zaterdag 28 september 2013

De laatste dag



Een gebakje (een taartje zeggen ze in Brabant) met een deksel van meringue.
Mooi erop draperen, gasvlam erover.

want morgen vertrek ik weer

Ik wilde morgen al doorkarren tot Lille, maar ik heb beloofd dat ik hazebouten in Kriek voor het grote zondagse middagmaal ga maken.
Dus zondagavond ben ik in Bordeaux (zondags is daar tenminste nog iets te doen, in het dorp nop nul; zelfs de kroeg is er dan dicht, quel horreur!).
Maandag nu dus tot Lille, daar overnachten (potjevleesch eten, zie hier, alle links hier in een nieuw venster, en Carbonade Flamande, zie hier) en dan naar Groningen dinsdag (Huis de Beurs!).

"Ik breng je wel naar Bordeaux na het eten!".
Asjeblief niet met drie pils, vier Ricard, minstens een fles wijn en ook nog armagnac achter je kiezen...

Morgen vooraf oestersoep (de oesterman staat zondags voor de deur), zoiets als hier.
Dessert: kaas (kocht schapenkaas van de herder van Château Sénéjac, erg goed).
En patisserie. Cannelés de Bordeaux! Zie hier. (Ik had een briefje op de koeling gehangen bij de andere bestellingen. "Mr Martin, 13.45 [dan is de patissier al weg!] 12 can")


Dit is het broodje wat ik in 2008 ontwikkelde voor die belegde broodjes.
"Pistolet", maar dat woord kennen ze wel in Parijs maar niet hier.
Bredere "spleet" bovenin geeft platter én breder broodje dan een echte pistolet.
Snijden, rijzen en dan pas bakken in plaats van rijzen, snijden, bakken.
Heb er een maand over gedaan voordat het goed was...
(Normale pistolet hier.)

De marinade van die haas maakte ik vandaag natuurlijk al.

Ik proefde die Kriek dus al, en mijn keuze voor Kriek Boon was goed: het is beduidend minder vies dan Mort Subite, wat ik laatst proefde. En ik koos op basis van het feit dat ik Geuze Boon erg goed vind.
Begrijp me goed: ik drink geen Kriek en dat soort spul, maar koken ermee, dat is wat anders.


Koken

Personeels-eten

Ik had dus die zeeduivel, en begon met het trekken van een mooi fond van de koppen.
Zeeduivelkop is uiterst geschikt daarvoor. Witte wijn erbij, soepgroenten, wat ui en knof en peterselie enzovoorts.

Vooraf salade appel, rookspekjes, Emmentaler (allemaal in grote hoeveelheden in de voorraad) met yoghurt-mayo met wat komijn, droge sherry, selderijzout en Tabasco.

Zeeduivel staartmootjes gebakken, velouté van de fond,  worteltjes, gekookte rattes (die kleine aardappeltjes van laatst).

Na patisserie natuurlijk...


Zelf

Nou, dat moet nog komen, maar dat wordt Bayonne ham, en Meurette.
Meurette zie hier.
Geen nieuw venster want we blijven op de site. Terug met de terugknop dus.

Na patisserie natuurlijk...


Hier kan je je Frans testen...

Broodpudding

Daar vroeg Loek om.
Om het recept van die broodpudding die ik hier maakte laatst.
Nou, dat doe je als je in het groot kookt anders dan "thuis", dus thuis-recepten maar.

Ik heb mijn recepten niet bij de hand, maar dit hier is na enig gezoek en nogal wat kletsrecepten een prima basisrecept.
Wel een uur laten weken.

* Je kan natuurlijk ook een wat vochtiger mengsel maken en daar ei doorwerken, of een op een ei en eierdooier.
* Mooi: stijf geklopt eiwit erdoor spatelen, voorzichtig, juist voordat het de oven in gaat.
* En je kan natuurlijk ipv rozijnen erdoor uitgaan van krentenbrood.
* En je kan er stevige appel of stevige peer (kleine stukjes natuurlijk) door doen. Zelfs kweepeer (dunne stukjes).
* Met appel en speculaaskruiden.
* Er kunnen noten door. Of sukade.
* Gebruik melk + karnemelk, en + steranijs.
* Met peperkoek / ontbijtkoek / kruidkoek / berenspek werken. Met jenever erdoor ook. En er vanille-ijs bij geven.

In het Vlaams "bodding" trouwens.


O wacht! Ik had wel een paar recepten meegenomen, omdat ik wist dat ik het zou gaan maken.

Broodpudding met bier
Week oud witbrood zonder korst in een flinke hoeveelheid mengsel van melk en bier.
Roer na een uur alles tot een vrij gladde massa.
Roer eieren met suiker smeuïg, meng met het broodmengsel en roer er stukjes (eventueel gedroogd) fruit door.
Bestrooi met kaneel en bak drie kwartier op 180 graden.

Broodpudding met whisky
Maak als Broodpudding met bier, maar week het brood in voornamelijk melk en een flinke scheut whisky.
Kruid met vier-kruidenmengsel (Snees Poeirie in de toko), doe in een ovenschotel en decoreer met noten en/of geweekte rozijnen.

Verder
* In Friesland met Beerenburg.
* Veel recepten met rum (bruine), ook met chocolade erdoor (geraspte couverture) of sinaasappel zeste.
* Met calvados en vanille.

Zo kan ie wel weer.


De stervende zwaan...