vrijdag 19 juni 2009

18-06


Kookboek Franse streekgerechten.



Fiets er snel doorheen. Foto’s steeds onder het recept.

Citrouillat, midden Frankrijk.
Dat room in zo’n ding gieten dat zie je meer hier maar in het algemeen voordat je het bakt. Fougasse bv. Brooddeeg met pizza-spul erin en spekjes, sneden erin, room erin, oven. Fougasse zuidwest Frankrijk dan; zuidoost is niet gevuld maar belegd, met ansjovis bv.
Maar hier gaat de room er pas in na het bakken en juist voor het eten.
Blokjes pompoen (citrouille) met zout erdoor in een vergiet (interessant).
Bladerdeeg, pompoen, knof, peterselie. P/z mag ik aannemen.
Randen met geklopt ei, dichtvouwen en –drukken, geklopt ei, bakken, gat erin, room erin.



Flammenkuche, Elzas (waar anders)
Pizza ui, spekjes, dikke room, Gruyère, z/p. Room kloppen, zonder suiker natuurlijk, over het deeg, rest erop.



Gekookte ham op de manier van Chablis
Boter, sjalotten; bloem, chablis, bouquet garni, iets tomatenprut, 15 minuten.
Dikke schijven gekookte ham erin, 5 minuten.
Ham op warme borden en warm houden, room bij de saus en dragon, 5 minuten. Over de ham.
Krijg in ene zin in gegrilde gekookte ham met ananas...



Douillons, appelbollen, noord Frankrijk
In het boorgat suiker, boter en kweeperengelei.
(Normandië: net als bij ons met suiker en kaneel, maar ook gemaakt met peren.)



Worst (“worst”) van Combrailles, Auvergne
5 minuten 10 gram rozijnen in 3 cl. Grand Marnier.
15 minuten 30 gram van elk gehakte blanke amandelen en hazelnoten op 150 in de oven.
10 gram gekonfijte sinaasappelschil klein hakken.
50 gram boter in kleine stukjes.
100 gram pure chocolade au bain Marie smelten.
Rest erbij en ook 30 gram amandelpoeder.
Op folie, worst vormen, koelen, serveren met (warme) custard.



Foto’s in dit boek vs. recepten: je ziet dat het niet klopt. Die sliertjes hier, dat moeten die in de lengte! dan dus gesneden sinaasappelschilletjes zijn.
En nog wat. Er moest ook een mespunt praliné bij. Dat is natuurlijk klets. Praliné is gebrande hazelnoot/amandel, met suiker. Een mespunt suiker doet dus hetzelfde.