zaterdag 14 augustus 2010

Eerst maar even


(zie gisteren) waar in de patisserie een balpen met het dopje erop voor wordt gebruikt: om soesjes hol mee te maken. En die platte nectarines waren deze keer inderdaad "witte", zie de foto.



Lees momenteel Huize Het Gras, door Teigetje en Woelrat, Reve's huisgenoten in dat huis, in Greonterp, Friesland. Mooi uitgegeven.
De foto van Reve hieronder, dat is als hij Kipje Rozijn klaarmaakt, een van zijn favoriete recepten.
Kipje Rozijn
Toen: één keiharde Friki diepvrieskip in de ijskast bijna helemaal laten ontdooien.
Nu: hele Loué scharrelkip of biologische kip, peper, zout, roomboter, twee glazen droge rode landwijn, twee tot drie bollen knophje look, 75 gram rozijnen, tijm.
Kip inwrijven met peper en zout. In braadpan goed heet rondom aanbakken in royaal boter.
Afblussen met twee waterglazen rode wijn.
De knoflooktenen, de rozijnen en wat tijm toevoegen.
Langzaam zachtjes gaar laten sudderen.




Bij de foto van Reve ook deze tekst:
Dat Gerard bij voorkeur zelf kookt, komt omdat hij zich zorgen maakt de volgende dag anders geen goede bolus te kunnen bakken. Het eten moet voedzaam zijn, een krachtige maaltijd, want eten doe je voor je gezondheid, vindt hij. Op doordeweekse dagen zegt hij: "Ik maak vandaag maar geen kak!" (drukte) En als de ijskast bijna leeg blijkt te zijn: "Schraalhans keukenmeester." Zodra het eten klaar is, zoekt hij ons, roepend "A table, à table!" en dan moet je meteen komen. Na een goedgelukte maaltijd zegt hij tevreden "Wat de Sierkan maakt, dat smaakt." En als het héél goed gesmaakt heeft: "De koningin heeft misschien wel duurder gegeten, maar zeker niet lekkerder"!



Dat doen we voortaan elke zaterdag: een literair recept.

Recept. Van mij dan dus.
Duivels gevogelte
Hoort met fazant, Faisan Diable, maar kan ook met kip.
Verwarm de oven zo heet mogelijk voor.
Splijt het dier aan de buikzijde open en druk plat.
Zet de oven uit en de grill aan.
Wrijf de buitenkant van de vogel in met een mengsel van olijfolie, scherpe mosterd en cayennepeper.
Gril de vogel zo dicht mogelijk met de buitenzijde tegen de grill aan.
Zet na even wat lager in de oven.
Gril kort na aan de andere zijde.
Larousse Frans zie hierboven; Engels: Grilled young pheasant is served with devilled sauce or Périgueux sauce.



Brussel in de 12e eeuw, vlak naast de Beurs

Nog een stukje Huize Het Gras.
Als Perkin in Greonterp logeert, kookt hij regelmatig voor ons, onder andere "steak and kidney pie", gigot d'agneau en een kabeljauw-ovenschotel van laagjes vis, bacon, tomaat en puree. 's Ochtends wil hij graag "rolls from the oven" en gekookte eieren.
Het enige waarin ik varkensnier acceptabel vind is die pie, die visschotel staat genoteerd, lijkt me erg lekker, en ik meen dat ik Gerard ooit heb horen spreken over filosoof maar dan met vis, dat lijkt hier natuurlijk ietwat op. "Rolles from the oven": pannekoekjes, gevuld opgerold?



Brussel, Galerie [niet Rue!] des Princes, een must, min of meer tussen de Grote Markt en dat eethuisjes-gebiedje

Cultuur nu. Dat moet jammergenoeg. Voor de geestelijke volksgezondheid (Reve!).
Grachtenfestival (ze doen maar) hier (alle links hier in een nieuw venster).
Lowlands (ze zoeken het maar uit) hier.
Bronbeek, het enige museum waar je mag roken als het tenminste sigaar is, en het enige bejaardentehuis met sambal op de tafel hier.
From Jerusalem with love hier.
Blik op blik hier (hoe kan je nou ooit zo'n lange pagina-naam verzinnen? Of Google daarop zit te wachten...).
En zo kan ie wel weer. Staks wór ik nog cultureel, net als met biologisch eten, dat je vegetariër wor...



Trapleuning ontworpen door Horta, in het -nu- stripmuseum

Vanavond 1] die kleine gele paprika'tjes in een ?-sausje, en 2] die truffel-aardappelen gekookt, gebakken en gefrituurd. Morgen de uitslag.
Gisteren had ik nog een zeer forsch staartje mosselen en morgen iets uit de vriezer wat ik teveel maakte, biefreepjes, zoetzure tomatensaus en vergeten groenten. Ik bedoel, geen pastinaak of zo maar dat ik vergeten ben wat voor groenten etc.
O ja, en volgende vrijdag begint mijn vrijwilligerswerk als brugwachter, twee à drie ochtenden in de week. "Fototoestel mee" staat genoteerd. Ook al omdat je lui die door het rode licht varen voor bekeuringen moet fotograferen; dat varen ontregelt namelijk de (met een veiligheids-camera spiedende) brug.



Toone, poppentheater (net zoiets als de Poesjenellenkelder in Antwerpen), vlak bij die Galerie des Princes van net

Recept
Gevulde duiven, Duitsland
Bak gesnipperde ui kort aan in boter.
Maak een niet te droge farce van de ui, rauw ei, wat lauwe melk, peterselie, kleine blokjes rauwe bacon en broodkruim.
Werk er de fijngehakte harten en (geblancheerde) levers door van de duiven en idem de maag, ontvliesd. (Die maag waar die steenthes in zitten, en van binnen ontvliesd.)
Breng op smaak met peper, majoraan, nootmuskaat en iets zout.
Vul duiven (zonder nek of vleugels) met het mengsel en naai ze dicht.
Bind ze op.
Kruid de duiven met zout en peper en bak ze rondom gaar in boter in een hete oven.
Bedruip regelmatig.
Samen met de duif kan groenten worden gebakken: wortel en/of meiraapjes en/of gele knolletjes en/of pastinaak.



Grote Markt Brussel

Brussel
Grote Markt, waarschijnlijk door iemand met teveel pinten binnen hier.
Brussel sprouts (spruitjes) hier.
Vlooienmarkt (het hieronder genoemde Vossenplein) hier.
Beurs hier (ook teveel pinten binnen).



Geueze Boon is mijn favoriet, maar ja, in deze kroeg (Vossenplein) hebben ze 18 soorten en ik ken er vijf...