dinsdag 1 november 2016

Brood




Dit gaat weer eens een keer over

echt en niet echt vloerbrood


Maakt dat dan zoveel verschil?
Ja, als je smaak hebt wel ja

Maar daar teken ik onmiddellijk bij aan dat je wel de kans gehad moet hebben om echt vloerbrood te proeven

Want alles wat in de super, en het meeste wat op de markt als vloerbrood wordt aangeboden is het of niet (hete lucht oven, elektrische oven en die hebben geen vloer), of het is tunnel nep (kom ik op terug).

Maakt dat dan zoveel verschil?

Wacht rustig af




Die foto hierboven en ook de eerste foto helemaal links: dan denk je (als je er verstand van hebt althans) Verdomd, die gebruiken een gasoven, dus die maken echt vloerbrood

Gasoven: vloer wordt verwarmd: bijna net zo'n lekker brood als uit een houtgestookte oven

Elektrische, of warmelucht oven: brood hangt in mandjes, bodem wordt dus niet gaar


De eerste foto hier: midden een elektrische patisserie oven
Links daarvan iets wat sterk lijkt op een gasoven voor vloerbrood

Zie eerst deze link hier (alle links openen hier in een nieuw venster)
Ik hoop dat ie nog werkt

"In deze broden zit water, gist, meel en zout"
Dat staat er ook op, "puur!"
Maar dat is niet zo!
Ik heb een email van AH waarin ze uitleggen wat er nog meer in zit (moutsuikers of zo en weet ik wat)
Broodverbeteraar
Sinds ik dat meldde hier, staat er bij dat brood "Bevat geen chemische broodverbeteraar"
Nee, dat klopt, geen chemische
Maar dat "puur" dat klopt dus niet, en als er broodverbeteraar in zit, dan betekent dat dat het rijzen wordt geremd en later versneld, en het brood dus niet zijn volle smaak heeft kunnen ontwikkelen (op remmen is weinig tegen, op versneld rijzen heel erg veel)
Want waarom gebruik je broodverbeteraar? Als je wil remmen en daarna versneld rijzen (tijdverkorting, minder personeelskosten)




Kijk, de onderkant van een Ambachtelijk AH brood

Dat wekt sterk de indruk vloerbrood te zijn, want op dat elektrische brood zitten pukkeltjes van de gaatjes in de couches waarin het brood hangt
Zie hier

Maar nu!

Zie de volgende foto, en zie daar in dat brood van hierboven die slecht gebakken laag onderin!

Niks vloerbrood!

Nep vloerbrood!




Die broodoven van AH, eerste foto hier links, tweede foto, dat is gegarandeerd ook een elektrische oven, daar steek ik mijn hand voor in het vuur, al ziet ie er als een gasoven uit (zie een gasoven hier)

Want hoe bakt AH? In een electrische tunnel oven natuurlijk!
Want anders krijg je dat bodem-lijkt-vloerbrood effect nooit

Hieronder nog die couches waarin dat brood in elektrische ovens ligt
Je ziet rechtsonder die gaatjes (warmte doorlaat) die dan als pukkeltjes op de bodem van het brood verschijnen




Kijk in een restaurant of in de super of bij de bakker altijd naar de onderkant van vloerbrood

Pukkeltjes? Dat is niks

Vlakke bodem? Doorsnijden en kijken of de onderste laag ook mooi doorbakken is




Tunnel oven
Brood op lopende band
Uit die pijpjes komt hete lucht
Bodem blijft ongaar



(Onne Kleinst wilde dit verhaal van vandaag aan zijn levenswerk toevoegen, maar ja, ik hou niet zo van lijkredes...)