zaterdag 2 mei 2015

Culinair vanalles




IJs, bonen, paddo's...


Juist
eerst even, wat helemaal geen slecht blad is.
Je hoeft bijvoorbeeld geen zeur-opini's te lezen.


Hahn schrijft over een Nederlandse knoflookteler, zie hier (alle links hier in een nieuw venster).

Dat knoflook in China (de grote producent) tot twee jaar opgeslagen wordt lijkt me overdreven (waar laat je dan de volgende oogst), maar wat ik zeker weet is dat ze dat op -1 graad Celsius doen.


Een artikel over goede Nederlandse ijssalons, daar schreef ik ook al over (zie hier).
De meeste salons die genoemd worden noemde ik ook, maar drie niet.

Huupkens, Weert, zie hier.
IJscuypje, Amsterdam, zie hier.
Doppio, Rotterdam, zie hier.


Klei schrijft over de Pinot meunier.

Dat niemand weet waarom die in Duitsland Schwarzriesling heet. Nou, laat ik dat dan maar eens verklappen. Omdat de tros sterk op een Riesling-tros lijkt.

Dat het een wat mindere druif in de Champagne is. Dat is informatie die vijf jaar oud...



Mock duck (seitan met kruiden) met "Szechuan groente" (knol van de mosterdkool)


Ik maakte een en ander


Ik leukte een heel simpele pizza op, maar in plaats van er door olijfolie gehaald vers spul op te leggen bakte ik ui, knof, pepertje in olijfolie en dat er op. Een prima idee.


Butterscotch peren

Voor vier peren 300 water en 100 suiker aan de kook, drie minuten, theelepel citroensap erbij

Halve geschilde peren erin, een kleine 10 minuten
Eventueel wat water bijvullen en iets suiker

Afkoelen, klokhuizen eruit

Ovenschaal, peren (snijkant boven), kwasten met 25 gram gesmolten boter, 100 gram bruine basterdsuiker erover, oven.

Serveer met dukke room of sour cream.



Kikkerbillen
Lekker erotisch altijd...


Snelle hap 1
Jonge kapucijners

Olijfolie, spekjes, uit de pan.
Rode ui, knof, komijn...
Hete paprika-puree (Turkse winkel; in kleine porties invriezen), tomatenpuree...
Witte wijn, oregano, Viandox (of Oxo of Marmite)... Proef.
Kleingesneden Po ku (paddo's; toko) zonder de stelen erin warmen.
Kapucijners erin warmen, spekjes terug.
Serveren met zilveruitjes, augurkjes...


Snelle hap 2
Ravioli

Olijfolie, spekjes...
Ui, knof...
Blok ravioli, wat rode wijn...
Stukjes dunne Turkse groene pepers op pekel erdoor.
Gruyère erover raspen...
Zie foto




Planning


Vijf dingen die ik al besprak hier

Die fonduta met mais-gnocchi en waterkers
Die Surinaamse gedroogde makreel met tomaten-pilav
Die Belse bloedworst met appel en Chimay
Die linzen met Dried tofu en paddo's
Die gepocheerde eieren met spinaziesaus en pasta


En vijf dingen die ik deels al at maar nog niet besprak, behalve de eerste.

Die black tofu, rice sticks, tinda (die kleine India'se pompoentjes)
Stokvis gestoofd met aardappel en wortel (heerlijk was het)
Saoto (kippensoep, gekookt ei, taugé, mie, saoto-mix erover (vanavond!)
Zuurkoolstamp met chorizo (wow...)
Gegrilde paprika, mais, geraspte Appenzeller



Kweepeer
Ja, dat is nou niet de tijd...

Twee boeken

Elegantly Easy Liqueur Desserts and Crème Brûlée

Aardig en sjiek boek

Maar ik noteerde niks want ik ga geen fles Peter Heering kopen om een toetje te maken
Dus dat boek trekken we uit de kast als we gaan koken en opdracht kunnen geven een fles Bailey's aan te schaffen

Cakes
Crème brûlées
Mousses
Soufflés
Puddings
Pies
Cookies
Bars
Chocolate desserts
Fruit desserts
Frozen desserts
Speciality desserts (Croquembouche with Orange Caramel, Chocolate raspberry Tiramisu...)
Not so elegant but easy and fun desserts
Sauces and acompaniments



Die Surinaamse gedroogde makreel


Champignons à la Carte

Een forsche pil van Hachette

Wilde paddestoelen, gekweekte, gedroogde, paddo-producten (truffelzout, paddestoelenpoeder, eekhoorntjesbrood-zout...), conserven (gekonfijte cantharellen, shiitake op azijn...)

De plaatjes van de verschillende oesterzwammen staan verkeerd

Melkzwam komt zeer zeker ook uit Zuid-Europa (de favoriete paddo van de Catalanen), en dat ze dikwijls niet best zijn dat klopt want dat ligt enorm aan het terroir; Navarra is het mooist

Zeewierboter, huhh?

Een recept met 200 gram gedroogde paddenstoelen, dat is 80 stuks gedroogde shiitake...


Ik heb van paddo's nou Grigson, de Spaanse bijbel, het boek van Janssen, een truffelboek en dit boek...



Dit is die stokvis van de Antillen (wel het dunste stukje erbij)
Dat is dus vang
Moet enorm lang weken en koken, en dan is het nog flink bijten
Maar het komt erg makkelijk van het vel, én het is graatloos


Verder


Kreeg Italiaanse Knorr eekhoorntjesbrood-blokjes, althans Funghi porcini

Recept staat er op

Olijfolie, knof, pepertjes
Paddo's erbij
Blokje erbij en witte wijn
Door de pasta


Hema

Een rode wijn "uit het zuidelijkste deel van de Médoc"
Dat was dan ook niks dus...
(Pey de Faure is een uitzondering)


Simon Lévelt café Groningen

Jezus wat een blaaskaken-tent...

Een ongelofelijk getrut met bordjes en schaaltjes en theepotjes en ik weet niet wat allemaal, resulterend in dat er drie man achter de toonbank staan maar je toch tien minuten in de rij moet staan voor een kopje thee

Mijn tafeltje stond zo vol vieze vaat dat ik het moest gaan stapelen om een plekje voor mijn glas thee te vinden

(Je kan er een barista cursus volgen, Godsammekrake... )



Fonduta, voordat het eigeel erdoor ging