vrijdag 20 mei 2011
Sammekraake!
Kwart voor acht dat ik thuis ben... Groningen... Markt... Witte wijn...
Krakend verse artisjok. Room. Noilly Prat saus...
Planning nu. Na markt.
Zaterdag eendeborst, Roseval kriel en vooraf die artisjok met die saus.
Zondag zachtgekookte eieren, asperges en alweer die kriel, ja hoor.
Formule 1 wordt spannend. Webber lag meer dan een seconde voor op de hele verdere hap, incluis Vettel. 2e vrije training idem, 1/3 seconde...
Vandaag vrijdag gedicht.
Ik ween om bloemen in de knop gebroken
En vóór de uchtend van haar bloei vergaan
Ik had er zeven vijftig in gestoken
Je zou zo'n rotzak ongelukkig slaan
Coos Netelbeem (Drs. P)
Eendeborst
Recept
Kippenbouillon
Grof gehakte karkassen en idem poot-uiteindes en vleugels van soepkippen door de bloem halen en in een hete oven iets aan laten zetten.
In een grote pan doen, samen met grof gehakte peterselie en selderijblad (volgens sommige koks geen stengels gebruiken), een goed rijpe en in tweeën gesneden tomaat, een stuk citroen, een grof gehakte wortel en idem ui, eventueel knoflook en flink prei, en kruiden met laurier, piment, peperkorrels, foelie, kruidnagel en tijm.
Flink koud water erbij en langzaam aan de kook laten komen.
Regelmatig afschuimen en een uur of drie op laag vuur laten trekken.
De bouillon volledig laten afkoelen en het vet eraf scheppen.
Afgieten, aan de kook laten komen en laten inkoken tot de smaak goed is; eventueel zouten.
Roseval kriel
Allez, nog een gedicht.
Aan Adama van Scheltema
O, Gij, Heraut der Oppervlakkigheid
Rumoerge slaaf der Populariteit!
Een lege regel met een uitroepteken
Zijt gij - geen Dichter die U die benijdt.
A. Roland Holst.
Een oude man in Gaasterland
Die nam een bronzen vaas ter hand
En sloeg - niet zonder tegenzin -
Zijn goede vrouw de schedel in.
Toen men hem daarop arresteerde
en naar de reden informeerde,
Zei hij - zonder plichtplegingen -
"Uit schoonheidsoverwegingen."
Daan Zonderland (D. van der Vat)
Gisteren
Kippebouillon (die hele mooie, dat fond waarin ik die filets had gekookt), pompoen, kastanjechampignons, Grana Padano.
Olijfolie, rode ui, knof, champignonstelen, platgedrukt.
Laurier, piment, versgeprakt korianderzaad.
Die kippebouillon..., proef.
Breng op smaak met piripiri. Als de bouillon goed is, dan is zout niet nodig.
Flink pompoenstukjes erbij, sudderen, blender, proeven.
Schijfjes champignonhoeden erin opwarmen. Proef.
Grana padano staafjes in heel dunne plakjes snijden en erover serveren.
En nou ga ik de rest ervan op mij terras savoureren.
Doehoei!
Publié par Maarten van Thiel à 19:43:00