maandag 2 maart 2015

Kookboeken, algemeen (1)




Buning, Annie MG, Wannée etc


Ik verzamel niet zozeer algemene kookboeken, meer regionale en ook monografieën. En naslagwerken.
Maar soms kom je toch wat tegen...

En ik moet dringend die kookboeken wegwerken, dat is: hier bespreken, zodat ze van de salontafel naar de kookboekenkast kunnnen verhuizen...

Eén meter weer...



Buitenlandse Gerechten voor Fijnproevers

Werumeus Buning


Van Buning besprak ik al zijn twee bekendste boekjes, 100 Avonturen met een Pollepel, en Nieuwe Avonturen met een Pollepel.
Dit boekje kende ik niet.

Buning schrijft goed, maar ja, fout in de oorlog.
Vestdijk muntte de term fatsoensrakker voor Buning, en Ter Braak noemde hem een Volksch mannetje.
En een vijand van Ter Braak is een vriend van Hermans...

Mandarijnen op zwavelzuur:
Dagbladschrijvers zullen deze "mandarijnen" een "Kijkje in de literaire keuken noemen". Maar opgelet: in deze keuken worden geen lekkere hapjes klaargemaakt, het is de keuken van wijlen J.W.F. Werumeus Buning niet!
Hier wordt alleen het oude vaatwerk kapotgesmeten.


en:
Werumeus Buning maakt artikelen van vijf pagina's over de geologie van de diepzee, die hij uit Engelse boeken overschrijft, wat hij pas in de laatste regel vermeldt, omdat hij zo goed kan koken.



Fantastisch boek met recepten van lui die enkel naar de allerduurste restaurants gaan
Een hoog truffel-, foie gras-, kaviaar- en champagne-niveau
Maar pas op: geen gebral hoor.
Culinair perfect, en literair heel behoorlijk

De boeken die ik vandaag laat zien, komen vandaag of morgen aan de orde


Wat viel zoal op bij Buning?

Dat Basken stokvis eten, daar gaan we weer. Zoutevis ja!
Hij schrijft nota bene dat het "eigenlijk met stokvis moet maar wij gaan het met zoutevis maken"...

Kipstukken door melk halen, dan door bloem, en frituren
Dat gaan we proberen

Een oud boekje is het
In plaats van pompoen "kan je hier wel verkrijgbare Italiaanse nemen, die Zucchini heten"
Courget...

Uitgeholde selderijknol gevuld met aangemaakt gehakt, en met ansjovis
Oven, en veelvuldig bedruipen met witte wijn / bouillon / citroensap
Duits

Artisjok, gekookt met flink zout, met azijn en met saffraan

Countess Morphy (zie de kop boven dit blog), die citeert hij nogal, die heeft een vergelijkbaar boek geschreven, Recipes of all Nations
En blijkbaar was ze geen countess
Nou ja

Dopiaza-kerrie
Dopiaza: twee uien, oftewel gelijke delen ui en uienpoeder. Of iets anders, namelijk twee maal uien toevoegen?
Komt ook uit Morphy
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
(Gaan we ook maken)

Knoflook hakken:
Strooi er wat zout over, dan hoef je het niet zo snel te verwerken

Vis pocheren: langzaam aan de kook laten komen
Huhh??

Syrië
Gevulde deegkussentjes, "Calsonís"
Dat is hetzelfde woord als calzone

Mosterdzuur
O, ingemaakte groenten mét mosterdzaad



Vond een mooi vroeg exemplaar


Wat gaan we maken?


Creamy creamed chicken
Kippenvet smelten, bloem, bouillon...
Room, p/z, selderijzaad
Stoof er kort gare kipblokjes is.
Rijst


Bœuf creole
Stoofpan, spek, rundvlees er op, z/p en chili, uien, tomaten
Verder niks.
Niks vocht


Schinkenbegräbnis
Macaroni met flink stukjes rauwe ham in een ovenschotel
Eierdooiers door room en erover
Kaas, oven


Elzas
Zuurkool gestoofd met geraspte appel en idem rauwe aardappel
Jeneverbessen


Irish stew
Schaap, ui, aardappel, p/z, water
Ik bedoel: maakte het nog mooit met schaap


Petits oignons à la monegasque
Zilveruitjes (vers dan dus), port, azijn, olijfolie, suiker, tomatenpuree, tijm, laurier, peterselie (flink), peper, zout, rozijnen
Aan de kook en anderhalf uur pruttelen
Koud serveren bij rijstgerechten en bij vleesgerechten


Marokkaanse zouteviskoekjes
Met knof, peterselie, hardgekookte eieren


Mexicaanse kip gestoofd met witte wijn
Kip door maismeel gehaald, gebakken in olijfolie, rode wijn
Amandelen, groene olijven, paprikapoeder, ui, knof, sesamzaad, karwij, foelie, majoraan.




Het Kookboekje voor Bijzondere Gelegenheden

Het staat er niet in maar dat is van Calvé, want je struikelt over de "Delfste Slaolie of Delfrite"


Tsja
Erg leuk om te lezen, maar zo bijzonder zijn Rösti, tortilla de patatas, Brussels lof met ham en kaas, of maccaroni met tomaat tegenwoordig niet meer.

Ik ga wel hier in het blog, op de desbetreffende plek "Vogelnestjes" verwerken (een andere naam voor die eieren in gehakt waar ik een heel verhaal over heb), en idem Huzarensla.



Otjes Kookboek

Annie M G


Dat wordt een cadeau'tje

"Grieven eten?"
"Grives," zei Tos. "Lijsters. In Frankrijk eten ze lijsters."
Ja! Zie hier!
(Lens fototoestel vettig geweest of zo, tsja, die spekjes bij die lijsters...)

Recept
"Lijsterpastei (stiekem met kip)"

De brandnetelsoep, de pièce de résistance van Tos, ga ik vergelijken met mij post er over een tijdje geleden
En wéér een huzarensalade...

Uhh, hoe kan een meisje Otje heten?
Simpel.
Ze heet Othilie