Borrelhapjes
(Uhh: alle afleveringen steeds twee vego, twee vis, twee vlees, en steeds één van de twee weinig werk)(hahaha!)
(Uhh: komen nog koude voorgerechten, warme voorgerechten, hoofdgerechten, kaasdingen en nagerechten)(en mijn eigen kerstdiner!)
(Uhh: elke twee dagen een aflevering!)
Kripik tempeh
Toko
Flapjes gedroogde tempeh die je als kroepoek kunt bakken
Zelfs tempeh-haters vinden ze heerlijk
Frituur de plakjes op 170°
Serveer met (ook weer de toko) Garlic pickle, Lime pickle en (pikant) Chili pickle of (zacht) Aubergine pickle (wat dus vreemd genoeg niet Eggplant pickle heet)
Ja, of maak dipsausjes met die pickles en yoghurt, en serveer met half gekookte en daarna gebakken maar wel tot lauw afgekoelde krieltjes
Malakoff
Ik schreef het al eerder: ik bedoel niet dit hier (alle links hier in een nieuw venster) maar dit hier
Snij reepjes van Gruyère (of beter l'Etivaz), een halve centimeter dik, anderhalve centimeter breed, en vijf centimeter lang (dit zijn geen Malakoff maar Borrel-malakoffjes)
Marineer twee uur in droge witte wijn, niet plat op mekaar liggend, en draai regelmatig
Laat uitlekken en vang de wijn op
Maak met de wijn een beslag met bloem en eigeel, en werk er later geklopt eiwit door en z/p
Haal er de kaas door en frituur op 180°
Eitjes en radijsjes
De truc hier is dat gekookt ei zout nodig heeft, net als radijs
En dat zout doen we erbij met forel-eitjes en met gerookte heilbot
Koop eieren en zet de doos op zijn kop een dag of zes weg
Na drie dagen een ei er uit halen en hard koken
Pellen en doorsnijden
Zit de dooier weer mooi in het midden? (Dat zat ie niet omdat die eieren al weken in de opslag stonden.) Zo ja de hele hap koken, schrikken, pellen, in de koeling. Zo niet nog wat dagen wachten. Of koop eieren van (zorg)Boerderij Wienes (Jumbo); die zijn misschien meteen al goed of anders na een dag op twee op z'n kop. En trouwens: ze smaken nog beter ook! Dus wat let u! Nou ja, misschien de trage aanvoer ervan bij Jumbo, maar ja, het is dan ook niet bepaald een fabrieksproduct. "Inhoud: Zes eieren van ongelijke grootte", zie hier en zie hier
Maar goed.
Eieren koken dus, schrikken, pellen, doormidden, dooier er uit, eiwit in tweeën, dus per ei vier schuitjes
Fröbelig vullen met forel-eitjes; ondertussen aan boer Jonnie denken
Radijs kop kont en een uur in goed koud water en dat in de koeling
Halveren of kwarten als ze groot zijn, droog deppen
Spiesjes van maken met stripjes gerookte heilbot er om heen
Alles op een schotel en bestrooien met het gehakte eigeel
Dit was het makkelijke vishapje
Spiesjes Esplá
Esplá houdt erg van spiesjes, zie hier vanaf 3.30, en zie op 6.30 dat hij zich tussen de wand en de stier waagt
Ik maakte in Zaragoza een salade voor hem en daarvan nu de borrelhapje-spiesje-versie
Een blikje schelvislever goed laten uitlekken en in blokjes snijden (het hoort eigenlijk met roggelever maar goed)
Niet al te rijpe avocado in blokjes snijden en die met citroensap besprenkelen
Dipsaus maken met yoghurt, mayo, Manzanilla, Worcestershire, iets komijn (gepoft fijngewreven), wat selderijzout, wat Garlic Tabasco (die is redelijk zacht van smaak)
Spiesjes van avocado, schelvislever en een stukje sjalot
Niet lang van te voren maken, want dan gaat het erg vissig smaken
Spiesje-onderdelen van te voren maken en goed met plastic afgedekt in de koeling bewaren
(Ik had verdomme vanavond meer bezoekers uit Rusland dan uit Nederland; ik denk dat ze die Poetin spotprenten herontdekt hebben...)
(Nee; enige analyse wat later wijst uit dat het Nederlanders in Rusland moeten zijn, want alle recente artikelen schieten omhoog en geen enkel ouder artikel)
(Weer forsch boven de duizend om half tien al...)
Katenspek spiesjes
Snij blokjes katenspek en blokjes grapefruit (bewaar het vrijkomende sap)
Verwacht je veel cholesterol-pillenslikkers neem dan bloedsinaasappel of Mineola
Snij eventueel ook blokjes rookkaas erbij
Maak spiesjes
Maak een dipsaus met mayonaise, piccalilly, Worcestershire en knoflook-Tabasco
Proef af met wat van het citrussap en/of wat Madera of beter nog Malaga, dat is helemaal naar eigen smaak...
Mousse van gevogelte-lever
Dat wordt geserveerd op toast.
Dunne toast!
Gebruik goed schoongemaakte levers van kip of kalkoen
"liefst met hart van wild gevogelte erbij" schreef ik jaren geleden; maar ja, als je dat kan kopen, dan kan je ook hun levers kopen...
Snijd de levers in tweeën en maak ze schoon
Bak ze in boter rondom aan met heel fijn gesnipperde sjalot en iets knof, haal ze uit de pan, laat uitlekken en pureer ze niet al te fijn
Doe terug in de pan, flambeer op hoog vuur met Armagnac, maak op laag vuur smeuïg met room, en breng op smaak met p/z
Serveer op die (dunne!) toast.
Volgende aflevering zie hier
Ooit in Navarra kwam ik de keuken van een dorpsrestaurantje binnen, en de eigenaresse was net klaar met 30+ wilde geschoten kwartels uit te halen
Ik zeg Mag ik de levers?
Ja natuurlijk, zegt ze verbaasd, Daar doe ik niks mee
Die mousse, die was... Enfin