vrijdag 13 oktober 2017

Patisserie





Fudgy cherry cake


Meng 200 gram bloem met 1 theelepeltje bakpoeder, een half theelepeltje baksoda, wat zout en 85 gram suiker

Klop een ei met 125 cc volle melk en 100 cc sap uit een pot kersen op sap (wat altijd industrieskersen zijn net als bij jam, morellen; alleen als er staat 'Zwarte kersen' dan zijn het geen morellen)
(In Duitsland moet je het wel vermelden; "Sauerkirschen")

De goed uitgelekte kersen uit de pot grof hakken (die potten hebben altijd hetzelfde volume) en ook erdoor
Citroenrasp van een halve citroen erdoor

Dat door de bloem en dan dat ei er ook doorwerken

85 gram gesmolten niet te hete boter erdoor, en eventueel als het erg slap is nog wat bloem erdoor werken

Vette cakevorm, 40 minuten op 180 en na 30 minuten de oven op 160



Tsja, die kleur, dat krijg je,met kersensap...


Rabarberijs


Van 600 cc "Groentendrank rabarber" 150 cc iets opwarmen om er 100 gram suiker in te kunnen oplossen

De rest van de rabarber erbij en goed koelen

In de ijsmachine, waarbij wordt opgemerkt dat de bak niet al te koud moet zijn
Wordt het snel een klont dan een lepel of zo er iets insteken wat het bovenste van de klont steeds weghaalt, zodat het blijft mengen

Na 10 minuten proeven of er wat citroensap door kan

In een bak in de vriezer, en als er vloeistof te zien is elk half uur omroeren tot die weg is




Jam van Reine Claude met Kaapse bes


Er is geen Reine Claude meer te koop, geen enkele Reine trouwens, dus dit recept moet u maar opslaan en bewaren

Overrijpe Reine Claudes halveren en ontpitten

Grof hakken

50% van het gewicht aan suiker erdoor, en gehalveerde Kaapse bessen (voor de verhouding zie de foto; de bessen drijven wat, dus zeg 2 pruim op 1 bessen)

12 uur op een koele plek en regelmatig omroeren

Zachtjes op een plaatje er jam van koken, dus zolang pruttelen tot je geen separaat "water" meer ziet
Weer regelmatig omroeren

Wecken




Nonnettes de Dijon


75 cc volle melk verwarmen met 100 gram boter (gezouten, of + zout) en 150 cc dunne honing
Ff laten borrelen en wat koelen

175 gram bloem mengen met 75 gram roggemeel, 5 gram gevijzeld anijszaad, 5 gram koekkruiden, 7,5 gram bakpoeder, 3,5 gram baksoda, en 50 gram bruine suiker

Putje erin, honingspul erdoor werken + rasp van een halve citroen




Een uur op kamertemperatuur

Vette vormpjes, half vol, deuk, Orange Marmalade daarin

30 minuten op 200°, en na 20 minuten op 170°

Ff wachten en dan uit de vorm
Koelen op een rooster




Die zwarte rand zie je iha niet, maar het hoort wel