vrijdag 3 juli 2009

30-06


Zag in een supermarktblaadje dat de Leerdammer hier 8,30/kilo kost. Bij ons?

En kijk, wat vond ik in de bieb. Lag bij de nieuwe aanwinsten. Renate Dorrestein, “Het duister dat ons scheidt”. In het Frans overigens “Het aardbeienveld”. Vreemd. Maar dat heb je wel meer, een totaal verschil tussen de originele en de vertaalde titel. Niet dat dat logisch is natuurlijk.



Zo ken ik er nog een, “Como agua para chocolate”, als water voor chocolade, ik denk omdat ze in Spanje en in Mexico bij warme chocolademelk een glas water drinken. En glas water overigens waarin een dunne méringue is opgelost. In 1956 kregen mijn ouders en ik dat in Irun; de méringue hebben we opgegeten.
Maar goed, als water voor chocolade: in het Nederlands “Rode rozen en warme liefde” of een soortgelijke titel.



Search the blog op Esquivel of op Miren. Mooi verhaal.

Kreeg van PJ een verhaal van hoe heet hij ook weer, die man waar ik slaande ruzie mee gehad heb, “Portugese Caldo Verde wordt gemaakt van boerenkool” waarop ik zei “Sinds wanneer schijt je groen van boerenkool?”, caldo verde wordt gemaakt van chouve, enorme plant met “gewone” bladeren”, o ja Wouter Klootwijk. Verhaal komt PJ maar even eerst iets anders. Hij heeft het altijd over die “peperdure” Laguiole messen (waar hij zelf mee eet). Correctie. Je hebt peperdure, maar je hebt ook super goedkope. Elk lullig langs de weg restaurant heeft Laguiole steakmessen.
Vond ze zelfs hier in de keuken van het personeel.



Heb die NRC box met die eetfilms aangekregen. Kom er per film op terug. Schreef al dat enkele belangrijke ontbreken (Eat man drink woman, The cook, the thief etc. als ik het allemaal goed onthouden heb) maar blijkbaar is dit de eerste versie en later komt er nog een. Volgens de initiator. Die zich overigens voorstelt als Prof. Dr. Ir. Louise O. Fresco, universiteitshoogleraar van de Universiteit van Amsterdam. Toe maar toe maar.



Recept
Rode hamburgers
Maak een prak van corned beef, gekookte aardappel en gestoomde rode biet.
Breng op smaak met peper en zout.
Vorm er hamburgers van en bak die in boter.
Of: vorm er een grote koek van, bak aan beide zijden in boter, voeg melk toe en laat gaarstoven.



Die berg, dat zijn kersen... Vlak bij de Porte Dijeaux, Bordeaux

Morgen naar Bordeaux en toen kwam ik daar langs want ik haalde mijn brillen op. Ik bedoel: schreef dit later.
Misschien ga ik er iets huren.

Vanavond
Pasta (slakkenhuizen) koken in flessenwater, koud spoelen, olijfolie.
Olijfolie, ui, knof, peterselie.
Korianderzaad en wat komijn.
Harissa, blik tomaten, rode wijn en geconcentreerde groentebouillon, blokjes bolle courget (veel harder dan gewone).
Pasta erdoor en zwarte olijven.
Serveren met Geska erover.