donderdag 19 september 2013

Johannes van Dam



Jannes Koetsier
Magere Brug
Dank PJ!

Tsja...

Het Algemeen Dagblad hier (alle links hier in een nieuw venster).
Van dat boek verscheen niet lang geleden een nieuwe druk, ik besprak die hier.
In die nieuwe druk geen enkele correctie, enkel wat toevoegingen. Nog dikker dus.
Trouw heeft trouwens exact hetzelfde verhaal met dezelfde plaatjes. Goh.


De Telegraaf hier.
Dat video'tje kan je gevoeglijk overslaan.
En die kranten-eigen medische informatie, die verbaast me altijd. Waar bemoei je je mee. Als ik het medisch dossier van de hoofdredacteur (schilferende hoofdhuid, aambeien) op het web zet dan is het land te klein.
En de laatste regel klopt niet.


De Volkskrant hier.
Het meest uitgebreide tot nu toe, maar misschien staat er in de papieren editie van die andere kranten ook meer.
Ik becommentarieer dit verhaal verderop.


Het Parool hier.
Dezelfde opmaak, plaatjes als De Volkskrant, maar een ander verhaal, dat wel.

"Van Dam was de onbetwiste voedselautoriteit van Nederland."
Tsja, zo moeilijk is dat nou ook weer niet in dit culinaire knollenland...

"zijn enorme kennis van zaken", dat schrijven er heel veel.
Maar hoe weet je dat nou, als je zelf de ballen verstand van koken en zo hebt?
(NB Van Dam was de eerste om dit altijd luidruchtig te melden!)

Mooi verhaal  hier.


NRC hier.

Eerste video.
Nou, ik zou totaal niet onder de indruk zijn als hij binnen zou komen.
Ik werk goed. Altijd.

Tweede video.
Mooi. En je ziet dat van Dam niet kan snijden.

Derde video.
"Ik heb in een jaar vijf boeken". Wat, vijf boeken? Verder leuk hoor. Die keuken...

"Zijn stukjes over Amsterdamse eetgelegenheden konden ieder restaurant maken en breken."
Ja, dat schrijft ook iedereen en dat was ook zo, maar een restaurant breken nadat je er één keer hebt gegeten, dat is ronduit smerig en goor. Dat is uiterst oneerlijk. En vertel me niet dat hij niet wist dat het oneerlijk was. Maar ja, wel lekker makkelijk scoren en zwelgen in de macht...

Zie trouwens de onnozelheid van de reacties...


Elsevier hier.

"Van Dam is woensdagmiddag in coma geraakt nadat hij eerder die dag had besloten, dat hij niet langer wilde worden behandeld. Woensdagavond rond 21.00 uur is hij overleden."
Moet dat nou? Wie heeft dat "voor publicatie" medegedeeld? Van wie komt dat?


Damrak

De Volkskrant.
De papieren Volkskrant.

* "dat Johannes van Dam niet alleen altijd alles wist, maar ook altijd alles beter wist."
* "Een betweter is iemand die meent alles beter te weten. Ik weet beter."
* "De nationale schoolmeester als het gaat om culinaire zaken."
Zie het eind van dit verhaal, onder "Ik schreef over De Dikke Van Dam...".


En ja, dat paling + varkensvlees recept, Chinees, is inderdaad niet ongezien (ongezien, zo noemde de schrijver van het Volkskrant verhaal, Marc van Dinther, de combinatie ooit, wat Van Dam kwaad maakte).
Zie hier.
Maar Van Dam's "Je ziet het bij elke Chinees" is natuurlijk heel zwaar overdreven. Dat is gelijkhebberigheid.


Magere Brug

Over de doden niets dan goeds
De mortuis nil nisi bene

Weet u wat dat feitelijk betekent? Oorspronkelijk?
"Jaja, over de doden niets dan goeds, haha...". Dat betekent het.

