zaterdag 7 maart 2015

Mosselen (18)




De verdere Belse boeken


Wat deden we al? Eigen recepten, op blog gepubliceerd, notities over mosselen, de naslagwerken, de Franse boeken, wat ondertussen nog meer tegengekomen, de Belse boeken (Belgo, Gaston Clément)

Vandaag dus de rest van de Belse boeken

Zie de eerste aflevering van deze serie hier (alle links hier in een nieuw venster)



Eten op zijn Vlaams

Louis Paul Boon


(Er zit een -zoals meestal erg aardige- column in van Sylvia Witteman over dit boek. Boon eet "schargossen". Er staat niet bij wat dat is. Dat is een verbastering van escargots, maar dat zijn dan wel escargots de mer, zeeslakken, wulken) (in Brussel chinuuzekluute, chinezenkloten)


Rauwe mosselen

De mossel is de oester van de arme man

In Brussel kan je ze op straat eten, café, sta-tafeltje buiten...

Een kommetje heet water klaarzetten en een mossel of tien [ongeopend] heel even erin dompelen. Dan pas openen en dan zijn ze wat steviger.
Op schoteltje, p/z en citroen.




Mosselen met friet

met dikbeboterd brood of met patatfriet

De mosselen wassen, en stevig omroeren in zout water
dat geluid van de mosselen die in het water omgeroerd worden, doet me steeds terugdenken aan mijn kinderjaren, toen de mosselman nog met zijn kar rondreed en een houten ratelmolen draaide om de mensen naar buiten te lokken

Boter, uien (niet te dunne schijven), selder[ijknol] (veel, en in grove stukken van een centimeter of drie, vier), peterselie, laurier

Mosselen, p/z, deksel

Uit de pan scheppen met de groenten

Het vocht aanmaken met wat mosterd, en eventueel wat azijn

Met een kom frieten
En met schuimend bier



Het huisje waar de priemgetallen worden bewaard


Ons Kookboek


Uitgave van de Boerinnenbond



210e duizendtal



Gekookte mosselen

Als Boon, maar met zout en wat azijn koken

En weer Dien onmiddelijk op met fritten of met boterhammen


Gebakken mosselen

Rauw uit de schelp!
P/z, bloem, en bakken in beurre noisette (gebruinde boter)
Citroensap erover
Serveer met gebakken aardappelen en sla


Mosselen met witte saus

Gekookte mosselen
Saus van boter of vet, bloem, kookvocht (of half melk half water als je gekookte mosselen kocht), ei, p/z, noomuskaat
Inkoken, plus mosselen, citroen erover


Gepaneerde mosselen

Als hierboven
Geen citroen maar een ovenschotel, kaas, paneermeel, botervlokken


Gehakt van mosselen

Hak mosselen met rauw spek, sjalot en peterselie (drie lappen doorregen op 5 kg mosselen rauw in de schelp), sjalot, peterselie
Gekookte aardappelen erdoor (een halve kilo gekookt), 2 eieren, peterselie, p/z, nootmuskaat
Ballen, bakken in boter
Serveer met gekookte aardappelen en botersaus

Of paneer de ballen (eiwit, paneermeel) en frituur ze



Geen gelul, klats


Restaurant Goedendag, Lissewege

Uit een oer-Avenue


Zeebrugse visschotel

Visbouillon van koppen en graten, en witte wijn, p/z, ui, wortel, bladselderij
Zeef

Kook de mosselen droog
Vocht bij de bouillon

Kook de bouillon met wat stukjes vis (tarbot, tong, wijting)

Vis er uit, vocht flink inkoken
Saffraan, room...

Deze saus bij de mosselen in de halve schelp en de vis, aardappelpuree, [knoflook]croutons



Prachtig om te wonen


De Belgische Keuken


Noordzeesla

Maak goede mayonaise en koel

Maak goede visbouillon

Kook aardappelen in de schil
Pel ze
Snij in plakken (2 cm)

Visbouillon aan de kook en kook er stukjes kabeljauw in
Pocheer, uit de pan, door de aardappelen

Boter, ui, heel zachtjes een minuut of 10
Bij de aardappelen

Spekjes in die pan...
Bij de aardappelen

Schone pan, boter
Gehakte ui en selderij...
Mosselen, peper, scheut water, deksel, hoog vuur, de pan omschudden...
Als de mosselen open zijn nog een minuut laten doorkoken, dat is de gouden regel

De warme mosselen, uitgehaald, bij de salade (dit wordt een salade tiède, een lauwe salade)
Bestrooi met gekookte grijze garnalen
Peterselie, lente-ui
Die mayo



Heel eng om te wonen


Salade van prei, met mosselen en garnalen

Boter, prei (iets), bleekselderij, ui...
Mosselen, veel p weinig z, deksel
Schudden...

Uit de schelp
Kookvocht zeven en erover gieten
Laten koelen

Prei (flink wat) in slierten blancheren en koud spoelen
Het moet nog beet hebben

Vinaigrette zachte mosterd, witte wijnazijn, olijf- én maisolie, z/p
Mosselvocht naar smaak erbij

Borden, prei, mosselen, gekookte grijze garnalen, blokjes tomaat [zou ik niet doen]
Vinaigrette, geroosterd brood, pepermolen
(Kan lauw, kan koud)




Volgende aflevering zie hier