dinsdag 13 november 2012

Pasta, pepertjes, tomaat in blik


Heinz goes international!
"Hoe kan ik me in dit nieuwe jaar verbeteren?
...
Onmogelijk!"
Gisteren

Linguine, roerbakgroenten, mozzarella
Linguine, dat is platte spaghetti zeg maar.

Kook de linguine, afgieteten, koudspoelen, olijfolie erdoor.
Olijfolie, sjalot, knof, iets pepertje, peterselie...
Tomatenblokjes uit blik, wat geconcentreerde bouillon, groene kruiden, laurier, iets groentenbouillonblokje...
Proef.
Roerbak Italiaanse roerbak(ja!) groenten in olijfolie.
Linguine en die groenten door de saus. Roer om. Blokjes mozzarella erdoor, nauwelijks meer roeren, serveren.
Heerlijk...


Pimientos del Padrón

Die groene kleine Spaanse pepertjes die je moet bakken en in z'n geheel eten met zeezout erop.
Vergelijking in Spanje geteelde en in Nederland geteelde.

Negen personen proefden en vergeleken. Uhh, negen lui die wéten te proeven.

* Nederlandse sterker van smaak (níet pikanter!), Spaanse subtieler van smaak.
* Spaanse ietsje pikanter.
* Nederlandse wat gelijkmatiger van smaak (Spaanse 1 op de 10 hot; bij enkel één tester).
* Spaanse ietsje voller van smaak maar heel erg weinig verschil.

 Dit zijn reacties die meermalen voorkwamen.

 
 
Enkele opmerkingen van een kweker. Cursivering van mij.
* Iha interesseert de horeca het nul wat de kwaliteit is.
* De horeca koopt veel Spaanse Padrón, jawel, maar uit de diepvries of uit blik.
* Horeca: "Nee ik heb geen echte koks in de keuken staan en ze kunnen dus niet met vers product overweg"
* Veel Spaanse restaurants hebben een of andere rare buitenlandse eigenaar, dus wat moeten die weten van Padrón...

Johannes van Dam nu.
Die hetzelfde plaatje jatte als ik.

Klik om te vergroten.

Beste Johannes;

1] Vergelijk bovenstaand -mijn- verhaal met jouw verhaal.

2] "1 op 100"? Heb je d'r 100 geproefd dan? Nog afgezien van het feit dat je statistisch gezien nog niet eens mag meepraten als je d'r 1.000 hebt geproefd. En ik schreef "1 op de 10", maar bij één van de negen proevers enkel.

3] Die enkele hete, dat heet stress. Pepers: stress = hot, stresser = hotter. Maar per peper, niet per ras of plant. Die hete was door een insect aangevallen, de stengel was iets geknakt, hij hangt wel erg in de schaduw etc.
Trouwens, hoe zou het anders kunnen dat sommige heet zijn maar de meeste niet? Dat kan toch nooit plant-bepaald zijn? (Toverplant! 1 op de 10 heet!)

4] Die Nederlandse worden in de kas gekweekt, die Spaanse buiten (wat veel verklaart; zie stress hierboven, én dus gezondheidstechnisch zijn die Nederlandse ook gegarandeerd beter).
Smaakverschil maakt niks of nauwelijks uit.
Spaanse komen niet zelf op de fiets naar hier.

Conclusie: de Nederlandse zijn over de hele linie beter.

Zo.

(Ja ik begrijp wel dat die man af en toe wat moet kwaken om een stukje te maken. Ik kwaak ook. Maar zie: ik kwaak nooit uit m'n nek...)


(Wordt vervolgd)

Varia culinaria

Zie Klary Koopmans hier (alle links hier in een nieuw venster).
En, én, zie Klary Koopmans hier.

Ik heb er maar even een berichtje op gezet.
Blogger Maarten van Thiel said...
    Klary Koopmans klontert niet!
    9:56 PM
 
Maigret

Ik was toch in die wijk in Luik waar hij "woonde"?! Outre Meuse, óver de Maas.

In Het Litteraire Eetboek lees ik "Escargots à l'Alsacienne van mevrouw Maigret".
Erg mooi.
Edelzwicker met groenten en kruiden aan de kook.
Pruttelen, slakken erin koken.
Slakken eruit, spul inkoken.
Kruidenboter maken met anijszaad (uitstekend bij slakken!), sjalot, z/p.
Beurre manié maken.
Slakkenhuis, iets ingekookt vocht, ietsje beurre manié (subtiel want dat bindt dat vocht), slak, kruidenboter.
Enzovoorts.

Champignons à l'escargot.
Maar dan dus niet champignons als escargots, maar mét.

Tomatenblikken

Eerst maakte ik ooit tomatensaus, als het niet van verse tomaten was (waar je in Nederland maar beter niet aan kan beginnen), van geprakte gepelde uit blik + tomatenpuree.
Toen viel ik een tijdje voor die fluwelige passata pakjes.
Nu ontdek ik die blikken tomatenstukjes.

Uhh, dat is droger dan je denkt, maar anderzijds weer snel te vochtig als je er ietsje teveel rode wijn of zo bij mikt.
Mij lijkt (volgende keer) blokjes + puree + rode wijn.

Knoflook

Kocht een knoflookboek (zie morgen of zo) en herinnerde me in ene een boekje met een intrigerende titel, boekje wat ik nooit ergens vond. Où est le garlic? Zie hier.

Als je hier in het noorden knoflook kweekt, dan krijg je dat, die knof bolletjes in de stengel.
En de echte bol zelf is enorm sterk van smaak.

Zo kan ie wel weer...