maandag 9 augustus 2010
En nu maandag dus!
Nog eens straatmuziek Brussel. Uh, fout die ik dikwijls maak: denken dat als je de knop loslaat (en de camera naar hangpositie terugzwaait), dat dan de opname stopt. Nee, je moet de knop eerst, vóór het zwaaien, nogmaals indrukken. Dus jullie zwaaien ff mee.
Veel mooie moderne architectuur in Brussel. In vergelijk met Valencia niet like wow maar wel mooi ingetogen en het ene gebouw schitterend in het andere reflecterend. Dit hier is iets west van Place Rogier. Dat is weer vlakbij het Noorderstation, alwaar erg veel fraaie moderne architectuur.
(Alle foto's Brussel)
Recept
Saus-variaties
Maak deze sauzen met Béchamel of met Basissaus (Béchamel met 1/3 warme melk, 1/3 warme groentenbouillon, 1/3 witte wijn).
Aspergesaus
Gebruik het kooknat als vloeistof, met in ieder geval wat melk erbij.
Werk stukjes asperge door de saus en serveer bij eiergerechten en soufflés.
Dillesaus
Werk flink versgehakte dille door de saus en wat citroensap.
Serveer bij vis.
Doperwtensaus
Werk flink gekookte doperwten door de saus en fijngehakte rode paprika.
Serveer bij eiergerechten of bij zalm of tonijn.
Eiersaus
Werk gehakt ei door de saus, extra zout en wat paprikapoeder.
Serveer bij groenten en vis.
(Vis "Goldenrod": gebruik alleen het eiwit, giet de saus over de vis
en strooi daar gehakt eigeel over.)
Kappertjessaus
Werk fijngehakte kappertjes door de saus en wat citroensap.
Serveer bij vis.
Mosterdsaus
Werk sterke mosterd door de saus en citroensap naar smaak.
Serveer bij vis of bij (vlees-)tong.
Oestersaus
Kook oesters in hun vocht, een minuut of vijf.
Giet af, hak fijn en werk door de saus.
Serveer bij eiergerechten, gebakken vis en pastei`tjes.
Paddestoelensaus
Werk er fijngehakte gebakken of gekookte paddestoelen door.
Serveer bij groenten of kip.
De zondagmarkt bij het Zuid-station, Gare du Midi. Paraguayos ("wilde" perziken).
Vanavond Kippenbouillon, gerookte tofu, gebakken kleine paarse aubergientjes, naan. Die aubergientjes zijn erg stevig, niks zout erop eerst. Zie blog morgen. Ze rotten wel erg snel weg met dit weer, dat wel, vandaar vandaag ipv. morgen.
Morgen rode biet in grofzout uit de oven, iets met ei, en de rest van die naan, want dat is wel erg lekker... Die biet dat had die culinaire zeepbellenblazer van Trouw "op de website van Guérande zout" gevonden, klets, maar wel een aardig idee. Van die website dan dus, niet van hem, want deze culinaire Einstein blijkt nog nooit au gros sel, in grofzout, gebakken te hebben... Hij gaat het, hou je het voor mogelijk, proberen met fijn zout en met chemisch afwasmachinezout. Ja, want dat is goedkoper...
Notre Dame de la Chapelle, vlakbij Place St. Catherine
Gisteren Apocalypse Now. Die tiepe, die wordt, je voelt het aankomen aan je water, zelf de "God" (Marlon Brando). Hij speelt ook in Band of Brothers, en een heel stuk beter daar; betere regisseur waarschijnlijk.
Recept
Dodol, Zuid-West Azië
Maak van cocosboter 2,5 liter dunne santen (oplossen in water) en 1 liter dikke santen; laat koelen.
Werk de dunne santen door een pond meel van kleefrijst.
Laat dit roerend au bain marie binden.
Giet wat van de dikke santen in een braadpan en laat daarin, roerend op halfhoog vuur, een kilo geraspte goela djawa (palmsuiker) smelten.
Werk er het beslag door en daarna de rest van de dikke santen (goed blijven roeren ondanks dat het erg zwaar werk is).
Blijf roeren tot de massa kleverig wordt en olie afscheidt.
Bekleed een rechthoekige bak met keukenpapier, giet er het mengsel in, vouw het keukenpapier ook over het mengsel en laat goed koelen.
Snijd de dodol in blokjes en verpak die per blokje in wat plastic folie.
In de betere toko kan je Dodol Durian krijgen, dodol dus met doerian erin, doerian, de stinkvrucht. Verslavend lekker...
Brussel...
Heb nog het een en ander, maar durf het geen "c3lt33r" meer te noemen (gelijke cijfers zijn gelijke letters!¬].
Belle Époque hier (alle links hier in een nieuw venster) (en weer zo'n site waar je www vóór het adres moet typen. Wor us wakker.)
Puntenhop, offuh, poppenhunt, nee, uhh, ja! puttenhomp! Of toch, nee, toch humpenpot? Nou ja, hier. (Die lui gebruiken NedStat. Can one get stupid... Dat gaat reklame popups produceren als je naar de -zelfs je eigen!- site gaat. Nooit gebruiken dus, en trouwens: wat is er mis met Google Analytics?)
Brussel...
Publié par Maarten van Thiel à 18:02:00