vrijdag 8 januari 2010

100% culinair vandaag,


dat ga ik proberen. Maar ja, of 't lukt...
Oh, en geen Ascleps foto's al is het vrijdag want ik hep genoeg.

Vanmorgen voor dag en dauw naar het Martini ziekenhuis (kijk, daar hep je het al), schouders met veel teveel vocht erin, oproep binnenkort weer spuiten, zes weken daarna bekijken.

Markt. Bakbanaan,



en een houtduif à f 2 Eu. ("f"??)



Toko. Lontong, Chinkiang vinegar (zwarte rijstazijn; heb ik nodig voor de tempeh kering, search the blog, maar ja, vergat de (Maleis) goela djawa / (Bahasa) gula jawa; foto Google want vergeten).



Zelfde merk als ik kocht. Net een nipje. Heerlijk.

Verder plum sauce, wat ik net zo verslavend vind als hoisin.



Recept
Varkensoren
We zijn bij de V of we zijn niet bij de V
Kook de (onthaarde, vooral de gehoorgang!, schroeien) oren samen met soep, groenten of bonen.
Haal ze uit de pan, knip in driehoekjes en doe die terug in de pan.
Erg knapperig want die stukjes bestaan uit een plakje kraakbeen, de naam zegt het al, met aan elke kant een velletje.

Gisteren die boerenkool.



Vanavond kliekjes. Had nog tuinbonen en een al rimpelige paprika. Kocht er een blik goedkope zalm bij. Geen idee. Iets met flink fish sauce. Ik bedoel, die Indianen waar ik gewoond heb, Hailtsuk, die eten voornamelijk zalm, klaargemaakt met Ooligan / Oolichan, search the blog, wat exact hetzelfde is als Nuoc mam, fish sauce.

Morgen die duif "au diable" zoals met fazant, opengesplitst en ingewreven met een harissa-mosterdmengsel onder de gril. Met aardappelkroketjes en met kastanjechampignons.

Overmorgen die bakbanaan met curry, sperziebonen en ei.



Dit is een kwekerij van koningsoesterzwam. Dat is die volgens Bos in Nederland niet verkrijgbare kruisdistel oesterzwam, maar ja, die heet hier culinair dus anders. Lagen op de markt in Groningen.
Aanrader.

Recept
Gevulde varkenspoten
Kook varkenspoten, die in de lengte opengespleten zijn, in water met verse salie en zout tot ze uit elkaar beginnen te vallen.
Af laten koelen
Haal de botjes eruit en een deel van het vlees.
Hak het vlees fijn en meng met stukjes rauwe foie gras, rauwe maar ontvliesde zwezerik en stukjes rauwe kip.
Vul daarmee de pootjes en bind ze dicht.
Kook zachtjes een minuut of 20 in bouillon.



Had in de kroeg een discussie met iemand over volkscultuur, folklore. Die dacht dat dat klompendansen en zo was.
Dit hier (alle links in een nieuw venster) is volkscultuur.
En dit hier is volkscultuur.
En dit hier.
En dit.
En dit ondanks de uniformen, maar dat is zuid Nederlands net als de volgende.
Deze.

(O jee, dat was niet de bedoeling, cultuur...)