NB De foto's zijn van algemene Franse eeterijen
Niet betreffende de besproken streken
Dit is een nieuwe serie
De bespreking van The Food of France, van Waverley Root
Root schrijft erg goed (Italy, ingrediënten-bijbel, kruiden-bijbel), reden waarom hij dan ook door alle zelfbenoemde Nederlandse culinaire experts wordt gemeden
Dat zou hun onnozelheid té schreinend aan het daglicht brengen
O, en lees van Root ook The Paris Edition!
Schitterend
Éclairs
Het boek is uit 1958
Het deelt Frankrijk op in het Domein van de Boter, het Domein van het Vet, en het Domein van de Olie
Daarnaast vier gebieden die in dat stramien niet goed zijn te plaatsen: de Pyreneeën, Gascogne en Baskenland, de Bearn en het graafschap Foix, en verder de Rousillon
Hier is over nagedacht!
Het Domein van de Boter
Het begint met de Tourraine
Daar heeft de klassieke Franse keuken zich ontwikkeld
Althans, het begint met een uitleg over de verschillen tussen die drie domeinen
Daarna De Gouden Halve Maan: Poitou, Anjou, Berry, Orléanais, Ile-de-France
Dan Le Plat Pays: Picardy, Artois, Flandres, Champagne
Dan Normandië
Dan Bretagne
Dan Bordeaux
Dan Bourgogne
En tot slot Les Montagnes: Jura, Franche-Comté, Savoy, Dauphiné
Wat is dit enorm goed opgezet
Uhh, de verschillen bínnen het Domein van de Boter worden natuurlijk ook uiterst diepgravend besproken...
De Touraine
Ik kwam twee gerechten tegen die ik niet ken
* Tournedos flambé Médicis
* Rognons de veau sautés vallée [niet valleé, Root] de Cousse
De Chou vert, groene kool, van de Touraine
Daar had ik het laatst al eens over
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster) en scroll wat naar beneden
Voor fricassée!
De Gouden Halve Maan
Een perfecte weerlegging van het zelfmoordverhaal over Vatel
Een mooie uitleg over wat Pommes à la parisienne nou precies is
Ik kan er niet precies de vinger achter krijgen
Klopt zijn amoricaine - américaine verhaal?
De essentie van de waarheid (gewoon twee heel verschillende dingen) zit er wel in...
[Nee, het klopt niet; zie de volgende aflevering]
Dat Sole normande in feite een Ile-de-France gerecht is
Goed verhaal
Iha in het boek veel uiterst correcte historische en culturele informatie
Hier bv over pré-romaanse kerken, iets waar ik toevallig verstand van heb
Zie de volgende aflevering hier
Steak frites...
Loek schreef Maarten, als je even tijd vindt: uitzending gemist, vandaag, "Lekker laat" van Paul de Leeuw: Yvette is gast en staat te koken. De uitzending is chaotisch en ongeveer halverwege gaat Paul praten met Yvette. Over haar recept van vorig jaar met kabeljauwkoppen die aan het fermenteren zijn. Iedereen in de zaak houdt zijn neus dicht, Paul heeft haar recept dus gemaakt en durft niet in zijn (meegenomen) eigen pot te kijken. Yvette vouwt de tas gauw dicht en zegt dat hij contact met haar moet opnemen. Een grote puinhoop. Ze is momenteel bezig met 10(!) uitzendingen en met de Kerstspecial.
Loek, ik kon het niet vinden, maar dat geeft niks. Ik zit niet te wachten op twee volgevroten omhooggevallen schreeuwers die elkaar met hun domheid proberen af te troeven.
Super popi allemaal, super proleet
Scheveningen zeg maar