maandag 9 maart 2015

Zes maaltijden




Seitan, suçuk, Alta badia, gepocheerd ei, gerookte haring en...



Mock duck, okonomiyaki, paddo's


Hierboven de Mock duck. Dat is Chinese seitan, die door die bobbeltjes-buitenkant op eend lijkt. Toko, blik, veel goedkoper en veel lekkerder (echt erg lekker) dan de seitan uit de enge-vrouwtjes-winkel.
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)

Okonomiyaki zie de foto hieronder.
Het is een soort Japanse kapsalon, ik bedoel: je kan er van alles wat klef is op laten mikken; okonomiyaki betekent Gekookt zoals je wilt
Zie hier

Laat de Mock duck uitlekken, en maak dashi (zie hier) maar ik gebruikte gewoon een zakje Dashi poeder, alhoewel ik er wel extra gedroogde tonijn door raspte.

Bak paddo's en houd apart (ik maakte dus Okonomiyaki met paddo's en Mock duck).

Pinda-olie, rode ui, knof, gemberwortel, wat gehakte Szechuan peper (rode peper bedoel ik)...
De grof gesneden Mock duck meebakken...
De paddo's erin opwarmen en de handel warm houden

Okonomiyaki nu
Bapao bloem (fijner dan fijn), wat bakpoeder en baksoda, eigeel, met dashi beslag maken, radijs (of daikon) erdoor raspen
Pannekoekjes bakken

Paddospul op die pannekoekjes
Japanse soya erover

Pannekoek kapsalonnetje oorlog

Lekker hoor...




Suçuk, pilav, aubergine, tomatensaus


De suçuk (soedjoek, zie hier) bij de betere Turk halen, want je wil 100% rund (niet met ook kip), en pikant, en met veel knof
In Turkije krijg je het dagelijks bij het ontbijt, met gebakken eieren, de Turkse variant van Ham and eggs

Maak lamsbouillon van een blokje (smaakt prima en helemaal niet lamsig)

Olijfolie, suçuk schijfjes bakken, uit de pan (zie de volgende foto; ziet er vet uit en het is ook redelijk vet spul, maar zeker niet storend)

Aubergine-schijven door de bloem en bakken zonder extra olie, en uit de pan

Boter (in dezelfde pan), sjalot, knof...
Rijst (Arborio) erbij...
Witte wijn (tsja, ik maakte het wat risotto-achtig)...
En dan steeds wat bouillon, in het begin met wat tomatenpuree en wat pikante Turkse paprika-puree (ik koop altijd een pot pikante en een pot zoete; kleine porties in zakjes, doosje, vriezer)

Suçuk erdoor en idem stukjes aubergine

Serveer met pepers uit pekel

(Binnenkort ga ik zuurkool met suçuk maken...)(o nee, boerenkool; en zuurkool met chorizo)




Alta badia, gegrilde paprika, ditalini


Alta badia is die enorm lekkere kaas uit Zuid-Tirol
Zie hier

Ditalini zie hier
Houdt prachtig de al dente structuur in de ovenschotel


Lek de paprika en vang het vocht op
Je kan wel zelf paprika gaan grillen, maar wat je hier koopt is prut vergeleken met die buiten gegroeide dingen uit Italië en Spanje

Veel olijfolie, gele ui, knof...
Wat tomatenpuree en wat zoete Turkse paprikapuree...
Heet water, wat van het paprika-sap, witte wijn, een scheut Chinese witte wijn (Cheefoo, druivenwijn) en wat groene kruiden...
De ditalini er in koken...
Paprika in stukjes erdoor...

Ingevette ovenschotel
Rasp er de kaas over

Dit komt bij de top 10 van dit jaar, met bij nader inzien ook mais erdoor




Teff, paddo's, gepocheerd ei


Weer paddo's?? Weer pannenkoek??
Nou, de vorige was vóór Turkije, en deze erna...
Dus dat mag...

Teff zie hier
Eigenlijk is een Teff pannenkoek injera, n'djera, zie hier (Pay-Uun Hiu schreef er in de Volkskrant van vanmorgen iets ongelofelijk doms over), maar ik hoorde dat gewone pannenkoekjes met ei ook heerlijk zijn. En dat klopt! Ongelofelijk lekker... Iets zoet maar zeker niet té...

Olijfolie, ui, knof...
Bak er de paddo's in (kastanje-champignons)...
Witte wijn, Harissa...

Pocheer eieren tussen de paddo's

Teff-meel, melk, bakpoeder, zout...
Bak in boter




Rest nog gerookte haring, en verder???

Buffalo-wormen burger, shirataki, sugar snaps


Buffalo-wormen zie hier

Shirataki zie hier
Enorm lekker
Zie ook de laatste foto hier (uit de saus gevist want het is wit)

Pinda-olie, wat sesamolie (liefst van geroosterd sesamzaad; betere Turk), sauteer de snaps en uit de pan

Ui, knof...
Als zout en als peper gebruikte ik respectievelijk dat Koreaanse spul doënjang (zie hier) en idem gochujang (zie hier).Twee dozen vol, maar dat soyaspul kan je eeuwig goedhouden gewoon in de kast. Dat peperspul gaat in kleine zakjes in de vriezer, naast die Turkse paprika-pasta.
Kook-wijn (Kwantung meijiu)... Proef

De shirataki afspoelen in een vergiet, en langdurig er kokend water over gieten, vooral op de "knoop".

De snaps opwarmen in de saus, en de burgers, uhh, schnitzels bakken
De shirataki ook in de saus opwarmen

Die wormen smaakten prima, misschien ietsje te zoet (sojasaus erbij!)

Die konjak knol waar die shirataki van wordt gemaakt, dat is familie van de vingerplant
En wat ik niet wist: de vruchten van de vingerplant zijn erg lekker (ik zag ooit een keer een bloem, een soort grote witte Anthurium, maar nooit een vrucht). Zie ceriman, de vrucht van de monstera hier




Gerookte haring, pommes duchesse, pikante ui


Die pikante ui, dat hebben ze af en toe bij AH
Pikant, ach...

Week de gerookte haring wat in melk

Olijfolie, die ui, wat lombok...
Witte port en witte wijn...

Crème fraiche erdoor, en Garlic pickle (zie onder)
Stukjes gerookte haring erdoor

Ik maakte er Pommes duchesse erbij, aardappelpuree met witte peper, zout, nootmuskaat en eigeel, en dat uit de spuitzak op de bakplaat

Die pickle heb je van knof, mango (miniatuur mango'tjes), aubergine, groene pepers...
Je vind Pakistaanse ("on oil", met katoenolie erdoor) en Indiase (van Patak bv.).
Allemaal erg lekker, gebruikt als hierboven, of als dip, door yoghurt of kwark (of half half!) gewerkt.



Shirataki
(Foto gerookte haring onvindbaar)