maandag 16 maart 2015

Culinair Woordenboek Engels-Nederlands (2)




Vandaag:

Wat ga ik maken?


Want het is dan misschien een enorm kletsboek (geredigeerd namelijk door De Dikke Dumbo), maar toch haal je er informatie uit (die je terdege controleert!)
Zie bijvoorbeeld het Blauwe kaas-verhaal hier (alle links hier in een nieuw venster)

Maar goed, je komt dus allerlei boters en kruidenmengsels en weet ik veel tegen, je kent het niet of het is erg lang geleden, je zoekt het na, je denkt Hé! enzovoorts



1.800 bladzijden, 1969
Van elk château een gravure
De Slegte, € 2,-, verdomd...
Ik mailde Giscours, kon € 200,- krijgen (voor deze oude editie!), dus meer ook


Conservering

Bath chaps
Gepekelde varkenswang
Zie hier


Brood en zo

Bialy
Joods-Amerikaans broodje met ui, knof etc.
Zie hier

Black bun
Schots broodje, Plumpudding-achtig
Zie hier (Mooi! maar zie ook hier)

Fry bread
USA, Indiaans, south west
Gefrituurd brood van tarwemeel

Hot water cornbread
(Little piece of cornbread / lying on the shelf)
Beslag van maismeel en heet water
Bakken in fors vet
Zie hier

Hot water crust pastry
Deeg van bloem, eierdooiers en kokend water
Soesjesdeeg dus?
Maar ook met melk en vet
Voor Raised pie (met wild, kalf, ham, varkensvlees)
Wordt zonder vorm gebakken

Hush puppies
Zuid USA
Maismeelballetjes (met water en zout maar ook ui)
Gefrituurd
Bij gefrituurde vis

Parker House croutons
Aan één kant geroosterd brood, aan de andere kant besmeerd met Parmezaan, boter, eierdooier
Bakken
USA

Philpy
"Brood" van "wilde rijst"
South Carolina (ik woonde een tijd in Greer, nooit van gehoord)
Zie hier



Zie gisteren, over de Nederlandse basis-kookboeken


Sandwich

Reuben
Corned beef, kaas, zuurkool
Op roggebrood


Kruidenmengsel

Lovage salt
Grof zout gemalen samen met lavaszaad
Vlees- en tomatengerechten

Old bay Seasoning
O ja, erg bekend, nooit geproefd
Selderijzout, mosterdpoeder, paprikapoeder
Schelpdieren

Spice parisienne
USA
Iets als Épices fines in de Franse keuken
Witte peper, piment, foelie, nootmuskaat, rozemarijn, salie, laurier, kruidnagel, kaneel, majoraan (nou nou...)
Kruidenzout wat ook veel in zoet spul wordt gebruikt



Daar istie...


Saus, koud

Creole mustard
Sterke mosterd gemaakt van in azijn geweekt bruin mosterdzaad (scherp + scherp dus) met mierikswortel (scherp + scherp + scherp bedoel ik)

Dresden dressing
Saus van hardgekookte eieren, mosterd, ui
USA
Bij vlees

Gentleman's relish
Patum peperium
Spread van ansjovis (uit de pekel), boter, kruiden, zout
Serveer op toast, met komkommer of met spruitgroenten
Of door roerei, en dat over aardappelen
Zie hier

Muffuletta
Gehakte groene olijven, pepertjes (rode, uit de pekel), bleekselderij, knof, uitjes uit het zuur, kappertjes, oregano, peterselie, olijfolie, rode wijnazijn, p/z
Op brood waarop Provolone, salami en/of rauwe ham

Parisian sauce
USA
Roomkaas, olie, citroensap, kervel, eventueel paprikapoeder
Bij koude asperges

Pepper jelly
Cajun
Cayenne, groene paprika, suiker, azijn, pectine
Bij vlees

Roquefort dressing
Roquefort, room (of sour cream), citroensap, Worcestershire, Tabasco
USA


Mayo

California mayonnaise
Dikke room (clotted cream), tomatenketchup, Worcestershire, Tabasco, paprikapoeder, citroensap

Chantilly mayonnaise
Mayo met geklopte room erdoor

Louis sauce
USA
Mayo, Tabasco, room, lente-ui, groene paprika, citroensap, cayennepeper
Vis, schaal- en schelpdieren



Heel erg goede recepten voor kinderen
Tenenkrommende "humor" ernaast
Maar ja, misschien vinden kinderen die flauwekul erg leuk...


Boter

Devil butter
Boter, mosterd, Worcestershire, Tabasco, cayenne (toe maar), wijnazijn
"Bij vis of vlees"

Hungarian butter
Met paprikapoeder natuurlijk, en ui en witte wijnazijn
Varkensvlees, kalf, schelpdieren

Mustard butter
Engeland
Boter met Colmans's mosterd en citroensap

Piedmont butter
USA
Boter, Parmezaan, citroenschil, nootmuskaat
Voor bij??


Salade

Chicken salad
USA
Gekookte kip, bleekselderij, uien, druiven
Mayo-dressing


Saus, warm

Dutch sauce
USA
Béchamel met citroensap, room en eigeel
Bij vis, kip, groenten

Figaro sauce
USA
Hollandaise met tomatenpuree en peterselie
Vis en gevogelte

Meunière butter sauce
Geklaarde boter, lamgzaam verhit tot beurre noisette (lichtbruin)
Plus peterselie, witte peper, citroensap
USA
Gepocheerde, gebakken, gestoomde vis
Alle vis dus zeg maar



Fantastisch en super sjiek boekje over de oogst van 1985


Aardappelen

Champ
Ierse aardappelstamp met boter, lente-ui en brandneteltoppen


Vlees

Gaelic steak
Iers
Bief, boter
Saus van het braadsap, Irish whiskey, room

Little Joe's
Gehakt, spinazie, kruiden
Zie hier

Schnitz and Knepp
Pennsylvania-Dutch (Duits dus)
Dumplings, gestoofd met gedroogde appel en rauwe gerookte ham
Zie hier


Patisserie

Benne seed wafers
Amerikaanse sesamkoekjes
Zie hier


IJs

Bisque ice cream
"Vet" roomijs met gedroogde [verkruimelde] bitterkoekjes


Drank

Ginza Mary
Wodka, tomatensap, sake (wisten jullie dat dat geen wijn is maar bier?)(qua productiemethode?), citroensap, Tabasco



Waverley Root
Dat is wat anders dan de Dikke en de Dunne
(Van Dam en Davidson)

De volgende aflevering zie hier
Hou je vast...