donderdag 9 december 2010
Eerst maar even
links die ik vond.
Vloeibaar roken, van worst dan dus, hier (alle links hier in een nieuw venster).
En HEMA rookworst hier (die "language..." linksboven dat is een fout, daarom krijg je als het goed is ook de mededeling "Netscape not supported").
Maar goed, die culinaire zeepbellen van Foodlog discussiëren over hoejje ken zien dattuh rookwors ech cherookis ofnie.
Nou, dat is simpel. 1] Er zit geen donker vlekje op de buitenkant van de bocht. Vloeibaar gerookt. 2] Er zit wel een vlekje. a] super mooi rond regelmatig vlekje, scherp afgetekend: nepvlekje. Vloeibaar gerookt. b] "Natuurlijk" vlekje: echt gerookt.
Hang de worst trouwens aan z'n touwtje. Het midden van het vlekje moet dan exact op het onderste punt zitten.
Op de foto boven géén vlekje, maar dat is op die foto. Heb genoteerd dat ik het morgen ga controleren. Worst hierboven ziet er trouwens wel heel erg egaal uit, erg kunstmatig. Plestik...
Beste rookworst ooit kocht ik trouwens in Monnickendam. Slager vlak bij de haven.
Vanavond
Pasta met erg mooie tomatensaus (rode wijn enz.) en zwarte olijven en gegratineerd met die kaas hierboven. Geen idee uit welk deel Pyreneeën die komt, niet westelijke helft iig. Aldi.
Met kappertjes. (Met kapperkes zei vader; Het Verdriet van België.)
Proefde die kaas. Mooi zachtsmakend, met iets sterker wordende nasmaak, waardoor het niet perfect is. In de nasmaak kleine hintjes van amoniak, maar dat gaat er bij het gratineren wel uit.
Gisteren
Fruits, kastanjechampignons, lontong. Als Chinese? Mongoolse? fondue, dus in hete bouilon.
Kastanjechampignons schoon, kontje van steel, steel eraf breken.
Arachide olie, sjalot, gemberwortel, knoflook, geplette champignonstelen.
Visbouillon erbij of -fond, ff trekken, proef.
Gebruik als zout taotjo, en als hot die Szechuan tuinbonensambal Toban jiang.
Uhh, je hebt de lontong natuurlijk al een tijdje op het vuur staan...
En de fruits de mer op kamertemperatuur.
Ff sudderen, proeven.
Snij de hoeden van de kastanjechampignons in schijfjes en snij de lontong in blokjes.
En dan fonduën maar of hoe schrijf je dat!
Uhh, de fruits van Super d B zijn niet echt spannend. 45% garnaaltjes, 45 mosselen, 10% sepia.
Mondriaan en De Stijl hier en hier.
Zag Stranded van Arijón. Over dat voetbalteam wat in de Andes neerstort en zich met mensenvlees in leven houdt. Schitterend, prachtig, indrukwekkend.
Vlak na de crash "(Fer)Nando, je moeder is dood, je zus ligt gewond voorin".
Het is een film, maar tegelijkertijd een perfecte documentaire.
Op de zesde dag begint het eten van mensenvlees.
Ennuhh, Jules Croiset is ook nog geraadpleegd geweest, verdomd. Onnodig te zeggen dat dit niets opleverde. Zelfs geen halve rookworst.
Buis hier.
Donderdag, nog niet eerder gepubliceerd recept dus
Scheepsbeschuit
Eindelijk
Vier kopjes bloem, een kopje water en een theelepeltje zout.
Kneed in een kom de ingrediënten tot een stevig deeg.
Rol het deeg uit op een vlakke ondergrond waar je een beetje bloem op gestrooid hebt.
De deegplak moet ruim 1 cm dik zijn.
Snij het deeg in plakken van ongeveer 7 x 7 cm.
Leg ze op een bakblik en prik er met een vork gaatjes in.
Zet het bakblik in een hete over (250 of + graden).
Als de "beschuiten" lichtbruin zijn (na ongeveer een uur) zijn ze klaar.
Laat ze daarna afkoelen. Je zult merken dat ze keihard zijn en dat hoort zo. Jaaaaren te bewaren... En ze werden dan ook geweekt in water of soep of thee of wijn ("La Soupe"!).
Vergelijk met Tortas, Sefardische matze. Search the blog.
Eet smakelijk.
Recept
Gewoon recept
Eindelijk
Groenten met snees poeirie / poerie
Blancheer (alles apart in erg weinig maar goed kokend water) fijngesneden paksoy, gehalveerde spruitjes, stukjes courget, stukjes sperzieboon etc.
Doe steeds in een vergiet en spoel koud.
Bak op laag vuur in een wok knoflook in zonnebloemolie met wat sesamolie.
Roerbak de groenten kort op hoog vuur met snees poeirie, Chinees-Surinaamse toko, ook wel Vijfkruidenmengsel, wat iets anders is dan Quatre Épices, vier kruiden, ondanks dat je bij Quatre Épices verwijzingen naar Oosters krijgt.
Dit is "Quatre Épices", maar het zou me helemaal niet verbazen als dit "Five spices" zou zijn.
Quatre Épices: peper, kruidnagel, nootmuskaat, gember. Eventueel piment ipv. peper (ik zou zeggen +, en zie Google), en kaneel ipv. gember.
Snees poerie, vijfkruiden mengsel, en dat kan van alles zijn. Meestal Szechuanpeper, steranijs, kaneel, kruidnagel en venkelzaad. Een ding, de kaneel is dikwijls wat wij noemen nepkaneel, die keiharde dikke vellen, supermarktkaneelstokjes, Cassia.
Maar wat maakt het uit? Als niet-luchtbel heb je dat spul helemaal niet in huis. Nee, dat maak je per kooksessie zelf, en dan mooi aangepast aan de omstandigheden. Uhh, in Suriname hebben ze geen Szechuanpeper hoor...
Jee, der is haast niemand die over Snees poeirie kan schrijven. Hier een uitzondering. En plaatjes? Als je daarop zoekt krijg je 90% plaatjes van dit blog. Ik heb het er dus blijkbaar eerder over gehad...!¬]
Dit had ik jaren geleden ingezonden voor dat Berlijnse Holocaust monument. Maar ja, ze hadden daar al een échte jood. Met een joodse moeder. Ik heb alleen een joodse vader...
Ja, joden onder mekaar, dat is erger dan joden vs. kutmarokkanen.
Precies als communisten. Die worden zieker van soci's dan van kapitalisten.
Publié par Maarten van Thiel à 18:10:00