donderdag 15 november 2012

Pecannoten, roerbakmie, snijbonen


mie om te roerbakken na het koken

Gisteren

Roerbakmie, snijbonen, pecannoten
Mie koken, afgieten, bakken in pinda-olie (roeren tegen het aanbakken!!), uit de pan.
Weer pinda-olie, arachide-olie in de pan, snijboonstukjes (zo gesneden heet dat in de handel Roma-bonen) roerend bakken op hoog vuur tot van kleur verschoten.
Iets lager vuur, rode ui, knof, lombok...
Kerrie djawa (de níet pikante van Conimex)...
Bouillon... Proef en breng op smaak met Surinaamse trassi (AH).
Mie erin opwarmen en serveren met gebroken (liefst geroosterde) pecannoten erover.


Culinaria

Ik ontving de vier DVD's van NRC, De smaak van de ziel. Zie afbeelding hieronder.
We zullen zien zei de blinde.
Commentaar volgt.

Ik kreeg cadeau Koken op Bommelstein.
Ik had PJ eerder gezegd dat ik dat niet ging kopen omdat het geen naslagwerk is, maar ik moet zeggen er staan erg aardige recepten in. Bommelbal: gehaktbal met garnalen erdoor. Ik ben altijd enorm gecharmeerd van vlees-vis gerechten.
Zie tweede foto hierna.

Bij de Poiesz (uitspraak pois, een Noord Nederlandse supermarktketen; waarschijnlijk opgericht door een van die Hongaarse vluchtelingen uit de 50er jaren) haden ze Surinaamse maaltijden in de aanbieding. Drie soorten. Twee niet zo interessant, Surinaamse nasi en bami met vooral de nadruk op dat het niet heet was, en dus flauwekul.
Kocht wel roti, die we natuurlijk moeten gaan opleuken. Zie nóg een foto verder.


Ongepubliceerd recept nu.

Want het is donderdag.
(de recepten die ik als "recepten" hier publiceer zijn al eerder gepubliceerd geweest, maar als ze dan weer hier staan aangepast of zo.)

Boomstronk, Frankrijk.
Typisch kerstgebak.
Laat 125 gram bittere chocolade in een sauspan zachtjes smelten.
Werk er 75 gram poedersuiker door en 100 gram ongezouten zachte boter (geen koude boter dus) en 500 gram ongezoete kastanjepuree.
Een paar minuten roeren op laag vuur.
Stort op bakpapier, maar er een rechthoek van en rol op.
Koel goed.
Strijk glad met een paletmes of een ouderwets tafelmes.
Maak met mes en vork het oppervlak schorsachtig.
Bestrooi met poedersuiker (sneeuw!).
In Frankrijk kan je deco spul krijgen voor erop: kerstmannetjes, bijltjes, zagen, dennenboompjes, paddenstoelen...

Zie een bûche, want zo heet het, hier (alle links hier in een nieuw venster).

(Waarom staat de kerstman op een bûche altijd te glimlachen? Omdat hij weet dat zijn stokje afgelikt gaat worden.)


Recept

Quiche Lorraine
Maak pie-deeg.
Bak plakken bacon krokant.
Bekleed een ingevette vorm met het deeg en bestrooi de bodem met fijngehakte ui.
Maak een mengsel van eieren, room, iets water, wat Worcestershire, wat zout en peper, voldoende op de vorm driekwart te kunnen vullen.
Roer er flink geraspte Emmentaler door en de in blokjes gesneden bacon.
Giet het mengsel in de vorm, bestrooi met fijngehakte ui en bak tot goudbruin, 30 tot 40 minuten, in de oven op 160 graden.
Laat even koelen voordat je de quiche snijdt.


Roti massala
Varia

Zag Apollo 13. Mooi. Waargebeurd verhaal, niks aangedikt.
Alleen die Tom Hanks, die mag ik niet. Die heeft zo's SP kop...

Ze maken op een gegeven moment en soort kastje wat ze ergens aansluiten, en het wordt totaal niet duidelijk wat dat is. Maar als je het ware verhaal leest dan begrijp je het: CO2 filters uit het maanlandingsvaartuig, aangepast voor aarde-terugkeren.

Die lui hebben zwaar gemazzeld...

Cultuur, zucht...
* Kunstdagen hier.
* Nieuw kunsttijdschrift hier.
* Indianen hier. Hoop "kijk mij eens kunst", die website, maar duidelijkheid, ho maar.


Kijk, via Mammamini is bij mijn koeien een kalkoen komen aanlopen...

Castañuelas, kastagnetten

Introductie hier.

Meester Oscar Zamora hier. (Hij zou het ook tegen z'n kunstgebit kunnen doen...)

Klassiek spel hier.

Albéniz hier.

Händel hier. Beetje flauw.

Boccherini hier. Niet op die "waarschuwing" klikken. Gelul. Gaat vanzelf weg.

De top: Lucero Tena hier en hier.

Modern maar toch de klassieker La Comparsita hier.