zaterdag 7 oktober 2017

Gekookt





Kijk! Ik kan weer pics uploaden!

Gelukkig, want vorige keer duurde die storing zowat een week, en kon ik dus zowat een week die Volkskrant en NRC types niet afzeiken!

Ik kon er niet van slapen, Goristusch!



Gekookt dus


Niet-zoet vandaag, en de patisserie overmorgen


Cipolline sott'aceto

Uitjes onder het zuur

Ik maakte het met mooi ronde sjalotjes, want kleine uitjes vindt je hier niet
(Verse zilveruitjes zijn te klein) (Niet dat die makkelijk te vinden zijn...) (Ja, op de markt in Sittard...)


Uitjes schoon, en een uur in water met een flinke scheut citroensap (zie foto boven)

Af en toe omroeren

Afgieten, in een pannetje (waar ze krap in passen), bijna helemaal bedekt met witte wijnazijn, aanvullen tot bedekt met water, uitjes eruit, laurier en p/z, aan de kook, vier minuten borrelen, uitjes erbij, weer aan de kook: vuur uit, afgieten en afkoelen

Uitjes in potten
Opvullen met 5 op 1 witte wijnazijn en water, met een eetlepel zout op 600 cc vloeistof

Prachtige fluweelzachte smaak!




Rode jalapeños op pekel


Laatst maakte ik groene, en rode dat werkt natuurlijk precies hetzelfde

Zie groene maken hier (alle links hier in een nieuw venster)

Uhh, het zal wel van persoon tot persoon verschillen, maar ik vond de groene wow op gerookte kip, en de rode wow op kabeljauwburgers




Paddo's!


Rode oesterzwam

Zie hier

Heb ze gesauteerd in boter
Vlezig, vrij sterke smaak (tov gewone) (in Spanje pluk ik wilde op omgewaaide populieren; die zijn mooier van smaak, niet sterker
Heeft flink z/p nodig
Eten bij stevig smakend vlees of in een stevige saus bij gebakken zalm


Pruikzwam

Zie hierboven

Plakken bakken

Snij met een heel scherp mes, want anders druk je er het vocht uit
Zuigt vet op!

Drie keer niks trouwens; zurig en wee




Nameko

Zie hierboven

Mooie beet, heel mooie smaak
Umami!

Stoofde ze ietsje ietsje na in ietsje kippenbouillon
Prachtig


Eikhaas

Heel populair in Japan
Maitake (dansende paddenstoel)

Zie onder

Wat sauteren, wat stoven, en oppassen dat de smaak niet verdrongen wordt door de stoofvloeistof

Idee

Combineer beide, de eerste voor de beet, de tweede voor de smaak!



Paprikasoep



Foto kwijt

Nou ja, zie tomatensoep zeg maar

Dit maak je liefst als een variant van Servische bonensoep

Week en kook witte bonen
(Perfect met Coco blanc, coco nain, die hele kleintjes; Aldi)

Olijfolie, ui, knof...
Rode puntpaprikastukjes, uit de pan

Stukjes worst (chorizo, suçuk, whatever)...
Uit de pan

Turkse pikante (of half half met zoete) paprikapuree...

Bouillon...

Bonen retour, paprika, worst...

Proef op p/z (gebruik chilivlokken)




Haricots à la grecque

À la grecque is altijd zo ongelofelijk lekker
Neem champignons à la grecque...

Zie hierboven

Zie hier


 
Gestoofde bleekselderij

Ook weer zo'n heerlijkheid die geen enkele Nederlander ("Hollander") kent

Dikkere stengels ontdraden met een dunschiller

In vingerlange stukken

Een klein uurtje zeer zacht stoven in mooie bouillon

Koelen in de bouillon

Serveren met tuffelmayo

Ook de foto weer vergeten omdat het zo ongelofelijk lekker was...

Jaja, dat krijgen die Kleynejanno's en die Vreugdelozo's niet uit de vingers...
Die schele hagedis en die kubieke meter kont trouwens ook niet...



(Ik heb gevariëerde interesses...)