zaterdag 29 december 2007
Kerrie in klassieke Franse recepten?
Discussie in Holt vanavond.
Ja, Riz Cantonais werd er gezegd. Als je daarop een Google doet vind je recepten met rijst, doperwten en soms met garnalen. Maar geen safraan of koenjit. Terwijl het toch ook in mijn hoofd zit als geel.
Hoe dan ook, het is een soort nasi / paella / risotto. Met of zonder geel ("kerrie").
En hoe dan ook-2: zo komen we niet verder.
OK. Het kustgebied west van Nantes en Poitiers (waar ook die à l'Armoricaine vandaan komt), misschien beter nog: tussen Cognac en Niort, daar had je vroeger haventjes waar Oosterse kruiden werden aangevoerd. Kerrie o.a. Ook west van de Charentes, west van Saintes en zo.
Vandaar recepten uit die streken met kerrie.
Mouclade (Charente)
Haal rauwe mosselen uit en bewaar het vocht.
Breng het gezeefde vocht aan de kook met een flinke scheut witte wijn, gehakte sjalot en knoflook, een bouquet garni en kerrie.
Laat kort koken en haal door de draaizeef.
Leg de mosselen op de bodem van een platte pan, giet er de saus over, breng aan de kook en laat eventjes zacht doorkoken.
Serveer met Cantonese rijst.
Verwant met Mousclade. MouSclade.
Ongeveer uit dezelfde streek. Geen kerrie nu.
Open de mosselen door ze met een flinke scheut witte wijn, gehakte ui, laurier en tijm aan de kook te laten komen; schud af en toe om.
Giet af en bewaar het kookvocht.
Bewaar een schelp per mossel en leg die op een ovenplaat (eigenlijk moet dat een ronde plaat zijn waarop de mosselen mooi, allemaal met de punt naar het midden en tegen elkaar aan op worden gelegd).
Leg in elke schelp een mossel.
Hak een sjalot fijn en sauteer zachtjes in flink boter.
Maak er met bloem een roux van, giet daar langzaam en steeds roerend het kookvocht bij en haal de saus dan door een draaizeef.
Voeg redelijk wat crème fraiche toe en roer goed om.
Giet de saus over de mosselen en warm goed door in een vrij hete oven.
Strooi er eventueel gehakte peterselie overheen vóór het opwarmen.
Eten met de handen en met stokbrood.
Als ik Mouclade en Mousclade door mekaar gehaald heb, dan hoor ik het wel...
Publié par Maarten à 16:58:00