zondag 16 oktober 2016

Piri-piri en zo




Molho Piri-piri


Saus Piri-piri

Portugal, met roots in Angola en Mozambique, nou ja, oorspronkelijk door Portugese zeevaarders uit Midden-Amerika meegebracht

Saus

Geen kruid of bereidingswijze of zo, gewoon saus

Van Piri-piri pepers, of beter Van pepers, want dat betekent Piri-piri

Meer internationaal: Van Birds eye pepers




In NRC laatst chicken-tonight gelul over Piri-piri van Sam die Poogt

"Piri-piri marinade" met yoghurt, tijm, koriander, gerookt paprikapoeder (de zwakzinnige combi's...)

Die Poogt mag daar nou doen wat Vreugdeloos eerder deed: recepten overschrijven

Dit recept (Kip piri-piri) komt uit Life in Balance (à € 30...)

Prima titel! Weet je meteen dat je het moet mijden als de pest...




Recept

Eindelijk


Começamos por picar muito bem os piri-piris, malaguetas vermelhas e alhos
Colocamos no frasco
Juntamos o louro esmagado
Adicionamos o sumo de limão, o azeite e o whisky
Selamos o frasco e guardamos num sítio escuro


Piri-piri sacana: "pepers voor pepersaus"
Malagueta vermelha: rode malagueta peper (iets groter en niet glad; je ziet de zaden zitten zeg maar)

Hak piri-piri, malagueta en knof (maar dat laatste niet teveel)
In een pot doen
Verbrokkelde laurier erbij
Citroensap, olie en whisky (die whisky is erg in momenteel, en vervangt brandewijn die erg uit is) (overigens gebruik je Whisky Dyc)
Pot dicht en op een koele plek zetten

U dacht het al: dit is het principe van de Sriracha
Jawel, zeker, maar Piri-piri is dikker; iets tussen Sriracha en sambal




Hoe gebruik je het?

Klassiek bij Frango no espeto [frAngoe noe-esjpEEtoe], kip aan spit, en met friet
Niks groente

Kip inwrijven met citroensap, een half uur laten liggen, weer inwrijven en weer een half uur laten liggen
Flink ongesneden maar wel gekneusde platte peterselie in die kip proppen met in het midden een stuk spek van rauwe ham
Inwrijven met een mengsel van Piripiri en olijfolie (hard kloppen!), en dan grillen (of dus aan het spit)
Af en toe weer wrijven

Uhh, die Piri-piri krijg je in een Gluton potje, serieus, verdomd, en incluis kwastje...




Soorten

Je hebt veel variaties op het Piri-piri thema
Zie hierboven


Vinha d'alhos
[vIEnja dAAljoe]
"wijn van knoflook"
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)

Een variëteit oorspronkelijk uit Madeira

Veel meer knof, en flink wijn ipv de andere vloeistoffen

Je marineert er varkensvlees in voordat je het bakt (Carne de vinha d'alhos)
Dat doe je met wat appelazijn, kruidnagel, tijm en salie


Preparado timorense

Uit Timor dus oorspronkelijk

Zie hier

Behoorlijk heet (pepers met veel zaad worden gebruikt), appelazijn, zout, suiker, nootmuskaat, kruidnagel

Je hebt ook Preparado criolo, wat zachter is omdat er ook rode paprika in verwerkt is
De Preparado timorense voor de huidige Portugese markt zeg maar


Preparado angolano

Oorspronkelijk was Piri-piri een product uit Mozambique, en de eerste variant was die uit Angola

Zie hier

Extra citroen, maar ook suiker
En pikant paprikapoeder, of beter denk ik zeg je hier cayenne




Pil pil


Dat is de Spaanse afgeleide van Piri-piri

Het klassieke gerecht: zoutevis al pil pil
Zie hierboven

Veel knof ook, en peterselie

Recept zie hier

Het is meer internationaal verworden tot een gambas al ajillo gekruisd met aglio olio peperoncino gerecht, Gambas pil pil




Shit!

Dat Juppé misschien president wordt!

Dan ken ik een echte president persoonlijk!

Wow!