Kijk, zoiets is nog eens een interessant boekje...
We beginnen met iets simpels maar erg lekkers
Gemberboterkoek
Drie delen patisseriebloem, twee delen bruine basterdsuiker, twee delen boter en een deel fijngehakte stemgember mengen.
Koel het deeg.
Bak in een cake-vorm op 180 graden tot gaar.
Prik met een naald die er droog uit moet komen.
Ja want ik tikte er een op de kop...
Volgende week etentje
Vooraf Sobrasada, dan kip uit de Römertopf, dan Mince pie
Gedroogde tofu
Koya tofu
Gezonde winkel
Maak een flinke hoeveelheid marinade, bijvoorbeeld van Sake, Japanse sojasaus, Aziatiache rietsuiker, sambal...
Leg de plakken erin en draai ze onmiddellijk.
Draai na een halve minuut, na een minuut, na vijf minuten.
Laat in totaal 15 minuten marineren en knijp wat uit.
Snijd in blokjes en gebruik als gewone of als gerookte tofu.
Of bak ze, na een deel van het vocht eruit te hebben geknepen, met wat ui en knoflook op.
Serveer met rijst en met de ingekookte marinade.
Dank P!
Hamans oren
Sefardisch
Klop drie eieren los met een scheut cognac en iets zout.
Kneed met 300 gram patisseriebloem tot deeg; kneed 10 minuten door tot het deeg soepel is, eventueel met meer bloem.
Pak in folie en laat een half uur op kamertemperatuur rusten.
Rol zo dun mogelijk uit op een bebloemd werkvlak.
Snij in stukken van 10 bij vijf centimeter.
Knijp in het midden samen tot vlinderdas-vorm.
Frituur op 180 graden goudbruin en laat uitlekken en afkoelen.
Serveer met poedersuiker erover, gemengd met kaneel.
Prachtig boek
Ook de verhalen
Kalfsrollade
Dat was vroeger typisch voor de Kerst.
De slager hier in het dorp heeft ook enkel kalfslappen rond die tijd.
Braad de rollade in boter kort rondom aan op hoog vuur.
Wrijf de rollade in met gesmolten boter en bestrooi met p/z.
Leg in een ovenschotel en giet daar een flinke scheut witte wijn in.
Bak een half uur per 500 gram op 190 graden.
Bedruip regelmatig.
De rollade is gaar als er bij diep inprikken geen rood vocht uit komt.
Zet de oven uit en laat de rollade er nog een kwartier in staan.
Variaties
Bestrijk de rollade met mosterd en gebruik behalve p/z ook dragon.
Of bardeer de rollade (inpakken in bardeerspek en opbinden) in plaats van de rollade eerst rondom aan te bakken.
Leuk boekje van de apothekersassistenten vereniging of zoiets
Dank PJ!
Knoedels
Hongarije
Dit zijn echt de klassieke; heel simpel maar wel altijd met ei
Maak een deeg van 250 gram bloem met een ei en wat zout.
Laat een kwartier rusten op een koele plek.
Snij het deeg in enkele stukken en maak daar steeds een vingerdikke rol van.
Knijp er met duim en wijsvinger stukjes af, ongeveer even lang als dik.
Doe die in kokend water met zout.
Als de knoedels drijven zijn ze gaar.
Serveer in goulash (wat altijd soepachtig hoort te zijn) of stoofvlees iha.
Lamsnier van de gril
Ontvlies de niertjes en snijd ze over het platte vlak in tweeën.
Laat ze een minuut of 10 in koud water staan, dep ze droog.
Wrijf ze in met olijfolie en gril ze snel bruin.
Flambeer met Marc, hoewel het fijner is met Portugese Marc, Bagaço.
(Daar komt het Argot woord Bagasse vandaan; goedkope alcohol-zooi)
Combineert prima met artisjokken.
Ik werd attent gemaakt op Binnenstebuiten
Keek naar de culi video's
Wat een geklungel!
Kippensoep trekken van heel gelaten kippenbouten met vel, de sneue sukkel...
O, ja! Ik ben een toneelstuk aan het schrijven!
Een Œdipus! Maar dan culinair!
Dat die Huivers en die Kleinst en die Broekbaard en die Smak en die Hamersmaak en die Kleuter Woutwijk en die Watkletsons allemaal voor hun moeder willen koken!
Er komt veel functioneel bloot in voor, om het vooral van het sexuele af te wenden, ja zeker. Jonas Fluit, de Walvis, Vreugdeloos (helemaal alleen in een badkuip!), Retteketet, wow man, dit wordt de enige echte anti Œdipus!
En dat die Walvis dan de moeder van Broekbaard blijkt te zijn! Grandioos!!
Wow...
Ach ach ach...
Bij mij ligt de humor nog gewoon op straat, maar in Amsterdam staan er daar nou auto's geparkeerd zag ik een paar dagen geleden...