Kijk! Ik kan weer pics uploaden!
Gelukkig, want vorige keer duurde die storing zowat een week, en kon ik dus zowat een week die Volkskrant en NRC types niet afzeiken!
Ik kon er niet van slapen, Goristusch!
Gekookt dus
Niet-zoet vandaag, en de patisserie overmorgen
Cipolline sott'aceto
Uitjes onder het zuur
Ik maakte het met mooi ronde sjalotjes, want kleine uitjes vindt je hier niet
(Verse zilveruitjes zijn te klein) (Niet dat die makkelijk te vinden zijn...) (Ja, op de markt in Sittard...)
Uitjes schoon, en een uur in water met een flinke scheut citroensap (zie foto boven)
Af en toe omroeren
Afgieten, in een pannetje (waar ze krap in passen), bijna helemaal bedekt met witte wijnazijn, aanvullen tot bedekt met water, uitjes eruit, laurier en p/z, aan de kook, vier minuten borrelen, uitjes erbij, weer aan de kook: vuur uit, afgieten en afkoelen
Uitjes in potten
Opvullen met 5 op 1 witte wijnazijn en water, met een eetlepel zout op 600 cc vloeistof
Prachtige fluweelzachte smaak!
Rode jalapeños op pekel
Laatst maakte ik groene, en rode dat werkt natuurlijk precies hetzelfde
Zie groene maken hier (alle links hier in een nieuw venster)
Uhh, het zal wel van persoon tot persoon verschillen, maar ik vond de groene wow op gerookte kip, en de rode wow op kabeljauwburgers
Paddo's!
Rode oesterzwam
Zie hier
Heb ze gesauteerd in boter
Vlezig, vrij sterke smaak (tov gewone) (in Spanje pluk ik wilde op omgewaaide populieren; die zijn mooier van smaak, niet sterker
Heeft flink z/p nodig
Eten bij stevig smakend vlees of in een stevige saus bij gebakken zalm
Pruikzwam
Zie hierboven
Plakken bakken
Snij met een heel scherp mes, want anders druk je er het vocht uit
Zuigt vet op!
Drie keer niks trouwens; zurig en wee
Nameko
Zie hierboven
Mooie beet, heel mooie smaak
Umami!
Stoofde ze ietsje ietsje na in ietsje kippenbouillon
Prachtig
Eikhaas
Heel populair in Japan
Maitake (dansende paddenstoel)
Zie onder
Wat sauteren, wat stoven, en oppassen dat de smaak niet verdrongen wordt door de stoofvloeistof
Idee
Combineer beide, de eerste voor de beet, de tweede voor de smaak!
Paprikasoep
Foto kwijt
Nou ja, zie tomatensoep zeg maar
Dit maak je liefst als een variant van Servische bonensoep
Week en kook witte bonen
(Perfect met Coco blanc, coco nain, die hele kleintjes; Aldi)
Olijfolie, ui, knof...
Rode puntpaprikastukjes, uit de pan
Stukjes worst (chorizo, suçuk, whatever)...
Uit de pan
Turkse pikante (of half half met zoete) paprikapuree...
Bouillon...
Bonen retour, paprika, worst...
Proef op p/z (gebruik chilivlokken)
Haricots à la grecque
À la grecque is altijd zo ongelofelijk lekker
Neem champignons à la grecque...
Zie hierboven
Zie hier
Gestoofde bleekselderij
Ook weer zo'n heerlijkheid die geen enkele Nederlander ("Hollander") kent
Dikkere stengels ontdraden met een dunschiller
In vingerlange stukken
Een klein uurtje zeer zacht stoven in mooie bouillon
Koelen in de bouillon
Serveren met tuffelmayo
Ook de foto weer vergeten omdat het zo ongelofelijk lekker was...
Jaja, dat krijgen die Kleynejanno's en die Vreugdelozo's niet uit de vingers...
Die schele hagedis en die kubieke meter kont trouwens ook niet...
(Ik heb gevariëerde interesses...)