vrijdag 5 februari 2010

Alweer "vandaag"!


Dat houdt niet op!

Eindelijk een gebruikt exemplaar van The Oxford Companion To Food op boekwinkeltjes.nl gevonden, maar ja, 50 Eu. Daar kan je 'm nieuw voor krijgen...



Recept
Wecken
Maak de weckpotten en de ringen erg goed schoon met kokend water waarin soda.
Spoel goed met schoon kokend water.
Laat omgekeerd uitdruppen op een steriel oppervlak (voor de eerste keer geopende krant bijvoorbeeld).
Vul, sluit af en zet in een pan met zoveel koud water dat de potten net niet gaan drijven.
Breng aan de kook en laat doorkoken, niet doorsudderen.
Groenten: wecken tot ze gaar zijn en dan nog 10 minuten; vergelijk met de normale kooktijd.
Vlees en vis, rekenend met ongeveer 500 gram per pot: een uur door laten koken voor gebruik tot na zes maanden; drie kwartier is voldoende als de inhoud in ongeveer enkele week wordt gegeten, als het wecken dus gezien moet worden als bereidingswijze.



Links
Alliance gastronomique hier (alle links hier in een nieuw venster), waarmee ik geen oordeel vel.
Pieter Aertsen, Rijksmuseum hier.
Art Rotterdam hier.
Object Rotterdam hier.
Er is geen rotter dam dan Amsterdam...



Pieter Aertsen

Zag, herzag!, gisteren Awakenings. Erg mooi. Trouwens de boeken van Oliver Sacks lees ik heel gretig. Ik vertelde het al ooit. Bestelde een boek van hem (Anthropologist on Mars), kwam in die boekhandel, luide stem "Meneer Van Thiel, uw boek van Sacks [sex] is aangekomen!"



Recept
Goelash (goelasj?) uit Wenen
Bak rundvlees met reuzel, ui, knoflook, komijn, peper en zout.
Stoof gaar met water, wat azijn, tomatenpuree en flink paprikapoeder.
Serveer met rijst.



Kroeg. Vertelde dat ik af en toe, als ik in Indonesië werkte, korte vrijwilligers projectjes deed. Zat ooit in een kloostertje in Pematang Siantar, horend bij een ziekenhuisje. Introductie computer voor patiënten-registratie. Twee ouwe nonnetjes en twee rond de 40.
Die ouwe waren in de dertiger jaren een paar weken in een klooster in Schijndel geweest en spraken keurig archaïsch Nederlands (plus Bahasa, Batak en Engels). Ik at met ze; ontbijt nasi goreng en na papaya (altijd met limoensap!), 's middags nasi goreng papaya, 's avonds idem.
Zegt een van die ouwetjes "Menir, bent u chetrouwt?" Ik zeg nee. "Menir, bent u siek misschien?" (homo). Ik zeg nee. Zegt dat mensje "Menir, kijk dar (richting grote verpleegstersflat), allemal maisjes fan faiftien, sestien jar out, allemal schoon op liecham, oe chaat daar, oe kaikt, oe segt die wiel ik trouwen, en sai segt ja!"

Enfin...



In elke stad in Indonesië heb je andere betja's. In Pematang Siantar zijn het BSA's uit 1938, van het Nederlandse leger. Zie boven.
Erg leuk: in Djokja (als ik me niet vergis) hebben de betja-rijders (aldaar paardenkarretjes; doek onder de kont van het paard, mest is onrein maar zo kan je het aan katholieken of protestanten verkopen) matrozenpakjes aan. Verordening uit de 30er jaren van een eens dronken gouverneur.



Post. D.
Ik weet niet waar de porcini vandaan komen. Volgens mij zijn ze nog steeds niet te kweken (anders had ik dat zeker gedaan!). Ik ga uitzoeken wat de oorsprong is.
Nee, dat is (nog niet?) te kweken.
Heb je nog een idee wat ik met een kilo korianderblad en -stelen kan doen zodat ik het ook nog kan bewaren? Ingemaakte koriander?? Ik vrees dat het toch zwart gaat worden...
Ik wil de wortels gebruiken voor een Thaise curry en kon deze bos niet kleiner krijgen, maar heb daar voor 40 eurocent ook niet moeilijk over gedaan.

Ik zou zeggen vriezen in kleine porties, en dan kruimelen vanuit gevroren, als je het nodig hebt.
Met de wortel heb ik geen enkele ervaring.
In Belgiė serveerde men af en toe vol-au-vent in de universiteitsrefter. Die wilde ik zelf ook wel eens maken. Voor zover ik mij meen te herinneren, leek het recept van de saus erg op jouw recept. De béchamel met wijn en melk mislukte grandioos omdat de melk ging schiften.... Nooit meer gemaakt.
In een recept van Zwitserse roomsaus (tevens basis voor Zürcher Geschnetzeltes) los ik het op door de wijn flink in te laten koken en dan pas een mengsel van room en bouillon toe te voegen. Geen probleem, maar wee je (nee, mijn) gebeente als ik de room te snel toevoeg: dan schift de room -en melk nog eerder!- onmiddellijk. Hoe doe jij dat? Of kook je die koude wijn ook eerst flink in? Door verhitting wordt het in ieder geval minder zuur, is mijn ervaring.
Dahaag,
C-zoveel (D. dus)

Uh, schreef ik ergens dat ik warme wijn gebruikte? Misschien ingekookte, maar never warme. Of het moet zijn dat je de basissaus maakt als béchamel, warme melk dus, en dan in die warme saus wijn. Maar ik denk dat ik nooit wijn daarvoor heb opgewarmd...
Uhh, ik gebruik overigens geen room (wat natuurlijk voor -heerlijke- Geschnetzeltes wel moet, at dat ooit op het stationsrestaurant van Basel, waw!, een ster in de Michelingids) maar melk.



Die rösti, dat heb je ook in Limburg; Reibekuche.

Muziek. Eindelijk. Peter Schickele. PDQ Bach en Sesame Street. (Uhh, is C1 nog steeds kwaad?)
Blow Up Fluit Octet hier.
P D Q Bach hier.
Verdehr trio hier.
Doei!