zaterdag 9 mei 2015

Italië (5)




Liguria

"Ligurians are not gluttons, they are connaisseurs"


(Eerste aflevering van deze serie zie hier)


Veel invloed van Frankrijk, en in de omgeving van Nice en Menton veel invloed van Liguria.
Gnocchi in Nice, en ook een soort pizza (ook erg populair in Liguria, ik kom daar op terug), de Pissaladière.
En pesto alla genovese, die over de Franse grens Pistou heet.
En Rattatuia, u raadt het al...

Weinig vis in het water daar, veel matrozen op vrachtschepen, die van Venetië gingen niet ver, die van Genua, de Liguriërs, gingen ver weg. Met pasta heen (Liguria is de geboorteplaats van de Europese pasta) en met kruiden terug. Waren lang weg en als ze terug waren dan wilden ze geen kruiden meer ruiken en vers voer eten. Groenten. Ze wilden di magro eten, bijna vegetarisch...

Geen sterke smaken. Een voor Italiaanse begrippen een moderne keuken als klassieke regionale keuken.

Veel van de groenten kwam van elders, de kaas idem (Pecorino sardo).

Vroeger veel olijfbomen, tegenwoordig veel bloementeelt, met honing als bijproduct. Veel van de dingen die ze produceren gaan naar elders.

Nauwelijks wijnproductie. Uit alles merk je "weinig land, veel handel".




Producten

Ik bedoel: producten die de moeite waard zijn


Fruit (citrus en witte tafeldruiven!) en groenten, maar lokaal
Kruiden, maar voornamelijk voor de export; basilicum, laurier, oregano, majoraan, venkelzaad, munt, salie, rozemarijn, boragie, peterselie

Tagiassische olijven voor olijfolie met een pijnboompit-nasmaak

Sperziebonen, sla, artisjokken van Albenga, witte bonen van Conio
Paddestoelen
Knoflook, kappertjes

Aardappelen

Hazelnoot (verkocht in strengen, resta; zelfde woord als Ristra in het Spaans, streng pepers)

Allerlei soorten mosselen, ook die behaarde waar ik het laatst over had

Geen land van worst, enkel de Salame genovese, half kalfs



Minestrone = Ligurië


Recepten


De beroemdste eerst maar


Minestrone dus

Torta pasqualina met Ricotta, eieren en spinazie zie hier

Ravioli

Cima genovese, gevulde kalfsborst, zie hier

Pesto genovese (voor in de minestrone!)

Gnocchi alla genovese (aardappel), Gnocchi verde (spinazie)

Cappon magro, kapoen voor in de Vastentijd, geen kapoen dus maar een salade met zeevruchten, zie de wulpse verschijningsvormen hier en dat is hetzelfde als mijn opa die zich op vastendagen te buiten ging aan asperges met eieren en zalm en botersaus...

Agliata
Vergelijk aillade (wat geen aioli is!)


Heel veel "gevuld"

Pasta, vlees, zeevruchten, groenten, paddo's, fruit...



Gnocchi verde met salie en Pecorino sardo


Rijst en pizza en zo

Riso alla genovese
Gekookte rijst
Saus rundvlees, wortel, selderij, ui, witte wijn
Gemalen kaas ernaast

Pizza en Focaccia loopt er in elkaar over

Pane di polpa
Brood met daarin de pulp van de olijvenpersing

Trenette
Een soort pasta die volgens de Google foto's van alles kan zijn, maar volgens de bijbel Pastario lasagne-achtig is, eventueel met een geribbelde zijkant alla maffaldine, en ook Trinette kan heten

Crosetti
Vergelijk Crozets uit de Savoie


Soep

Zuppa di polpette
Met kroket- of quenelle achtige groenten-dingen erin, maar dat kunnen ook gehaktballetjes zijn

Diverse soorten penssoep

Mosselsoepen

Vissoepen
Burrida
Ciuppin (Italiaans cioppino)

Soep met erin slabladeren gevuld met hersenen, zwezerik, paddo's, rund, kalf, knof, peterselie
Lattughe ripiene in brodo



Ciuppin


Vis

Mosselen rauw met citroen en peper, of door de bloem en in olie gebakken, of met tomaat en peterselie over de pasta

Scabeccio, Napolitaans scapace, Spaans Escabeche
Ingelegd in azijn


Vlees

Vitello all'uccelletto, ook wel Vitello alla genovese
Zie een recept hier

Fricassea di pollo
Gestoofde kip met de gebruikelijke ingrediënten maar ook met opgeklopt eigeel

Anitra alle olive
Eend gevuld met olijven

En diverse soorten kleine vogeltjes natuurlijk...



Fricassea di pollo


Wat verder nog?

Zucchini piene
Courget gevuld met gedroogde geweekte paddo's, knof, verse kaas en geweekt brood

Barba di Becco
Die "witte" schorseneren

Polpettone
Zie onder Soep die polpette
Deze zijn groter en dikwijls van pompoen gemaakt, of het is een soort gehaktbrood

Tocco de funzi
Paddo-saus bij pasta of risotto

Allerlei soorten zoet brood en zelfs zoete ravioli

Sciumette alla grotta
Île flottante op zijn Italiaans



Polpette

Volgende aflevering, Veneto, zie hier