dinsdag 5 juli 2011

Weer eens een keer


super-laat thuis. Dat schiet niet op, wat werk betreft. Wat genoegens betreft schiet het perfect op, dat wel.

Uhh, "Die beleeft er veel genoegen": zie hieronder.



Viswijvenkoor Leiden hier (alle links hier in een nieuw venster).
Uhh, niet zo'n beste interpretatie dames...
Hieronder de correcte tekst, van bv. Kat yn 't Seil.

En in Amsterdam en in Rotterdam
En daar heb je zoveel zeemansvrouwen
Holaderee, holaderee
En daar heb je zoveel zeemansvrouwen
En als de man naar zee toe gaat
Nou dan gaan ze 't met een ander houwen
Holaderee, holaderee
En dan gaan ze 't met een ander houwen

En in Amsterdam en in Rotterdam
En daar heb je zoveel zeemanskroegen
Holaderee, holaderee
En daar heb je zoveel zeemanskroegen
En al die daar naar binnen gaat
Die beleeft er veel genoegen
Holaderee, holaderee
Die beleeft er veel genoegen

En in Amsterdam en in Rotterdam
En daar komt vaak speelman Fransen
Holaderee, holaderee
En daar komt vaak speelman Fransen
En als hij dan de horlepiep speelt
Dan gaan alle zeelui dansen
Holaderee, holaderee
Dan gaan alle zeelui dansen

En in Amsterdam en in Rotterdam
En daar heb je zoveel zeemansvrouwen
Holaderee, holaderee
En daar heb je zoveel zeemansvrouwen
En als er soms een schip vergaat
Nou dan lopen ze in de rouwe
Holaderee, holaderee
Nou dan lopen ze in de rouwe...



Scheldeloodsenkoor. Dat zijn de beste. Ik heb voor ze gekookt, toen ze de HT roeiden, Harlingen - Terschelling. Kwamen ze aan boord, moesten ze erg nodig pissen, en ze pissend riepen ze "Nog lekkerder dan neuken!".

Hier, mét muziek.

Had het er vanavond met iemand over. Als je een tiepe voor je keuken wilt inhuren, dan moet je die tiepe twee dingen vragen. Wat zijn C-tomaten, en Wat is Amsterdams Vet.

Kocht vandaag een stuk Saint Agur. Ken ik dat? Herinner het me iig niet. Zodra geproefd kompt (Matroos Vosch) commentaar.



Kocht Opal pruimen. Bedacht het volgende. Als je te maken hebt met een vrucht die oorspronkelijk Nederlands is, en eventueel ook daarnaast zuidelijker van oorsprong (pruimen, appels), dan is die Nederlandse soort als ie op de markt komt beter van smaak. In Nederland.
Die hoeft dan ook niet te vroeg geplukt te worden (wordt ie wel een beetje) en een tijd op transport te worden gezet.

Recept
Krieltjes met bietjes en gezouten karbonade
Maak gezouten karbonade (leg 12 uur in 80% pekel). Laat uitlekken en dep droog.
Kook bietjes gaar, bewaar het kookwater, en pel de bietjes.
Bak in een grote koekenpan met iets olie de karbonade enigszins bruin (helemaal mooi bruin lukt niet) aan beide kanten. Haal uit de pan en houd apart.
Bak in een stoofpan in wat olie ui en knoflook.
Kruid op laag vuur met kruidnagel, foelie, peper en iets komijn.
Voeg op hoog vuur een scheut van het kookwater van de bietjes toe en een scheut bouillon. Laat inkoken.
Voeg kleine stukjes karbonade toe (die wordt dus kleingesneden), laat aan de kook komen, voeg de bietjes in blokjes toe, laat weer aan de kook komen en proef op zout en peper.
Houdt juist warm op laag vuur. (Uhh, "Houd" toch??)
Maak flink boter heet in dezelfde koekenpan als die waarin de karbonade is gebakken en bak voorgekookte krieltjes goudbruin.
Haal uit de pan en maak jus in de pan.
Serveer de krieltjes met het vlees in de bietjes-saus en met de jus.



Markt vandaag. Drie ananas (je moet wel goed zoeken naar net niet té rijpe) voor één Euro. Kijk. Misschien een goede reden om pineapple vinegar te gaan maken.

Uhh, je ziet enorm veel rare recepten, maar dit hier is wat ik bedoel.

Hieronder Shanghai Paksoy, die mooie kleintjes die we al eerder hadden.

Planning is gedroogde visjes van allerlei soorten, mihoen, sperzie, en de dag erna tempeh en aardappel, beide "kering", drooggebakken, met palmsuiker, en daarnaast die Shanghai Paksoy.



Uhh, ze zeiden altijd dat die Groningers, dat die anderhalf jaar nodig hadden om je in te schatten.
Nou, dat klopt.

Maar pas op! Ik had acht, negen jaar nodig om hén in te schatten. En pas op: ik ben niet onnozel...

(Ken je het Groninger alfabet? Ááhhh, me joeng; Bééhhh, me joeng; Cééhhh, me joeng...)