zaterdag 25 mei 2013

Koken, bakken, eten



Ik vroeg die Turk van die mistika waarom ie niet meer die vijgen-notenjam had.
Komt uit Syrië meneer.
Gauw maar die moerbei-jam van hierboven -uit Syrië- gekocht.

Vandaag Vanalles

Eerst maar een aardige link.
Zie een slager hier (alle links hier in een nieuw venster).

Kookboek
 
Fit for a bishop, or How to keep a fat priest in prime condition
Zie hier.
1955, Provencaalse keuken (daar woonde de -vrij bekende Engelse- schijver Stephen Lister toen).
Ik was al 40 jaar op zoek naar dat boekje,
Vond het voor minder dan een tientje inclusief verzendkosten. Kijk.


Vond ik bij Jumbo.
Rioja's uit Haro zijn voor mij de Rioja top, als we spreken over klassieke Rioja's..
Deze hierboven is een goede tweede, top is dit hier.

Wat viel op in dat fraaie boekje?
(Afgezien van de dikwijls hilarische tekst)

* Een koud voorgerecht van gerookte haring (in Frankrijk fijner van smaak dan in Nederland, ondanks dat die Franse uit Nederland komt) met witte bonen. Olijfolie erover.

* Koude rundersnuit (wangvlees) met olijfolie, peterselie, ui, azijn, olijfolie...

* Schotse (in de tekst, niet in de recepten) erwtensoep. Met munt.
Dat schreef ik al een paar keer. Engelsen en zo doen dat veel, doppers (daar is deze soep van gemaakt) met munt.

* Garbure, wat was dat ook alweer?
Deze met kastanjes.
O ja, zie hier.

* En o ja, dat at ik wel eens in Bordeaux: zoutevis, maar niet van kabeljauw maar van leng.
Zie hier.


Dit is die "vegetarische kip" die Jumbo aanbood als je vlees kocht, een tijdje geleden.
H. vertelde dat het lekker was en met mooie beet.
Ik suggereerde dat het van lupinezaad was gemaakt.
Dat is niet zo. Gewoon soja.
Binnenkort eet ik het en vertel.
(Het ziet er wel fraai kippig uit...) 
(Maar ik blijf fervent tegenstander van "vegetarische slager", "vegetarische kip", "vegetarische worst", "vegetarische spekjes" etc.)

Wat gaan we maken uit dat prachtige boekje?

* Olijven gevuld met kappertje en ansjovis.
Vond ik niet bij AH, ken ik niet, en gaan we dus maken.

* Pissaladière.
"Pizza" ui, ansjovis, zwarte olijven.
Zie hier.

* Twee maal techniek.
Vis in oven, dichte schaal.
Roux, vloeistof van die ovenschotel, eigeel met water erdoor.
+ kappertjes en wat mosterd, over de vis, paneermeel erover.
En nog een: roux, mosselkookwater, eigeel, p/z.
Gekookte mosselen erdoor halen en daarná door beslag en frituren.

* Biefstuk met olijven. Zie eergisteren.

* Runderhart met bacon, knof, peterselie, salie, tijm, ui.

* Ingemaakte rode kool.
Zouten, afgieten, kokende azijn erover...


Nooit gegeten.
Wordt tijd dus.
Maar ik vrees dat het in het bulgur-kasha hoekje terecht zal komen...
    
Mangiare

April uitzending.

Heel goedkoop koken en eten
wat niet uit de verf kwam.

Een of ander oud vrouwtje mummelde wat over soto ayam.
(Was dat die "kookboekenfanaat Freud" nomen est omen?)

Pindakaas vergelijking.
Je kan er net zo goed niet naar luisteren.
"Waarom heet het kaas?" "Ja, want je mag het geen boter noemen".
Dat alles door een wichtigmacher kletsmajoor die ook nog smakkend met z'n bek vol praat. "Zje moed vweten vwelk rasj keschiewnooth get isj en choe die chroeit"

Het interview met Braakbekke zal ik u besparen.
(Dat de tent "al 25 jaar aan de top zit", sic. Ja, als je vol zit met ketsvolk dat de ballen niet weet van goed eten...)

Wijting zouten en dan de dag erna ontzouten en eten.
Vis zouten: moet hangen, anders eet je prut.
Met vlees kan het wel.


Paarden-goelash!
Varia

Vijf of zes keer moest ik, echt heel aandachtig aan het ding gekluisterd (na eerst twee keer missen) naar die radio reclame luisteren voordat ik het had verstaan.
Hoe kan je zoiets stupides produceren...
Wat zegt ie nou? Markt online?
Eindelijk pikte ik het op.
Maartenonline.
Zie hier.
Ook zo'n smakkend pratende ouwe kop.
D66 schreeuwer.
Republikein, het soort mensen waar ik, niet omwegen ons koningshuis maar omwegen het gekwaak en gebral, een enorme hekel heb.

Wie weet ik niet meer, maar iemand schreef in een of andere krant dat hij Dido en Aeneas en ook de Vier Letzte Lieder de mooiste muziek vindt.
Hoor respectievelijk hier en hier.


Zag Winter's Bone.
Heel heel erg mooi. Prachtig. Ken je die, Loek?
Onlangs maakte de Nederlandse pers zich druk over zoiets (uit die film) als dit hier. Maar als je de film ziet dan kan je dat begrijpen.
Zie hier.

Wat zijn dat toch een onnozelaars die die robots maken die bepalen wat je hier voor advertenties krijgt.
Ik kreeg een maand lang bikinis. Nooit op badpakken of zo gegoogled hoor, echt niet.
En gisteren nam ik een proefabonnement op dat 360 Magazine en daar krijg ik nou advertenties voor. Maar dat kócht ik al, onnozelaars!