(Dank maar weer PJ!)
Ja, met Ei bedoel ik niet die Otto Kleyn of die Marco Huibers, ik bedoel gewoon wat uit de reet van een kip komt
Want we houden het kort vandaag
Formule I, zwaar stuk over Sprite sheets geschreven, waanzinnig lekkere Pesto calabrese gemaakt (het viel me trouwens weer op dat Pesto het mooist aangemaakt kan worden met goeie Marokkaanse olijfolie), moet nog een Nepalese omelet maken met aardappel, tomaat en kerrie, flikker op! Ik heb wel wat anders te doen...
Een ei bakken
Bak eens kort een ei in een niet te grote patisseriering en draai vrij snel (ring weg) en bak dan weer kort
Bak eens een ei in reuzel en serveer met de reuzel op dik bruin brood
Bak in ganzenvet met ui en knof, en serveer met stokbrood
Bak in geitenboter en serveer op toast
Bak eieren in vet van gebraad, in een hete ovenschaal!
Een ei koken
Bedenk: hoe meer eieren, hoe minder water of hoe kleiner de pan, verdomd
Zet een ei op met koud water
Breng aan de kook
Laat twee minuten zachtjes koken
Deksel en vuur uit
Vijf minuten
Œuf mollet, hoewel die term ook wordt gebruikt voor tussen hard en zacht gekookt in
De truc hier is dat wit (buitenkant) en geel (binnenkant) gelijkmatig garen
Een ei pocheren
Vergeet al dat Retteketet gelul van draaiend water en zo
Vers ei, net niet kokend (en bewegend) water, breken in een soeplepel en heel heel voorzichtig erin laten glijden
Slierten voorzichtig met een schuimspaan tegen het ei werken
Azijn niet vergeten!
Serveer al-tijd op licht beboterde toast!
Met Fleur de sel!
Een roerei maken
Vergeet dat Vreugdeloze gelul van melk erdoor ipv room
Werk altijd heel erg langzaam, op niet te hoog vuur, griezelig langzaam en in een te grote pan
Gebruik enkel (flink) boter, en serveer nooit half koud
Nooit of te nimmer ontbijtspek méébakken; apart! en in nauwelijks olie!
Nooit die lullige supermarktrondjes spek; slager, reepjes
Maak eens Chinees roerei in een wok, met ook (naast de room) wat pindaolie door het ei!
Een omelet maken
Nauwelijks omroeren!
Nu wel melk!
P/z (altijd, ook alles hierboven; witte versgemalen Muntokpeper!)
Hete boter, pan precies breed genoeg voor het aantal eieren, dat is het allerbelangrijkste na de kwaliteit van de ingrediënten
Bodemmaat (niet randmaat) 16 = twee eieren, 23 = vier eieren
Naar rand laten lopen en met een spaan eronder laten lopen
Bovenkant mag niet droog zijn bij dichtklappen!
Wit apart opkloppen is flauwekul
(Maar uitstekend bij zoete omeletten)
Gelukkig maar dat er iemand is die het allemaal wél weet...
O, trouwens, ik heb nog steeds wel de NRC maar van de Zaterdagkrant geef ik dat deel waar Vreugdeloos en Broekbaard in staan altijd ongelezen aan die illegale Syriërs die hier zwart schoonmaken; die nemen altijd kranten mee als pleepapier