woensdag 5 oktober 2016

Beanz! Beanz!




(Alle gerechten: bonen zijn al gekookt)


Cannelini bonen

met zalm, courget en mosterdsaus

Ik denk afgeleid van een recept van Wilbrink / Telegraaf


Olijfolie, ui knof...
Zwarte peper, wat bouillon en de bonen erdoor roeren
Van het vuur af

Courget in tweeën, wat uithollen, notenolie binnen en buiten, p/z, oven tot iets zacht

Zalm met citroensap inwrijven en even laten liggen

Z/p over de zalm en in een papillotte van alufolie met een tak dragon erop
Hete oven, 15 minuten

Room aan de kook met gehakte dragonblaadjes en indikken
Op smaak met dragonmosterd
Ietsje maizena?

Alles bij mekaar (die bonen kan je in die courget scheppen)




Kidneybonen

met aubergine en Gruyère


Aubergine-schijven zouten aan twee kanten, 10 minuten, goed afspoelen onder de kraan, goed uitknijpen onder de kraan, knijpen lossen niet onder de kraan want dan zuigt het zich vol, droogdeppen

Door half tarwebloem half boekweitmeel
Olijfolie en boter
Bruin bakken
Uit de pan, wat koelen, blokjes (niet te groot!)

Olijfolie, ui, knof, jalapeñopeper zonder zaad of zaadlijsten...
Bonen erin warmen, meer niet

Vette ovenschotel, ui etc., aubergine, bonen, kaas erover, oven




Soissons

(grote witte Franse bonen)

met oventomaat met ei erin


Wat spekjes goed kleinsnijden en uitbakken, uit de pan

Ui, knof, gebroken gedroogd rood pepertje...
Peterselie, selderijblad...
Bonen erbij, iets bouillon, enkel warmen

Tomaten uithollen, wat zout erin strooien, op z'n kop 10 minuten, uitspoelen, droogdeppen
Invetten binnen en buiten met olijfolie

Ei kloppen (lucht erin kloppen) met spekjes, versgemalen Parmezaan, iets p/z
In de tomaten, oven met paprikapoeder erop

Lamsnier uit de vriezer
O nee, dat hoef ik hier niet te vermelden




Heinz Beanz

met champignons en chorizo

Iets wat je maakt als je laat thuiskomt


Lek een blik gesneden champignons (heb ik altijd)

Snij uitgedroogde chorizo (hangt er altijd) in heel kleine blokjes

Olijfolie, chorizo...

Rode ui, knof, pepertje, voorlopig niet te hoog vuur...
Fijne soepgroente (altijd in de vriezer), peterselie (altijd in de vriezer)...
Gewreven komijnzaad en grof gemalen korianderzaad...
Op hoog vuur de champignons erdoor...
Wat laten sudderen

Wat witte wijn en een blik Heinz Beanz erdoor (heb ik altijd op voorraad)...
Heinz Beanz ja, niet Heinz Beans; zie  hier (alle links openen hier in een nieuw venster)

Wow...



Succotash

met varkenshaas en dragon-citroensaus


Was die saus ook niet van Wilbrink?


Nou ja, ik ben het recept kwijt en ik ga niet zitten verzinnen en het was een fantastische combinatie

Zie een recept voor de saus hier want van Felix kan ik het niet vinden

Succotash maakte ik niet zoals je op het web vindt van 20 ingrediënten, maar van ui, knof, pepertje, mais en Griekse witte (redelijk grote zijn dat) bonen

En die varkenshaas die bond ik op tot een mooi compact rolletje, boter, fel bruinen, laag, scheut witte wijn, ietsje Worcestershire en ietsje Fish sauce, deksel




Doehoei Retteketet, Jonas en de Walvis (Jonas Fluit en Kaat Mossel), Smak, Hahabets, Vreugdeloos, Huivers, Hoepel, Kleinst, Kleuter Woutwijk, Hamersmaak, Broekbaard, Boesje, Tracheotomie, Meneer Watkletstons en Van Urmen!