donderdag 13 december 2018

Lekkere recepten voor de Kerst (3)



Vandaag foto's van mosterdpotjes
Voor mijn verzameling, na Duitsland reis



Leuke eenvoudige voorgerechten met vlees

Niet chic, en eindelijk eens wat anders



Zie de eerste aflevering hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)



Koud

Charcuterie


Maak van een pot runderfond (Jumbo; niet die van varkensvet gemaakte en nog veel duurdere ook vleesfond van AH) met heel fijn gehakte peterselie en bieslook, en met gelatine een gelei; zie hier

De gelatine goed uitknijpen; daar krijgt Otto Kleyn van de Volkskrant altijd enorm kwaaie zin van!

De fond laten stollen, uitgegoten op een vrij grote schaal; halve centimeter dikke laag ongeveer

Lossteken en in kleine blokjes snijden
In de koeling bewaren

Beleg borden met Bresaola (in berglucht gedroogd rundvlees) en met Prosciutto di San Daniele (zoete Italiaanse rauwe ham), beide bij de betere Italiaanse of de betere delicatessenwinkel
Er kan natuurlijk ook nog salami bij of...

Gehalveerde verse vijgen, plakjes niet te zoete peer, citrusfruit, zie maar...
De geleiblokjes ook erop, en Melba toast met goede zoute boter (Deens, Normandisch, Iers; AH) erbij



Duindoornmosterd van Borkum


Warm

Luikse gehaktballetjes


Maak HOH gehakt aan met heel fijn gesnipperde sjalot en idem knof, en p/z
Draai balletjes en bak ze rondom aan in boter
Uit de pan

Bak in redelijk wat boter in dezelfde pan wat minder fijn gesneden sjalot en knof, gespleten jeneverbessen en peterselie
Flambeer met jenever (het hoort met peket)

Wat bloem erdoor, wat roeren, en er een niet te dikke saus van maken met Leffe brun

Hierin de balletjes garen

Serveer met stokbrood




Soep

Midden-Oosterse lamssoep


Gooi gele of beter nog groene rozijnen in hete Engelse thee
Laat staan tot afgekoeld en giet af

Maak lamsgehakt aan met p/z, geperste knof en peterselie
Draai balletjes en bak ze snel bruin in boter (beter: ghee)
Uit de pan

Boter in dezelfde pan (beter: ghee), ui, knof, en allemaal heel fijn gesneden prei, wortel en peterselie...

Lamsfond erbij, of heet water en lamsblokjes (bij de betere allochtoon)
Laat een tijdje sudderen
Proef op p/z

Als de bouillon op smaak is: zeven
Balletjes erin warmen en tuinbonen uit een pot

Op het laatst ook de rozijnen erbij

Serveer met platbrood (Libanees brood, pita...)





Zie de volgende aflevering hier