donderdag 17 februari 2011
Vanavond
farfalle, die had ik nog gekookt ivm zak opmaken, gele paprika, Quorn stukjes.
In ieder geval met Hoisin, maar dan dus Hoisin + iets zouts + iets hots. Hoisin dan als enige smaakmaker. Kung po als hot denk ik. Zout wordt moeilijker. Moet niet teveel smaak hebben tov Hoisin. Geen Taotsjo bv. Ik denk dat het zie hieronder wordt, Shaoxing fermented beancurd, want dat heeft naast zout wel wat smaakje, maar een smaakje wat aansluit bij Hoisin. Misschien ook wordt het Meiweixian red bean curd; iets hotter maar ook iets "droger" van smaak. Dus eerst alles afgewerkt tot en met Hoisin erbij, dan zout kiezen en dan die Kung po al of niet heroverwegen.
Zo.
Die Meiweixian heet "Red" want van gefermenteerde rode rijst gemaakt, die bean curd (tofu). Dat staat dan dus ook bij de ingrediënten. Niet bij naam / ingrediënten bij die Shaoxing, wat vreemd is, want dat is net zo goed red bean curd. Nou ja, "Fermented" staat er wel...
Gisteren couscous, haringfilets in tomatensaus (vond ergens een blikje in ene) en lente-ui.
Grote gele rozijnen weken in heet water.
Haringblik afgieten, saus opvangen. Scheut witte wijn over de haring om het afgieten te verbeteren.
Olijfolie, lente-ui, knof.
Laurier, geplet (niet vers gemalen) korianderzaad, harissa of pikant raz al hanout, beetje kruidenbouillonblokje.
Die tomatensaus met die wijn. Sudder...
Proef.
Afgegoten rozijnen erbij.
Couscous begieten met kokend water.
Haring bij de saus.
Couscous erbij serveren met wat olijfolie erdoor gewerkt.
Jammie!
Vanavond disk 2, dus deel 3 en 4, van The Pacific. We zullen zien.
Recept
Kaas-ijs
250 cc. room met 250 cc. melk bijna aan de kook brengen.
50 gram rookkaas erin oplossen, 250 gram Caprice.
Au bain Marie een voor een twee eieren erdoor kloppen, daarna 200 gram suiker, en dan regelmatig roerend koud laten worden.
In een bak in de diepvries zetten en weer regelmatig omroeren. Of in de ijsmachine natuurlijk.
Serveren met warme vruchtensaus (jam warm maken, drank erdoor...).
Nog niet eerder waar dan ook gepubliceerd recept nu, want het is donderdag.
Wilde eend met sjalotten, Engels
Droog de eend goed van binnen en van buiten.
Wrijf de binnenkant in met wat zout.
Vul met gepelde sjalotten.
Op de rug in een ovenschotel, met ontbijtspek op de borsten.
Giet er rode wijn naast.
Zet in een oven op 225°, een kwartier per pond (= per persoon) voor een vrij rauw resultaat met jonge eend (erg lekker) of 20 - 25 minuten voor gaarder resultaat met jonge eend. Verdubbel de tijd voor oudere eend.
Bedruip zeer regelmatig.
Als het spek verschrompeld is, dit naast de eend deponeren en er nieuw spek op leggen.
Maak snel een gebonden saus met de ontvette (met zo'n vetafzuiger, een omgekeerde clisteerspuit) vloeistof uit de ovenschotel; zorg dat de roux klaarstaat.
Thérèse Schwartze hier.
Moholy-Nagy [uitspraak Natsj] hier.
Krijn de Koning hier. Scrollen.
Picasso hier.
Macedonische ikonen hier. Hadden we niet eerder al iets dergelijks?
Mijn minnaar en ik, uh, de tentoonstelling dan hier.
O, trouwens als je rare toetermuziek horen wil, nog raarder dan die Peter EutFeut en al die andere gesubsidieerde gasten van Radio 4 overdag, dan moet je op donderdagavond naar Radio 4 VPRO luisteren. Toet! Kwaak! Peng! Toeterdetoeter! Kwaakkwaak! Boemeleboem! Proeoeoeoet! ("Impressie 54" heet dat dan, of "Gisteren" of "Liefde opnieuw").
Had vanavond een borrelhapje Brabants rog met Passendale. Lekker hoor.
Passendale betekent twee dingen. Dit:
Maar ook dit:
Publié par Maarten van Thiel à 17:49:00