Ik schreef over De Dikke Van Dam onder andere
* Bieten worden in de handel niet gekookt maar gestoomd.
* Cassave heeft niks met Yucca te maken.
* Bacalao kroketten worden niet gemaakt van "uitgeplozen" zoutevis maar van het zagemeel ervan. Copos.
* "Geitenkop wordt in de lengte gespleten, in de oven en dan de hersenen eruit lepelen." Kletspraat.
* "Tamarillo [ook wel boomtomaat] is een naaste verwant van de Kaapse bes." Klets. Tamarillo is een soort aubergine, en Kaapse bes is familie van de tomaat.
* "Pasta in de vorm van rijstkorrels is typisch Grieks." Klets. Elke Balkanner kent het. Vogeltong.
* Bresaola is geen "ham". Het is enkel gedroogd.
* Kapucijners zijn geen pois gris maar pois gros.
* Het croque monsieur recept klopt niet. Béchamel erbij! Zijn recept is een ordinaire tosti.
* En als je kweeperengelei maakt dan snij je juist níet het klokhuis eruit. Extra pectine!
* Lardo is gezouten rugspek, vet spek, hard spek, wit spek. Geen buikspek.
* Mole van mole poblano slaat niet op de saus, mole betékent saus.
* "Zeewater" is 30 gram/liter zout, niet 50.
* Oliebollen "rijzen" niet in de olie net zomin als brood in de oven rijst. In de hitte zetten de luchtbelletjes uit (en zijn de gistbacteriën reeds lang overleden). "Rijzen" is gist-activiteit en die bestaat bij temperaturen boven de 45 graden niet.
* "Duitse boeren nemen een tweede ontbijt." En Belse en Franse en Spaanse en Portugese en Italiaanse en...
* Nee. Een pizza in een volksbuurt in Napels is een halve en dubbelgevouwen en zo uit de hand gegeten.
* Saltimbocca is met coppa als je het goed doet. Niet met ham.
* Witte schorseneer is Paarse morgenster.
* Het groen van selderijknol gebruiken als selderijblad? Misschien als je een kunstgebit hebt.
* Za'atar is geen "bepaald soort oregano" maar een kruidenmengsel.
* Naaktslakken worden wel degelijk gegeten.
* De bereiding van Spaanse snijbonen is totaal onvergelijkbaar met die van Nederlandse.
* Sobreasada is geen "worst" maar een soort varkens-filet américain (alhoewel niet rauw). Meestal in bakjes verkocht, heel soms in een darm gestopt en enkel dat, dus geen "worst" die in die darm gepekeld of gekookt wordt.
* Stokvis is morue?? Juist niet! Morue is bacalao, geen gedroogde vis maar zoutevis...
* "Skipjack heeft donker vlees". Kijk eens in een blikje tonijn ("tonijn") zou ik zeggen.
* Het is niet "lacrimator" wat uiensnijden doet huilen. Lacrimator is een generieke naam, "huilspul". Het is syn-propaanthial-sulfoxide.

Ik weet het beter.

[M schrijft Ik ben het eens met je oordeel over dat boek. Het is ook een soort kopie van Food, van Waverley Root.]
[P schrijft Van Dam schreef ooit prachtige stukjes in Propria Cures, niet over eten maar over van alles en nog wat en daar was ie heel goed in.]
[En zie hier, helemaal onderaan, Jean Pierre Rawie.]


Oudezijdskolk

Parool
"Zijn verzamelde stukken, de Dikke van Dam, werd binnen de kortste keren een standaardwerk voor zowel thuiskoks als nieuwsgierige chefs"
Dat is klets.
Veel verkocht, zeker zeker. Maar door wie gekocht? Door lui die echt wat weten? Dat dacht ik niet.

Hoe hoger ik iemand culinair inschat, hoe magerder zijn oordeel over Van Dam blijkt te zijn. Altijd raak.

Maar er is een kleurrijk figuur heengegaan en dat is altijd triest.

En ik heb zo lang hieraan gewerkt dat het te laat is om nog fatsoenlijk te kunnen koken.