat grove zwarte peper en laurier

Doe er flink pils bij

Laat aan de kook komen en kook op laag vuur tot de aardappelen bijna gaar zijn

Kook snel in en proef op p/z

Van het vuur af blokjes bloedworst erdoor mengen en stukjes zoete appel

Goed mengen, in een ovenschotel doen, een beetje plat drukken, de bovenzijde met zonnebloemolie inkwasten en bestrooien met paneermeel

In een oven op 225 graden zetten tot het paneermeel goudbruin is



In het vet groene asperges bakken
Later ook de punten
Uit de pan


Samosa met aardappel

India



Bak ui, knof en rode Spaanse peper in arachide-olie

Kruid op laag vuur met gebroken komijnzaad, geplet korianderzaad en Garam masala en pas op: Garam masala mét koenjit; dat bestaat ook

Doe er blokjes aardappel bij en (niet teveel) kippenbouillon

Breng aan de kook, kook de aardappelen gaar, af en toe roerend, en de vloeistof tegelijkertijd zowat droog

Werk er doperwten door, maak warm, proef op zout en houd warm

Maak de rand van ongebakken samosa`s nat

Leg op een helft de aardappel-curry, vouw dubbel en druk de randen goed vast

Bak aan beide zijden goudbruin in arachide-olie



Samosa


Maak deeg van kikkererwtenmeel met wat zout en gist

Laat rijzen en kneed terug

Kneed het deeg opnieuw terug, maak er balletjes van, rol die goed plat op een met bloem bestoven werkblad en bak ze snel bruin in hete arachide-olie



Ui, knof...
Bloedworst...
Rode wijn...
Prakken...


Snijbonen met aardappel

Noord-Spanje



Zet een koekenpan op het vuur, met olijfolie en flink knof

Bak in de olie stukken snijboon (sepjes; "Romano bonen") aan en blokjes aardappel

Voeg vloeistof toe (bouillon, water plus blokje, witte wijn...) en z/p

Laat garen

Laat half afkoelen en serveer met witte wijnazijn en stokbrood



Variaties

Er kan rauwe ham worden meegebakken

Het kan met in vieren gesneden artisjokharten in plaats van snijbonen; gebruik dan zeker ook ham




Confit van aardappelen en paddestoelen


Hussel dunne aardappelschijfjes, paddestoelen en wat sjalot door ganzevet en zet een half uur in een oven van 150 graden

Schep regelmatig om

Laat uitlekken (vang het vet op om eieren in te bakken)

Meng er peterselie en bieslook door

Serveer met gevogelte