Geen foto's van kroketten hoor
Die zien er van buiten allemaal hetzelfde uit...
Kip Cola
Hierboven het marineren
Officieel Coca Cola recept.
Gisteren maakte ik het Sylvia Witteman recept
En binnenkort Coke Can Chicken, en daarna maak ik hier een compilatie
Zie de eerste aflevering van deze nu al klassieke en waanzinnig populaire serie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Onderaan elke aflevering een link naar de volgende
Uren leesplezier, en in tegenstelling tot de culikwakers in de Volkskrant en de NRC erg interessant en erg lekker ook nog!
O zie trouwens Oostendse garnaalkroketen hier
Dank Loek
Heel veel bloem, smaak duikelt dus naar beneden
Stoven
Het Witteman recept is enkel stoven, niet marineren
En zoete ketjap ipv light soy
Voor beide valt wat te zeggen
Armeense Kokony
Rusland
Maak rundergehakt aan met gehakte geblancheerde rode peper, karwijzaad, gehakte knof, gehakte munt en zout.
Dit gaat nog een keer door de molen of de vijzel.
Vormen, paneren, dubbel paneren (eerst met grof en dan met fijn paneermeel), frituren (of hamburgers vormen, paneren en bakken)
Eiercroquetjes
1930
Hak hardgekookte eieren en meng met een dikke velouté van kippenbouillon
Nootmuskaat, gehakte sjalot, peterselie, p/z
Koelen, vormen, paneren
Kort met ui en knof gestoofde groene paprika erbij was een prima idee
Portugese klipviskroketten
Sylvia Witteman
(in het dikste, leukste en beste Nederlandse kookboek)
Dit zijn de beroemde (en ook Spaanse) croquetas / croquetes de bacalao / bacalhao
Waarbij je croquetas als cocretas dient uit te spreken, net als cocodrilo
Kook stukken aardappel half gaar in zo weinig mogelijk water, met ui, knof, laurier en een gebroken rood pepertje
Geweekte klipvis / bakkeljauw erbij en samen met de aardappelen gaarkoken
Afgieten, vis uit mekaar pluizen (graat en vel weg), pureren, gefruite ui en knof erdoor
Rauw ei erdoor, peterselie, koelen, vormen, paneren, frituren
Surinaamse kroketten
Daar heb ik enkel wat aantekeningen over
Cassavepuree + bakkeljauw, ui, soepgroenten
Of cassavepuree + tempeh, knof, ui en lente-ui
Of gewooon aardappelpuree met garnalen en ui
Ik bakte er Baghrir bij
Duizend gaatjes pannenkoek
Zal morgen en overmorgen heel veel gebakken gaan worden
Zalmkroketten
Freud
Uhh, Clement Freud ja, niet die mislukte Jonas...
Maak gesnipperde gekookte zalm aan met zacht wit broodkruim, rauw en en z/p
(Ik zou er ietsje Fish sauce doorwerken, dat proef ik nu gewoon)
Koel, vorm, paneer, frituur
Serveer met schijven komkommer, door bloem gehaald en gebakken, en toast met ansjovisboter (ah! daar is mijn Fish sauce!)
Kreeft kroketten
Freud
Ietsje boter in de pan, heet, sjalot...
Schijfjes champignon...
Kreeft gesnipperd erdoor, laag vuur, vijf minuten met deksel (maar roer regelmatig)
P/z, en ei door room geklopt erdoor
Van het vuur
Koel, vorm, paneer, frituur
Croquettes de volaille
French Country Cooking
Elizabeth David
Boter, laag vuur, sjalot...
Kleine stukjes gekookte ham of geblancheerde bacon...
Bloem, redelijk wat melk...
P/z en ietsje nootmuskaat...
Reduceer
Hak geblancheerde schaapshersenen met flink gekookt gevogelte en paddo's, en roer erdoor
Twee minuten...
Koel, vorm, paneer dubbel, frituur
Potetboller
Noors Kookboek
Vereniging Nederland - Noorwegen
Maak stevige aardappelpuree met gehakte ansjovis ipv zout erdoor
(Verder witte peper en nootmuskaat, en ook mosterdpoeder; geen melk of boter)
Maak eventueel wat steviger met bloem
Koel, balletjes, paneer, frituur
Zie de volgende aflevering hier
Mens, is dat gans lecker ja!
Ben blij dat je Nigel Slater ook zo hoog hebt. Heb een aantal boeken van hem: “Real Food” o.a. En “The Kitchen Diaries”. Lagen ooit in de ramsj, voor bijna niets. Nog steeds een bron van inspiratie, ‘’Hé ja, dat is ook een goed idee”, dat werk.
Ieder weekend heeft hij een recept in The Guardian. Evenals Y. Ottolenghi trouwens, maar die háált het niet bij hem. En in diezelfde Guardian op dinsdag een “midweek diner” recept, altijd iets eenvoudigs. Allemaal gratis op de Guardian-site. Ik heb ze zelf in mijn favorieten-lijst gezet, dan hoef je niks in je browser te tikken, maar kun je er rechtstreeks naar toe. Daar sta jij trouwens ook. Handig hoor!
C.
Ik schreef Je moet ook zijn autobiografiën lezen! Toast: the story of a boy's hunger, en ook Cooking for England
Toast is trouwens verfilmd
Zie hier
(Ik heb het heel precies uitgerekend: die film is 483 keer zo interessant als al de uitzendingen van Yvet Retteketet met die van Jonas en de Walvis bij mekaar)
O wacht!
Dit hier is een betere link naar Toast