Rode chilibonen, paddo's en geblancheerde rauwe ham
Ik deel de kookboeken die ik koop (Marktplaats, Boekwinkeltjes; drie per week) op in Algemeen, Soort ingrediënt, Landen en Soort gerecht
Blijkbaar koop ik Soort gerecht nauwelijks; tsja, dat soort boeken als Hemelse Soepen, Soep om te Delen en Soep voor Syrië is in het algemeen bijna zo tragisch van kwaliteit als de Kleine Groot...
Een van vandaag, Het Snoepers Leesboek, had in die categorie gekund, maar het ligt al maanden eenzaam te zijn dus hoppatee!
Het Snoepers Leesboek
Aardig; snoep en koek en zo per provincie
Stukjes van Carmiggelt en Bomans, gedicht van Wilmink, interview met Karel van het Reve, Annie M G...
Verder een aardig naslagwerkje, en verder niks
Een gemarineerde kotelet grillen...
Lekker en Licht
Samengesteld door Apotheekhoudend Nederland
Dank PJ!
Aardig boekje
Veel van die combi's alla Carpaccio met komkommer en druiven
Veel van die gerechten alla Kiprolletjes met spinazie
(Wat eten die apothekers trouwens Godverdomde veel spinazie!)
Gerookte kip met mangochutney en pepita's
(Lees pepino's)
Leuk, maar waar vind je pepino's?
Ik zag ze in de afgelopen acht jaar hoogstens twee keer
Pittige Kipreepjes
Ketjap en ketchup...
"Pittige salade 'Apotheek Nederhorst den Berg'"
Helgasalade
Dat is nou echt Jaren 70 Modern
Yogonaise, ananas uit blik, bakgember, bleekselderij, kipfilet, andijvie, banaan
En Gadverdamme! ook, trouwens
Toemmies
Huhh?
Met kool
O! Tumis kol!
Provençaalse tomatenlunch
Dat is wat ik dacht dat ik verzonnen had te noemen Portugees roerei
Maar wat blijkt: dat bestaat echt, althans Nederlands culinair
Partjes tomaat bakken, ei erover en later die handel op brood met p/z
Maar best lekker hoor
Mock Duck, een soort gekruide (vijfkruidenpoeder en zo) seitan
Kookschrift van een Gek
Joop Braakhekke dus
Toch maar eens een gekocht
Die man kan niet koken, maar die kan wel verzinnen, en die kan ook organiseren dat het een aardig boekje wordt
(Als vroeger op dat kookprogramma iets gesneden moest worden, dan zag je altijd snijdende handen maar nooit een gezicht erbij want dat snijden deed iemand anders...)
"aubergine in véél olie bakken omdat ze zuigen als sponzen"
De klok en de klepel...
Béarnaise maken "met bijvoorbeeld dragon"...
"Poire Belle Hélène" is erg, maar zijn "Poire à la Belle Hélène" nog erger
Poire Hélène, ja...
Maar het zal wel net zoiets zijn als dat Karel van het Reve weigerde Corned beef te kopen want dat kon ie nooit vinden en dan moest ie vragen naar kornet bief
Makreel met appeltjes
Foto zeebaars
Ossenstaart drie uur sudderen
Zeven uur minstens ja...
Hoe je een kip Au gros sel klaarmaakt, dat klopt perfect, en dat lees je niet dikwijls zo
Gaan we wat koken?
Ach, waarom niet
Crottin de Chavignol "en papillote" met knof en Armagnac
Kervel, dragon, bieslook ook nog
Knoflooksoep op zijn manier
Met salie
En inderdaad met eieren erin, net als in Spanje
Eating for England
Weer zo'n weergaloos boek van Nigel Slater
Niveau Sylvia Witteman
(Onder Witteman staat Felix, daaronder Bram en daaronder een peilloze diepte)
(Waarin geween is, en gekners van tanden)
Ik besprak enkele dingen al eerder, zie hier (alle links openen hier in een nieuw venster)
Winter savory, bergbonenkruid, kijk, ook hij kent het, en Witteman, maar wie verder van al die omhooggevallen culinaire kwaakschreeuwers hier?
"Feeding the elderly has none of the charisma of feeding children. There is no Jamie Oliver to improve the daily diet of old people. Fewer photo opportunities, probably."
Kijk
"A child with a blob of custard on her chin looks cute; an old person with a blob of custard on hers simply looks demented.
("Jamie Oliver, who despite being determinedly mainstream himself")
Dat kastanjes do little voor spruitjes, daar ben ik het roerend mee oneens
Chocolade met rasp van gedroogde lime, wow...
Over die kaas die er als salami uitziet en die groene: "disturbing pink-and-cream-marbled Red Windsor and its green stablemate Sage Derby"
US yellow mustard is juist niet heet; die van New York wel??
"For all my love of dark, bittersweet chocolate, I prefer my toffees coated in milk chocolate."
Sugar snaps
Gaan we wat maken?
Jawel!
Bread and Butter Pudding
Faggots and Gravy
Rhubarb and Custard
Tripe and onions
Spruitjes, gehakt rauw gesauteerd met knof
Eventueel + bacon
"folded into cream flavoured with slow-cooked garlic"
Lardy Cake
En dat dus zonder al die recepten met Black treackle die ik al besprak...
Wat een juweel van een boek
10 keer lichter dan de Kleine Groot, 20 keer goedkoper en 300 keer interessanter...
Szechuan fried rice
De Beste Recepten Van
Henk Molenberg
Op het omslag staat hij met een garde in zijn hand verlekkerd naar Albert Mol te kijken...
1990
11 pagina's uitleg van hoe een magnetron werkt, wat een tijdsbeeld
Daar heb je 'm weer!
Pâté a frire
Pâte ja!
"Pasteitjes, fleurons of vol-au-vents"
Wat hebben fleurons daarmee te maken??
"1 pakje ijspoeder"
Huhh??
Aardbeien met citroen en pernod
Bah!
Gaan we wat maken?
Schol met uien, campignons en zure room
Bouilli
(Dat is lang geleden!)
Ragoût met leverworst
Gaan we dan wel met Vocking doen
Vegatorische kip van de Vagoterische slager
Best lekker hoor!
Maar niet in die viguterische tonijn trappen! Niet letterlijk en niet figuurlijk!
Dikwijls hoor je rare dingen
Nou kwamen ze vandaag in de krant er in ene op terug dat Goor een jaar geleden in z'n reet was gereden in een of ander nichtenparadijs
En daar beklaagt ie zich over!!
En je krijgt een mailtje van het Rijksmuseum
"Beste Heer/mevrouw", zo geschreven
Zeker een knuffelallochtoon in dienst genomen...
Of je merkt dat Grunberg het Frans niet beheerst, maar wel kwaakkwaak over Montherlant op basis van een lullig bloemlezinkje...
Geen wonder dat dit volk niet kan koken...