Nameco
Zie hierboven. Erg lekker. Mooi stevig.
Ik bakte ze in olijfolie met wat sjalot en wat knof, + p/z.
Zie ook hier (alle links hier in een nieuw venster) (die witte paddenstoel staat op alle pagina's). En die cashew, dat merkte ik niet zo...
Ongepubliceerd recept
Bolognese, het officiële recept
Snij 150 gram doorregen spek in dobbelstenen, en hak het met een halvemaans mes fijn.
Laat het "smelten" op zeer laag vuur.
Voeg de groenten toe die met het halvemaans mes zijn kleingemaakt: 50 gram wortel, 50 gram bleekselderij en 50 gram ui.
Laat zachtjes sudderen.
Voeg 300 gram gemalen rundvlees toe; gebruik flankvlees; slotlap of zo; vraag eventueel om dat vlees wat ze voor ossenworst gebruiken.
Laat heel zachtjes sudderen.
Voeg een halve beker rode of witte wijn toe, vijf soeplepels tomatensaus, of 20 gram tomatenpuree met iets bouillon.
Laat twee uur zacht sudderen, terwijl je regelmatig wat volle melk toevoegt (in totaal een beker).
"Het verdient aanbeveling ook nog de room van een liter volle melk toe te voegen".
Die melk is niet zo raar; dat zit ook in officiële carpaccio.
Eieren van de grote roerganger
"Duizendjarig ei"
Met tamari: lekker.
Met ketjap asin: heel mooi.
Met fish sauce / nuoc mam: superb.
Met Japanse soyasaus: een heel klassieke mooie smaak.
Met Chinese dark soy: nee.
Met oestersaus: lijkt eerst heel apart, maar nee.
Met mushroom-garlic soy: niet slecht maar ook niet fijn van smaak.
Die ketjap asin is dus de vondst van de week.
Die vergat ik nog gisteren.
Dat is die oorspronkelijke watermeloen uit de Kalahari-woestijn.
Ik bedoel: foto van mezelf.
Recepten
(Wel eerder gepubliceerd, maar aangepast)
Quiche met kip, courgette, paddestoelen en Emmentaler
Maak pie-deeg.
Bekleed er een ingevette vorm mee, werk de rand mooi gegolfd af (er komt geen deksel op de quiche) en bak tot lichtbruin bij 180 graden.
Snijd courgettes in stukken van ongeveer vijf centimeter, en die stukken in plakken van ongeveer een centimeter dik.
Bestrooi ze aan beide zijden met flink zout en laat ze 10 minuten liggen in een vergiet.
Bak in boter paddenstoelen en lente-ui even aan op hoog vuur en steeds omroerend.
Klop eieren met peper, zout en een scheut room; je dient een hoeveelheid te hebben waarmee je ongeveer eenderde van de pie kunt vullen.
Strooi gemalen kaas over de bodem van de pie.
Leg een laag van stukjes gekookte kip op de kaas, daarop een laag van het paddestoelen-mengsel, en daarop een laag van de heel goed afgespoelde, uitgeknepen en drooggedepte ourgette.
Strooi er weer Emmentaler over, wat blokjes roomkaas of verse kaas, en giet er dan het ei-mengsel over.
Bestrooi met door olijfolie gehaald en daarna gehakt basilicum en bak drie kwartier op 170 graden.
Laat vóór het serveren iets koelen.
Mooi meergranenbrood...
Quiche met pastinaak
Maak bladerdeeg.
Bak blokjes rookspek uit in ietsje olie en haal uit de pan.
Bak blokjes schoongemaakte pastinaak en blokjes aardappel met ui en iets knoflook aan in dezelfde pan, met eventueel nog iets boter erbij.
Voeg bouillon en het spek toe, breng aan de kook en stoof gaar met peper, zout en laurier; de vloeistof moet dan nagenoeg zijn ingekookt.
Bekleed een ingevette quiche-vorm met bladerdeeg en prik hier en daar in.
Stort de groenten in de vorm en giet er een paar met melk losgeklopte eieren over, gekruid met peper en zout.
Bak drie kwartier op 180 graden.
Dat kocht ik ook nog.
Rijstpasta, maar dan hele lange.
Ik had al eens ooit van die korte, -ook- Vietnamese.
Son Jarocho
nog eens.
Hoor hier.
Jarocho La Bamba hier.
Met viool en dans hier. (Waardoor zijn dat soort mensen dikwijls hun voortanden kwijt? Van het straalbezopen voorover klappen.)
Fandango (zelfde streek, Veracruz) hier.
Fandango Jarocho hier.
Rasp-instrument eerste nummer: onderkaak van een paard. (Uhh, content wisselt per dag blijkbaar, dus die kaak krijg je misschien niet te zien...)
Het tweede nummer is schitterend. De vierde is het verbranden van Het Ouwetje, het oude jaar. (In vuurwerk zijn ze daar erg goed; vuurwerk in het publiek gooien is de gewoonste zaak van de wereld.)
Idem, La Bamba hier.
Een laatste mooie hier.