zaterdag 3 maart 2012
Vandaag "Diversen"
Kreeg dit affiche van C. en hing het voor het raam. Stabat Mater, Pergolesi. Hoor hier, tekst hier (alle links hier in een nieuw venster).
Haalde ogenblikkelijk weer drie dingen door elkaar, omdat ik ergens las over De Messiah van Händel (hoor hier; ik luister er nu naar: My redeemer liveth..., hoor hier), wat ik weer door mekaar haalde met Die Sieben Letzte Worte van papa Haydn (hoor hier).
Bedankt PJ voor deze en ook de volgende.
Vergeet je die scan van dat ie die appel op z'n hoofd krijgt niet?
Ja, die bananen vallen met de verkeerde kant naar beneden, want die groeien omhoog. PJ: "Ik denk overigens dat hele volksstammen denken dat banaan-trossen omlaag hangen."
Hoe kwam je aan die bananenfoto die je ook stuurde?
Er zit trouwens nog een fout in. Die stam, dat is niet van een banaan (een eenzaadlobbige; tulp, gras, agave...) maar van een palm, dadelpalm of zo. ("Hele volksstammen denken dat een banaan een palm is"...)
O ja, die eende-eieren.
Twee door die pasta van laatst, één gebakken gegeten gisterenavond bij die kliek bruinebonensoep, tweezijdig gebakken ivm de paratyfus (ik denk dat eende-ei dempt want vanmorgen was alles rustig in de loopgraven). En een gekookt en vanavond als borrelhapje met die Dyon mayo. Wow...
Ja, zeldzaam! Later omgetiteld tot Kuifje in Chocowakije.
O nee, wacht! Dat is Rikkie en Wiske! Zie hier.
Hij draagt trouwens een Tolstovka, zo'n ruim hemd net als Tolstoy. Jan Romein liep daar ook mee, mét een baard, als eerste Nederlandse hippie.
Amsterdamse tramconducteur: "Kom boven Jezus!"
Planning maar weer 'ns een keer.
Vandaag dus zoutevis, cassavechips, pindasaus en geen peultjes (kliek) want die waren niet lekker meer. Blik champignons, wat ik altijd voor noodgevallen heb (hep) klaarstaan.
Morgen Quornballetjes, gebaken kweepeer, paprika.
Overmorgen iets met die loempiavellen. Dat zal wel iets met vis worden. Vis-loempia, dat kan toch? Toch! Niet dan?!
Dinsdag pizza (net vandaag nog in de aanbieding bij De Kindervriend: AH Past op de kleintjes), want "naar Groningen".
Woensdag gebakken stoofpeer, ketjap, rookworst, groenten. Waarschijnlijk weer paprika, in navolging van het verslavend lekkere babi rica [rietja], ook wel rica2 [rica-rica]. Correcte recepten daarvan (doorregen, paprika, pepers, ketjap) niet te vinden, en altijd foutievelijk Babi rica rica genaamd.
O ja, las over Poutine, zie hier, burp, en over Québec, zie die rare gek hier. Hij werd meteen Canada uitgetrapt.
Las ook over Pooh-tin, maar dat komt (kompt) nog.
En PJ, je had het over Clafoutis. Search the blog, trouwens.
Was je er bij, Eetclub, Clafoutis (met pruimen nu) met forsch Slivovitsj erover, en dat JB eens stuk met een deuk erin kreeg, in welke deuk dus heel veel Slivovitsj was gelopen, en dat ie riep "Agent! Ik heb alleen maar taart gegeten!"
NRC gisteren. "Homs valt. Kritiek van Rusland op Syrië."
Goh wat dapper!
Tsaar, Lenin, Stalin, Poetin. Waarbij de Tsaar de meest menselijke was...
PJ! Uit welk album (ik heb ze zoals je weet in de opslag) zijn nu die Cornavin scans?
Maar goed. Iets culi nu, eindelijk!
À la bonne femme.
Ik las ergens dat het niet eenduidig is wat dat betekent. NRC Next blog ongetwijfeld.
Nee, als je je niet echt verdiept, dan kom je daar inderdaad niet achter, nee...
Dictionnaire du Gastronome.
Altijd simpele toevoegingen: aardappelen, groenten recht uit de tuin, champignons, spekjes...
Iha uit de oven, en geserveerd in de ovenschotel zelf.
Iha met alles wat in de oven kan: grotere stukken vlees, groter gevogelte, grotere riviervis, stevige groenten, soms soepen(?).
Kip Bonne Femme
Zie hier.
(Google erop is moeilijk; tig tenten die Bonne femme heten...)
Larousse Gastronomique
Kalfskotelet Bonne femme is fameus. Alleen, een kalfskotelet in Nederland kopen? Dan moet je net zo'n goeie slager als ik heb hebben....
Bak in een aardewerken schotel, en dan met spekkies, nieuwe aardappeltjes en ui naar de oven.
In dit boek staat ongetwijfeld nog veel meer Bonne femme, alleen niet onder dat lemma...
La cuisine Familiale et Practique nu
Aardappelen. Kook in de schil, pel, oven met boter en suiker er over. Recept wat ik in meerdere boeken vond. Soort glaceren.
Zie trouwens hier.
Gaston Clément nu, De Raadsman in de Kookkunst. Vlaams.
Kalfslapjes.
Bedek met gehakte ui, broodkruim (komt veel voor in Bonne femme's), peterselie, eventueel gemalen kaas.
Goed aandrukken, stevig oprollen, vastbinden met touwtje ("En paupiette").
Bakken met ui en wortel.
In ovenschotel met bouillon erbij.
En ja, spreeuw!
Heerlijk! Grives...
In de Oxford Company to Food staan de ontzagwekkende domme regels "wordt weinig gegeten", "weinig recepten", "weinig smaak", ja, in Engeland... Maar ik had ze geschoten boven de wijngaarden maar ze achtergebleven en verkrentte druiven aten...
In boter bakken met spekkies (deden we altijd); met een deksel de oven in (deksel ja op Creuset pan, oven nee), met croutons en witte wijn erbij (croutons ernaast, ww inderdaad erbij).
Vond op het web nog sperziebonen en doperwten, eieren, karbonade en varkensrollade. O ja, en zoutevis.
Publié par Maarten van Thiel à 17:52:00