dinsdag 16 juni 2009
12-06
Tram gisteren, allochtone vrouw flink in de sluiers, kind in wagentje, beng de tram in, alles geblokkeerd.
In zo’n wagentje zit altijd een jongen en die is altijd te groot voor dat wagentje. Deed me denken aan die opmerking van Gerard Reve over een Schöne Madonna. “Mevrouw, kan dat jongetje zich zelf nog niet wassen?”
5S. liep op een Schöne Madonna tentoonstelling in ik meen het MET. Ouder echtpaar, zegt die man “Isnt it funny? They all have a baby.”)
Recept
Runderstoofvlees, Ethiopisch; T`ibs Wat
Dit gerecht wordt gemaakt van blokjes snel-gaar vlees zoals entrecôte en bief van de bil, maar het kan natuurlijk prima worden gemaakt als stoofvlees, van runderlappen.
Bak uien in weinig boter op hoog vuur tot de goudbruin zijn.
Voeg flink gesnipperde rode peper toe, roer even om en voeg een flinke scheut rode wijn toe, liefst natuurlijk Ethiopische, T`ej. Maar ja.
Bak in een braadpan in weinig boter op hoog vuur blokjes vlees rondom aan.
Doe ze bij de wijn met uien, roer om en breng aan de kook.
Kruid dan met kardemom (gemalen zaadjes; niet de peul), gember, black gira ("zwarte komijn"; surinaamse toko), kruidnagel en knoflook.
Laat gaarstoven, eventueel water toevoegend indien nodig.
Serveer met n’jera (licht zure pannekoek), aangemaakte verse kaas en gesauteerde groenten.
Mail PJ., dank Atahualpa komt nog.
Als je zo in het mooie Aquitanië rondkijkt dan denk je dat dat altijd zo Frans is geweest. Maar dat is niet zo.
Om te beginnen waren de Romeinen er zo'n 500 jaar de baas, daarna de Visigoten en vanaf 507 de Franken. In 725 namen de muzelmannen de zaak over, dat duurde maar 8 jaar, in 733 gooide Charles Martel ze het land weer uit en werden de Karolingers de baas.
De Romeinen, dat was samen met de Galliërs. Zaten de Visigoten ook daar? Want die hebben ook in de Ardennen gezeten. 733 dat is de slag bij Roncesvalles / Ronceveaux.
Roncesvalles
Maar dat het hele gebied op één jaar na 300 jaren een Engelse provincie was, is nou niet direct wat je verwacht.
Dat dat toch het geval is, is te danken aan de huwelijken van Eleonora van Aquitanië.
Eleonora (of Aliénor) werd in 1121 geboren in Poitiers. Ze was enig kind van duc Guillaume d'Aquitaine en na het overlijden van haar vader werd zij hertogin van Aquitanië.
De Franse koning Lodewijk 6e kreeg de voogdij over haar. Volgens de analen uit die tijd was ze de mooiste en aantrekkelijkste vrouw van Europa.
Ze werd niet alleen duché van Guyenne maar ook van le Perigord, le Limousin, le Poitou,
l'Angoumois, la Saintonge, la Gascogne, en ook kreeg ze la suzeraineté (opperleenvrouw) sur l'Auvergne en werd comté de Toulouse.
Dus Aquitanië (ruim rond Bordeaux), Guyenne, Périgord (rond Bergerac), Limoges, Poitiers, Angoulème, Saintes, Gascogne (Les Landes, Gers en Alpes Maritimes), Auvergne en Toulouse. Nounou. Wat had die Lodewijk dan verder nog ?
Duché is overigens hertogdom, duc is hertog en zij was dus hertogin.
Comté graafschap, comte, comtesse.
Deze Lodewijk de 6e regelde dat ze met zijn eigen zoon trouwde. Dat gebeurde in 1137, een paar dagen later overleed Lodewijk de 6e plotseling, werd zijn zoon koning Lodewijk de 7e van Frankrijk en Eleonora dus (ook nog) koningin van Frankrijk.
Dat huwelijk ging niet best. Mijn Guide Vert van Michelin (Cote de l'Atlantique été 1969) zegt daarover:
"Il est mal assorti -est une sorte de moine couronné. la reine est frivole"
Het is: quinze années de mésentente conjugale" Ja... een gekroonde halve monnik en een frivole vrouw is geen beste combinatie.
Het ging definitief fout toen Lodewijk in 1147 meeging met de 2e Kruistocht en zij, tegen zijn zin in, ook meeging met nog 300 andere bewapende vrouwen. Onderweg kregen ze ruzie, hij wilde naar Jeruzalem en zij wilde Edessa veroveren.
In 1152 liet Lodewijk zich van haar scheiden.
Edessa: Odessa misschien?
Eleonora zat niet bij de pakken neer en trouwde 2 maanden later al met Henri Plantagenêt.
Henri was ook een zeer machtig man: Comte d'Anjou, suzerain du Maine, de la Touraine et de la Normandie.
In 1153, twee maanden na zijn huwelijk met Eleonora, werd Henri (par héritage) koning van Engeland onder de naam koning Hendrik de Tweede en zij werd dus koningin van Engeland.
Ze kregen 6 kinderen, waaronder Richard Leeuwenhart (1157-1199). Ze overleed op 82-jarige leeftijd in 1204 en overleefde Richard dus.
Tot 1452 bleven de Engelsen de baas, in dat jaar verloren ze het laatste gebied waarover ze nog de scepter zwaaiden.
Het is een opmerkelijk verhaal uit een tijd waarvan je denkt dat alles nog even primitief en duister was.
Ja, 1452 of soms 1453, de laatste slag van de Honderdjarige oorlog. In Castillon (Frankrijk, niet Spanje), wat sindsdien Castillon-la-Bataille, de slag, heet. Karel VII verslaat Talbot.
Castillon-la-Bataille, van die wijn van laatst, Côtes-de-Castillon
Publié par Maarten à 16:38:00