dinsdag 13 september 2011

Groningen, markt en borrel met PJ


Ik hou het kort vandaag. Hard gewerkt, laat thuis...



Dit zijn Reine Claude's, geloof het of geloof het niet. Reine Claude d'Althan. Officieel zijn ze paars.

Recept
Reibekuche, Limburgse rösti. Voor als je met Carnaval teveel bier op hebt.
Kook aardappelen half gaar, laat ze goed afkoelen en rasp ze.
Knijp in een doek zoveel mogelijk vocht uit de aardappelen.
Bak het mengsel met wat peper en zout in flink boter wat aan, laat wat koelen in een vergiet (bewaar de boter) en vorm er platte koeken van.
Haal die door de bloem en bak (of frituur) ze (eventueel een kleine) 10 minuten.



De laatste van het seizoen??...

Nog maar even een recept.
Limoentaart, Key lime pie, Florida,
Bodem: Kneed met koude handen 125 gram koude boter, 150 gram (gezeefde) bloem, 1 eetlepel poedersuiker en 1 eetlepel ijswater tot een deeg.
Zet het deeg een uur in de koelkast.
Verwarm de over voor op 200 graden.
Druk het deeg in een taartvorm (boterkoek- of pie-vorm) en prik met een vork wat gaatjes in de bodem.
Bedek de bodem met bakpapier en gedroogde erwten.
Bak de bodem "blind" gedurende 15 minuten en verwijder dan de erwten en het bakpapier.
Bak nog eens 10 minuten en laat de bodem enigszins afkoelen.
Klop vier eierdooiers met voldoende room schuimig om een dik-vloeibare massa te krijgen.
Werk er flink limoensap door en daarna suiker naar smaak.
Klop de eiwitten goed stijf en spatel ze op het deeg.
Bak in een niet te hoge vorm 15 minuten op 180 graden.



Tynjetaler. Heerlijke, wat zoete Friese kaas, met een shitnaam.

Doehoei!