woensdag 12 januari 2011

Van alles.


En nog wat.

Vanavond stond in de planning die gerookte tofu die ik laatst kocht, maar dat is gerookt en gevacumeerd dus dat blijft lang goed, en bij Super d B was de Vivera (niet de waterbedden maar de "vleesvervanger") in de aanbieding en dat ken ik niet. Wel weer al gekruid en zo natuurlijk, maar goed.
Met rijst en met tomaten uit de oven.
Vivera hier (alle links hier in een nieuw venster). "Ze onderscheiden zich op intrinsieke kwaliteit qua smaak" kwaak kwaak... En wat een shit-foto's trouwens. Libelle 1970...



Gisteren
Vies kommetje misschien, maar het was enorm lekker.
Blik kidneybonen uitlekken en vocht opvangen.
Olijfolie, flink sjalot, knof.
Wat grove zwarte peper, iets komijn en koriander (vers gemalen), laurier.
Iets lekvocht, droge sherry, Marmite als zout.
Proef (moet niet pikant zijn!).
Gele paprika in stukjes erbij, ff, kidneybonen, ff, kleine stukjes Gruyère erdoor.
Serveer met groene peperbolletjes erover en rode pesto erbij.

Goh, museum Scryption dicht. Hier.
Ben ik directeur geweest, 6 maanden maar dat was zoals dat tegenwoordig heet "turn around management". Niet dat er veel te turnarounden was als de voorzitter kennis in het dagelijks bestuur, over financiële misstanden, verborgen laat houden voor het algemeen bestuur.
Die computer historie, daar ben ik mee begonnen. En die "sociale media" waar ze later mee gekomen zijn, dat is gelul. Dat heeft in essentie niks met "schrift" te maken, en daarnaast komen de lui die daarin zijn geïnteresseerd niet in musea.



Kende ik niet, smaakt heel aardig, lekker fris, maar te licht - fris om op te kunnen boksen tegen Brabants rog.

Recept
Zag dat ik van die Himmel und Erde nog een andere notitie had.
Kook aardappelen in water met zout.
Bak rookspek-stukjes uit, en doe er daarna flink fijngesneden ui bij; laat de ui op laag vuur en af en toe omroerend mooi zacht worden.
Doe er, als de ui zacht begint te worden, stukken stevige peer bij, roer even om op half hoog vuur, doe er een scheut bouillon bij, breng aan de kook en laat op laag vuur verder garen.
Peper en zout?
Bak licht door bloem met peper gehaalde bloedworst.
Maak stamp van aardappel en de inhoud van de andere pan, met zout, peper en nootmuskaat.



Himmel und Erde Hamburger Art. Geen idee...

Proefde -rauw- die Vivera. Ach... Heel redelijke beet, kruiding valt wel mee, wel ietsje wat veel van dat spul heeft Maggie smaak.

Uhh, had een hele oude heel sjieke tante, die zei "Mègghie".

Uhh, haar bovenbuurman was Mr. E. Elias. Hier.
"'Je raait nooit' hoorden wij woensdagmiddag omstreeks kwart over drie in de Leidsestraat, nèt toen wij van lijn 2 wilden stappen, een meneer achter ons zeggen: 'Je raait nooit waar wij opa, die nota bene twee-en-tachtig is, gisterenavond om elf uur vandaan hebben moeten halen'. Wij hadden nog terug willen stappen en een halte verder mee willen rijden om de oplossing van dit familieraadsel te vernemen, maar de deurtjes klapten alweer dicht en wij stonden op de brug over de Prinsengracht zonder dat wij wisten waar die ouwerik dinsdagavond zo laat zat. Die vraag heeft ons sindsdien geweldig bezig gehouden. Zij komt steeds weer in onze gedachten terug en wij hebben er nog geen, enigermate aanvaardbaar, antwoord op kunnen bedenken."



Op boekwinkeltjes.nl (nog!) te vinden voor centen, en ten zeerste aangeraden.

Proefde ook een Vivera (kan maar niet aan de naam wennen) balletje, gebakken nu. Mooi krokant van buiten, tikkeltje minder beet maar zeker niet storend minder.

Biedermeier hier. Ach gut, die oogjes en die billetjes... Heel wat beter dan die Vivera shit.
Artikel hier.

Tsjee, Captain Winters dood. Hier maar ook hier.



Het ziet er daar nog steeds hetzelfde uit als hier, maar dat is niet Nuenen ("where Vincent Van Gogh was born"), dat is Gerwen. Tussen Nuenen en Helmond.

Eetclub maart 2008.
Gerookte vanglapjes van wilde zalm, carpaccio van idem, gerookte forel, mierikswortelsaus (vers!).
Spread van avocado en schelvislever.
Quenelles van snoekbaars in Loire wijn, met gnocchi.
Zalmforel Hemmingway (grill, rauwe ham van Vechtdalvarken in buik). Oventomaten, rijst.
IJs van gedroogde pruimen.

Tsja...

Ff zien morgen of ik van die Vivera net zo winderig word als van Quorn, Valess en dat soort spul. Wow... Le Pètomane!