dinsdag 30 juni 2009

28-06


Vanmorgen acht uur 20 graden. Vanmiddag 34.



Hadden het over Pau laatst. Het kasteel daar, zie boven, dat was van Hendrik de 4e, koning van Frankrijk en Navarra. Dat was die man van “Elke Fransman op zondag een kip op z’n tafel”.



Een zeer geliefde koning. Was verliefd op de (water)Molen van Barbaste en tekende zijn stukken met “De Molenaar van Barbaste”.



Die molen

In het kasteel, nu museum (Nationaal museum, dus gratis) zijn wieg, een schildpadschild.



Recept
Rillettes
Een erg lekkere Franse spread. Vet, dat wel, maar erg lekker.
Van varkensvlees
Snijd één op één mager varkensvlees en vet spek in kleine blokjes.
Doe in een zware pan met zout, zwarte gekneusde peperbolletjes, tijm, laurier en water (een halve kop water op een kilo vlees).
Zet op een hete vlamverdeler op klein vuur en laat minstens drie uur staan, zonder deksel, en af en toe omroerend.
Als de inhoud van de pan mooi is gebruind de laurier verwijderen en met een stamper er een smeuïg mengsel van maken.
Proef op peper en zout (gebruik versgemalen zwarte peper).
Laat afkoelen en zet dan minstens een halve dag in de koeling.
Het kan daarna in potten worden bewaard, afgesmeerd met reuzel.
Serveer Rillettes altijd met goed stokbrood, augurkjes en een zout- en een pepermolen.



Gescoord voor de diepvries

Heb er weer een.
Schreef dat Karel van het Reve weigerde Blue Band te bestellen of Corned Beef, omdat hij weigerde bleu band te zeggen of cornèt bief. Ik had ook zoiets. Worcestershire: geen hond die je begrijpt, en het is ook een moeilijk vindbaar product dus je moet dikwijls vragen, als je het uitspreekt zoals het hoort: woostershire. Daarnaast Marmite; “marmiet” ipv. mar-mait. Maar nu heb ik er dus weer een. Belgisch Limburgse kaas: Herve. Uitspraak Erf. Zelfs bij Van der Lei wisten ze dat niet. Maar ik heb keihard Erf gezegd.



Dit is die Grosse Cloche, grote klok, vanuit die straat erachter, waar ze laatst dat Balinese eten hadden

Eten vanavond. Simpel. Uitgenodiged. Rooie lap met friet.

Deze dagen korte posts. Ren op en neer, wil verhuizen, heb plotseling een bloem/stof-allergie, blijkt uit onderzoek. Drie, vier uur ’s nachts wakker, geen adem etc.
Geen allergie trouwens maar een sensibilisatie.

Daarom vanavond een bord friet met mooie mayo en piccalilly. Mayo is Maille “Tentation” (verleiding), ondersoort “Intense”, intens dus, met mosterdzaad en “sterke kruiden”.



Deze heb ik al ooit gepost, maar hij is zo aardig...