vrijdag 14 december 2018

Lekkere recepten voor de Kerst (4)





Leuke eenvoudige vegetarische hoofdgerechten

Niet chic, en eindelijk eens wat anders



Zie de eerste aflevering hier

(Alle links hier openen in een nieuw venster)




Eieren

Surinaamse eieren


De eieren kunnen prima vtv gemaakt worden, en opgewarmd in de magnetron

We maken twee soorten


1

Kook eieren hard

Giet af, laat schrikken (hard roepen dat Petra Possel aan de deur staat), pellen, koelen

Een klein pannetje waar ze mooi -maar niet krap- inpassen
Scheut pindaolie
Hoog vuur en maar blijven husselen en schudden tot ze rondom gebruind zijn, wat nooit helemaal mooi lukt

Uit de pan en koelen en in de koeling


2

Frituurpan op 170°

Breek eieren stuk voor stuk in een grote lepel en laat voorzichtig in het frituurvet zakken

Draai met een schuimspaan, haal eruit met een schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier


Flink boter (of beter ghee), ui, knof...

Bloem, en de roux roerend wat laten garen

Versauzen met volle melk op kamertemperatuur, scheutje voor scheutje
Flink kerrie erdoor, eventueel pikant
Laten garen en proef op zout (gebruik bouillonpoeder of Marmite)

In de saus diepvriesdoperwten garen

Serveer met de opgepiepte eieren met zout erover, en roti (toko; niet zelf gaan kloten)

Garneer met tafelzuur





Kaas

Groenten met Limburgse kaas


Kook in groentefond allerlei groente 3/4 gaar
Sperziebonen, groene asperges, bloemkool- of broccoliroosjes, champignons, zie maar

Olijfolie, ui, knof...

Van het vuur af wat koelen, een scheut walnootolie erin en de groente daardoorheen husselen
P/z

De groente in een ovenschotel, en beleggen met over het plat gehalveerde Limburgse kaasjes (één pp)
Helft met korst: korst naar boven
Helft zonder: met ietsje olijfolie inwrijven en wat paneermeel erop
Gratineren

Als het er al wat mooi begint uit te zien: een flinke scheut Leffe brun erbij (niet over de kaas gieten) en verder afbakken

Serveren met gebakken aardappelen




Tofu

Tofu sushi (warm)


Inari sushi
Zie hier


Koop bij de betere toko, of bestel bij de Japanse winkel tofu zakjes, "Tofu pouch", Abura age
Plakjes tofu, gemarineerd, gefrituurd en voorzichtig tot zakje opengesneden over het plat
Je kan ze ook zelf maken maar dat raad ik u niet aan
Ik deed het, prima gelukt, maar nooit never nog eens

U mag nu helemaal kiezen wat u gaat maken: sushi rijst, risotto of gewone rijst
Hoe dan ook: je weekt eerst gedroogde shiitake (of Chinese Po ku wat ze bij elke toko hebben) in kokend water (niet kokend houden, laten afkoelen, regelmatig roerend), die giet je af, snij je klein en die gaan door die rijst tijdens het koken ervan
Op het laatst als de rijst gaar is ook kort gesauteerde verse shiitake in stukjes erdoor (zie hieronder)
Je kan ook in elke toko gedroogde geweekte gekookte Po ku in blik vinden trouwens

Rijstolie (of zonnebloem), sjalot, knof...
Stukjes verse shiitake zonder steel...
Dat gaat dus door die rijst

Alles mag afkoelen

Sauteer in rijstolie (of...) goed uitgelekte stukjes bamboe (vraag naar een blikje met fijngesneden bamboe, geen plakjes), en goed uitgelekte klein gesneden waterkastanje
Blancheer kort tauge

Vul de zakjes met de rijst en piep ze warm

Serveer met die bamboe etc en wat kleingesneden Mustard green (blikje, toko; niet de hete nemen)



Zie de volgende aflevering hier