donderdag 19 april 2012

Alles en nog wat dan maar vandaag? U zegt het maar hoor...


Die kalfswang, gisterenavond al een paar uur gestoofd, vandaag nog wat, die is wel zo super mals, dat wil je niet weten.

Morgen recept, foto's etc. want ik eet het pas vanavond natuurlijk.
Het is ook "lippen-plakkend", kennen jullie dat? Lippen-plakkend stoofvlees?
En trouwens vanmorgen was de hele (koude, toen) pan één bonk gelei, wow...

Kalfswang

Dit (kalfswang) komt van een koksforum.
Hoe kan het, een kalfswang bakken zonder die hele witte zenenmassa (rechts, en deels ook links) er af te halen?

Maar ja, op het forum waar dit vandaan komt, dit hier (alle links hier in een nieuw venster), daar wordt wat afgekwaakt door een stel domoren, dat wil je niet weten.

Bakte net, voor broodbeleg, AH scharrelkip (welk scharrel natuurlijk erg weinig voorstelt, veel te weinig om dat "Puur en Eerlijk" te noemen) saucijsjes.

Ik moet zeggen: best lekker. En proevend dacht ik Toch vrij vet, maar dat is niet zo, als we het etiket kunnen vertrouwen tenminste (12%).

En ik trok net een fles Lancers open.
Ach, best wel lekker af en toe...
Heel wat beter dan die Prosecco-zooi.

Guanciale, gepekeld kinnebakspek, hangt te drogen

Dit is die guanciale die te drogen hangt ("stap 3", zie gisteren of eergisteren).

O ja! Sprak vandaag iemand die uit Deventer kwam. Ik zeg Ik zal je een mooi verhaal vertellen.

Deventer, 15 jaar geleden of zo?
Werkte af en toe als inval-kok. Werd naar Deventer gestuurd. Nog een hele treinreis vanuit Ede. Maar goed.
Alles was al ingekocht, maar de kok ziek. Diner voor de directie van een of andere grote drukkerij (ANWB gids en zo) én de gemeenteraad.
Godgod, varkenshaas Picasso. Met van die vieze fruitcocktailblikken...
Het voorgerecht heb ik ook kunnen opleuken, al was dat minder nodig. Maar nu die Picasso.

Kijk, ik kwam op dat station aan, Hé! Deventer koek. Gekocht. Erg lekker trouwens.



Moest de zaal in komen. Burgemeester. Meneer de kok, die varkenshaas was heerlijk, maar we vroegen ons allemaal af wat er toch in die saus zat!

Deventer koek, meneer de burgemeester.

Kijk, dat was gebaseerd op Limburgs zoetzuur stoofvlees, zuur met zilverui'tjes, zoet met er in opgeloste blokjes goed uitgedroogde kruidenkoek. Zoervleisch. Search the blog.

Zoetzuur Limburgs stoofvlees met friet

Zoervleisch

Krijg net een mailtje van P. Dat ik niet zoveel over vlees moet praten want dat ik maar eens in de vijf dagen vlees eet.

Ja, dat klopt, maar lieverd, dat kompt af en toe zo uit...
En ja, ik eet in vijf dagen per dag 1 x vlees, 1 x kaas, 1 x tofu, 1 x vis en 1 x ei...

Doet me denken aan dat we misschien toch maar weer eens een keer over dat nieuwe geloof moeten gaan spreken, P'tje.
Op het gevaar af dat ik het er al over had (maar nee, dat zal wel niet): Maandags geen sex, dinsdags computer, telefoons etc. uit, woensdags geen geld aanraken, donderdags tofu eten, vrijdags een kaars opsteken in een katholieke kerk, zaterdags in bed blijven en zondags iets doen wat je nooit eerder hebt gedaan (volksdansen OK, incest niet).

Trompbrug groningen

Nog een mooie foto van de Trompbrug, Groningen.
Dank PJ.

Donderdag, ongepubliceerd recept.
Nasi uduk (oedoek).
Dat vroeg ik een jaar of zo geleden aan iemand "die er verstand van had".
Krijg je een kwaak-recept met vage zijstraten. "Ik weet het en niemand anders!"

Nasi uduk de trots der Betawi
Recept voor de bereiding van rijst gekookt in kokosmelk:
Ingrediënten: voor 250 gram rijst (voor twee personen); 4 drumsticks; 1 pakje tempe; 1 pakje tahoe; 3 teentjes knoflook; witte peper; 2 mespuntjes kunyit; zout; bakolie.
Bij de toko zijn verkrijgbaar: 1 pakje santen (kokosmelk) merk 'Kara'; 3 blaadjes daun salam (Indonesische laurier); 2 stokjes sere (andropogon nardus; citroengras); een paar takjes kemangi (Indische basilicum); 1 kant-en-klaar zakje (100 gram) emping (vegetarische kroepoek); 1 flesje sambal kacang.
Bereidingswijze: rijst wassen en koken in de kokosmelk, samen met salam en sere, tot de melk is ingedroogd. Voor het koken zout toevoegen naar smaak. De gekookte rijst stomen in de dandang (rijstketel) tot hij gaar is.
Bereiding garnituur: tempe en tahoe in plakjes snijden ter grootte van een luciferdoosje; kippenpootjes, tempe en tahoe in een paar minuten aan de kook brengen met een klein beetje water en met zout, peper, knoflook en kunyit, zodat de kruidensmaak in de kip, tempe en tahoe trekt en alle drie de gele kleur van de kunyit aannemen.
Af en toe roeren (voorzichtig met de zachte tahoe). Kan in één pan. Uitscheppen en laten uitlekken. Olie in braadpan zachtjes opwarmen en de kip, tempe en tahoe apart bruin bakken.
De kemangi, emping en sambal er los bij serveren. Niet de droge gebakken uitjes vergeten die over de rijst dienen te worden gestrooid. Zijn ook kant-en-klaar te koop.


Nasi oedoek

Nasi uduk

Zie minder gekwaak hier.

Nou ja, morgen echt iets anders dan culi-gedoe...